Vrijdag 05/03/2021

Cecil de leeuw

Jacht onder vuur na dood leeuw Cecil

Demonstranten aan de deur van de tandartspraktijk van Walter Palmer, die leeuw Cecil doodde. Beeld REUTERS
Demonstranten aan de deur van de tandartspraktijk van Walter Palmer, die leeuw Cecil doodde.Beeld REUTERS

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer telde 50.000 euro neer om een leeuw te mogen doden, ogenschijnlijk legaal. Maar is de trofeejacht wel een goede vorm van wildbeheer?

De wrede dood van Cecil de Leeuw heeft de discussie over de trofeejacht opnieuw doen oplaaien. Cecil wist de jacht door een Amerikaan nabij het natuurpark Hwange in Zimbabwe niet te overleven.

De jacht op de leeuw door de Amerikaan Walter Palmer (55) en twee Zimbabwaanse begeleiders, begin deze maand, was een wrede. Het trio bond een dood dier aan de auto, om zo de leeuw buiten de grenzen van een natuurpark te lokken. Cecil werd door een pijl van een boog verwond, daarna zo'n veertig uur gevolgd, en tot slot met een geweerschot afgemaakt. Daarna is zijn vel gestroopt en zijn hoofd afgehakt.

Palmer zou hiervoor zo'n 50.000 euro hebben betaald. Dat lijkt enorm veel voor het mogen doodschieten van slechts één beest, maar ongebruikelijk is zo'n bedrag niet. De jagers komen uit heel veel landen buiten Afrika, maar in toenemende mate ook uit het Midden-Oosten.

De jacht op de leeuw door de Amerikaan Walter Palmer (55) en twee Zimbabwaanse begeleiders, begin deze maand, was een wrede. Beeld rv
De jacht op de leeuw door de Amerikaan Walter Palmer (55) en twee Zimbabwaanse begeleiders, begin deze maand, was een wrede.Beeld rv
Cecil de leeuw in betere tijden. Beeld EPA
Cecil de leeuw in betere tijden.Beeld EPA

Voor en tegen

De trofeejacht, die in Zimbabwe en Zuid-Afrika is geoorloofd, maar elders zoals in Botswana en Kenia is verboden, kent onder deskundigen bijna evenveel voor- als tegenstanders. De eerste groep meent dat de trofeejacht, mits zorgvuldig uitgevoerd, bijdraagt aan het in stand houden van bedreigde diersoorten als de leeuw, maar ook lokale gemeenschappen ontwikkeling biedt.

Het eerste moet dan gebeuren door parken steeds beter af te schermen van woongemeenschappen; het tweede door de mensen in die gemeenschappen voldoende alternatieven te bieden voor andere bronnen van inkomsten.

De critici stellen dat jaarlijks in Afrika weliswaar enkele honderden miljoenen aan vergunningen wordt betaald, maar dat daarvan nog geen 5 procent direct aan bescherming en ontwikkeling wordt besteed. Het overige geld zou naar de schatkist van overheden vloeien en voor andere zaken worden besteed. Tussendoor verdwijnt uiteraard ook veel geld door corruptie.

Feit is dat het aantal leeuwen nog altijd zorgwekkend vermindert. Van de 'koning van de jungle' waren ongeveer een eeuw geleden nog circa 200.000 exemplaren te vinden. Op dit moment struinen in Afrika niet meer dan 30.000 leeuwen rond.

Als de trofeejacht schadelijk is voor de wildstand, dan valt die nog vrijwel in het niet bij de illegale jacht op wilde dieren; het stropen dus. Daarbij moeten vooral neushoorns en olifanten het ontgelden. Vijftig jaar geleden kende Afrika zo'n 60.000 neushoorns, nu zijn dat er mogelijk minder dan 4.000. Olifanten kunnen binnen een kwarteeuw geheel zijn uitgestorven. Dat alles vanwege de vraag naar hoorn en ivoor in vooral landen als China, Vietnam en Thailand.

Walter Palmer "betreurt" het dat Cecil het slachtoffer werd van zijn pijl en boog. De tandarts uit Minnesota jaagt al jaren op wilde dieren voor zijn plezier. Eerder schoot Palmer al een ijsbeer, een poema en een buffel dood. "Bij mijn weten was alles legaal", verklaart Palmer. De Amerikaan zegt dat hij het jammer vindt dat een "activiteit waarvan hij zo houdt" heeft geresulteerd in de dood van dit dier, dat gold als symbool voor Zimbabwe en het nationaal park Hwange. Nu valt de tandarts zelf ten prooi aan de publieke opinie. Zijn praktijk is gesloten vanwege dreigementen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234