Dinsdag 18/05/2021

Jaar wachten op schuldbemiddeling

Omdat almaar meer mensen met afbetalingsproblemen bij de dienst schuldbemiddeling van het OCMW aankloppen, zijn minstens vijftig Vlaamse OCMW's genoodzaakt om met wachtlijsten te werken.

Door Emmanuel Vanbrussel

BRUSSEL l De wachttijden lopen in een aantal kleinere OCMW's op tot maar liefst een jaar. Dat blijkt uit een enquête door het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling.

'Het schuldenprobleem is in heel Vlaanderen een wandelende tijdbom', waarschuwt stafmedewerker Martin De Loose van het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. Het centrum roept regering, banken en gerechtsdeurwaarders op tot een heus 'schuldenpact'.

Het Centrum vroeg de diensten schuldenbemiddeling van 300 Vlaamse OCMW's en 23 CAW's (Centra voor Algemeen Welzijnswerk) of zij gebruikmaken van wachtlijsten bij de opvang van mensen die hun facturen niet kunnen betalen. Van de honderd diensten die hebben geantwoord, gaven er meer dan vijftig toe dat zij gebruikmaken van wachtlijsten. De wachttijden variëren van een maand tot maar liefst een jaar in een aantal kleinere OCMW's.

"Dat is nog maar het topje van de ijsberg", zegt De Loose. "Ruim tweehonderd diensten hebben niet gereageerd op onze enquête. Begrijpelijk, want het probleem is erg delicaat. OCMW's moeten iedereen de diensten aanbieden die nodig zijn voor een menswaardig leven. Toegeven dat mensen niet geholpen worden, is eigenlijk toegeven dat die opdracht niet vervuld wordt."

Uit de enquête blijkt verder dat een heleboel OCMW's niet expliciet toegeven dat ze met wachtlijsten werken, maar de klanten wel melden 'dat ze hun dossier niet kunnen opnemen'. "Omdat de instroom zo spectaculair gestegen is, kunnen de OCMW's het niet meer bolwerken", zegt het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. "Dat heeft als gevolg dat zij ofwel cliënten moeten doorverwijzen naar elkaar, ofwel werken met wachtlijsten." Voor de betrokken personen zijn de gevolgen dramatisch. De Loose: "Zij worden van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl het sowieso om mensen gaat die zwak staan."

Naar schatting maken meer dan 25.000 mensen gebruik van schuldbemiddeling in Vlaanderen. Volgens het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling zal het probleem alleen maar toenemen. De stijgende kredietkosten maken de marges om te sparen kleiner, heel wat gezinnen hebben in de afgelopen maanden een zware hypotheek afgesloten en onze basisbehoeften worden steeds ruimer. "Nu worden ook een gsm en een internetaansluiting als basisbehoeften beschouwd", zegt De Loose.

Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling roept op tot een 'schuldenpact'. De Loose: "Een gemeenschappelijke strategie van regering, banken, incassobureaus, gerechtsdeurwaarders en ook scholen dringt zich op. De diensten schuldenbemiddeling moeten meer middelen krijgen. De banken zouden ook hun steentje moeten bijdragen en scholen kunnen een rol spelen in de preventie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234