Zaterdag 26/09/2020

hoger onderwijs

Jaarvakken keren terug aan VUB en UGent

Studenten Politieke Wetenschappen aan de UGent luisteren naar minister-president Geert Bourgeois.Beeld BELGA

De Vrije Universiteit Brussel en de UGent grijpen terug naar het verleden en kiezen opnieuw voor jaarvakken. Het moet de overgang naar het hoger onderwijs voor eerstejaars soepeler laten verlopen en zorgen voor hogere slaagcijfers. Criticasters vrezen uitstelgedrag.

Door de (her)introductie van jaarvakken zou de werklast gespreid kunnen worden en zou de overstap naar de universiteit geleidelijker verlopen. Uiteindelijk moet het vooral zorgen voor hogere slaagcijfers, aangezien op dit moment slechts 30 procent van de studenten het bachelordiploma op tijd haalt.

De maatregel betekent een gedeeltelijke stap terug in de tijd. Decennialang moesten studenten alleen aan het einde van het academiejaar examens afleggen. De Bolognaverklaring van 1999, waarbij besloten werd bachelors en masters in te richten, en het flexibiliseringsdecreet van 2004, maakten daar een einde aan. Vanaf dan trad het semestersysteem in werking.

Daar komen de UGent en de VUB nu dus op terug. Al wijzen zij er beide op dat ze wel degelijk hebben geleerd uit het verleden. Toen konden studenten immers tot ver in het academiejaar wachten voordat ze moesten beginnen te blokken. "Tijdens het jaar komen er tussentijdse deelexamens die de studenten tonen in welke mate zij de leerstof onder de knie hebben", zegt de Gentse rector Anne De Paepe. "Als ze slagen, kunnen ze een deel van de punten verdienen of vrijgesteld worden voor een deel van de leerstof voor het definitieve examen in juni."

Volgens het studentenblad Schamper zijn de professoren vaak vragende partij, omdat ze momenteel sommige vakken kunstmatig moesten opdelen. De studenten onthalen het plan eveneens positief en hopen dat het tot minder herexamens leidt.

Meer ballast

Aan de VUB klinkt het dat de faculteiten gemotiveerde aanvragen moeten indienen om jaarvakken in het eerste bachelorjaar te mogen organiseren. Vicerector onderwijsbeleid Yvette Michotte meldt aan De Morgen dat de studentenraad en de raad van bestuur het voorstel nog moeten goedkeuren, maar verwacht dat uiteindelijk elke student een handvol jaarvakken zal krijgen.

De UHasselt geeft aan al langer gebruik te maken van deelexamens, terwijl de bestuurders in Antwerpen en Leuven erop wijzen dat zij al geruime tijd werken met jaarvakken. Daarbij moet wel worden aangestipt dat hun studenten ook een volwaardig examen in januari moeten afleggen. De drie universiteiten zijn dan ook niet gewonnen voor de Gentse en Brusselse plannen.

"Het is goed dat er veel voorstellen worden gedaan, maar op het eerste gezicht lijken mij de voordelen niet op te wegen tegen de nadelen", zegt vicerector onderwijs Didier Pollefeyt (KU Leuven). "De zwakkere student die niet slaagt op het deeltijdse examen in januari sleept meer ballast mee en hypothekeert zo nog meer dan de sterkere studenten zijn slaagkansen in juni. Deze benadering verplaatst het probleem en zal eveneens uitstelgedrag bij studenten veroorzaken, omdat er in januari zogezegd nog niets wordt beslist."

De Paepe gaat niet akkoord: "Wij willen juist zo veel mogelijk kansen bieden. Als studenten buizen voor het deelexamen betekent het niet automatisch een herexamen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234