Zaterdag 04/04/2020

Jaarverslag Nationale Bank: hervormingen slaan aan, maar er zijn meer inspanningen nodig

Jan Smets, gouverneur van de Nationale BankBeeld BELGA_INTERNAL

Overheidsmaatregelen als de indexsprong, de pensioenhervorming en de taxshift beginnen hun vruchten af te werpen, maar er zijn nog meer inspanningen nodig, niet in het minst om de doelstelling van een structureel begrotingsevenwicht te bereiken. Dat was de voornaamste boodschap van Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), bij de voorstelling van het jaarverslag van de instelling.

De verschillende beleidsmaatregelen leidden vorig jaar tot een reeks positieve signalen. Zo ging de economische groei licht hoger, tot 1,4 procent (tegen 1,3 procent in 2014). Daarnaast nam de werkgelegenheid voor het tweede jaar toe: er kwamen in 2015 37.500 banen bij. Dat is ruim dubbel zoveel als in 2014. Bovendien werd het grootste deel van de banen - 23.500 - gecreëerd op de private markt (en dus niet bij de overheid, de socialprofit of gesubsidieerde banen als dienstencheques). Het was de eerste banengroei op de private markt in vier jaar.

Ook de inspanningen om de loonkostenhandicap tegenover de buurlanden weg te werken (loonmatiging, indexsprong ...) leverden resultaat op. De sinds 1996 opgebouwde uurloonkostenkloof daalde vorig jaar tot 1,5 procent en zou dit jaar zelfs helemaal verdwijnen, zo herhaalde Smets wat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een maand geleden bekendmaakte.

Taxshift
De impact van de taxshift was nog beperkt in 2015, omdat hij nog maar net werd opgestart. Maar de Nationale Bank verwacht dat de maatregelen uit de taxshift tegen 2021 64.500 extra banen kunnen opleveren, dat ze het bbp met 1,5 procent kunnen doen toenemen en dat ze de loonkost per uur met nog eens 2,5 procent doen dalen.

Een reeks positieve signalen dus, maar dat betekent niet dat de rit gereden is. "We kunnen niet halfweg de rivier blijven staan, we moeten er helemaal over", zei gouverneur Smets bij de voorstelling van het jaarverslag. "We zijn op de goede weg om de groei-obstakels uit de weg te ruimen, maar we moeten hervormingsinspanningen blijven leveren om de Belgische economie en haar duurzaamheid te versterken."

Begrotingsevenwicht is prioritair
Daarbij is volgens Smets het bereiken van een structureel begrotingsevenwicht - door de regering vooropgesteld tegen 2018 - prioritair. Met een begrotingstekort dat vorig jaar daalde tot 2,8 procent (maar alleen dankzij lagere rentelasten) werden de begrotingsdoelstellingen niet gehaald, aldus de gouverneur. "Het traject naar een structureel evenwicht tegen 2018 heeft een zekere vertraging opgelopen. Die doelstelling is nochtans heel belangrijk om de schuldratio op een duurzame manier neerwaarts te laten gaan."

De schuldgraad daalde vorig jaar wel, tot 106,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De daling is echter volledig het gevolg van "exogene factoren", en dan vooral de terugbetaling door bank-verzekeraar KBC van de laatste schijf Vlaamse overheidssteun.

"We moeten de begrotingsconsolidatie voortzetten ten behoeve van een structureel evenwicht in 2018, dat nodig is om marges te creëren voor de financiering van de budgettaire kosten van de vergrijzing en om eventuele negatieve schokken te kunnen opvangen", vatte Smets samen. Hij schat dat er om dat evenwicht te bereiken, een inspanning nodig is van ongeveer 2 procent van het bbp de komende jaren.

Inflatie
Een ander aandachtspunt is de inflatie. Die lag in België in 2015 slecht op 0,6 procent, maar in de laatste maanden van het jaar viel een groter wordende kloof op met de buurlanden. "Als we dit element niet onder controle houden, dan zou het een deel van onze competitiviteitswinst tegenover die buurlanden kunnen tenietdoen", klonk het.

Smets wees voornamelijk op de hoge inflatie in de dienstensector. Daar speelt onder meer de indexering van de huurprijzen, maar de gouverneur wierp ook de vraag op of er in bepaalde dienstensegmenten wel genoeg concurrentie is. Prijsstijgingen in die segmenten zouden immers ook te maken kunnen hebben met het verhogen van de winstmarges. Hij ging niet dieper in op zijn opmerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234