Zaterdag 20/07/2019

Jaar na aanslag op Joods Museum: twee verdachten in cel, naar mogelijke derde wordt nog gezocht

Beeld PHOTO_NEWS

Een jaar na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, op 24 mei 2014, zitten twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij die aanslag in de cel. Het gaat om de 30-jarige Mehdi Nemmouche, die beschouwd wordt als de man die de aanslag geleegd heeft, en de 26-jarige Nacer Bendrer, die logistieke steun zou verleend hebben. Naar een derde man, die enkele dagen na de aanslag in Brussel in het gezelschap van Nemmouche werd gezien, wordt nog gezocht.

Bij de aanslag op het Joods Museum, in de Brusselse Miniemenstraat, kwamen vier mensen op het leven. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Wapens en vlag van IS
Een week na de aanslag, op 30 mei, werd in het Franse Marseille een eerste verdachte opgepakt. Het ging om de 30-jarige Mehdi Nemmouche, die met een bus vanuit Brussel was aangekomen. Omdat de bus oorspronkelijk in Amsterdam was vertrokken en die lijn regelmatig gebruikt werd door drugsmokkelaars, werden zowel bus als passagiers aan een strenge controle onderworpen.

Toen een douanier in Nemmouche's tas een wapen zag, werd de man ingerekend. In de sporttas bleken wapens te zitten die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, alsook persartikelen over de aanslag, munitie en een vlag van de terreurgroep Islamitische Staat. Bovendien werd ook een GoPro-camera aangetroffen met een video waarop een man, vermoedelijk Nemmouche, buiten beeld zegt dat hij de feiten in Brussel gepleegd heeft, terwijl hij zijn wapens en kleren filmt.

Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA

Verschillende veroordelingen
Nemmouche verzette zich eerst wel en dan weer niet tegen zijn uitlevering aan België en werd uiteindelijk op 29 juli aan België uitgeleverd. Onderzoeksrechter Berta Bernardo-Mendez stelde hem in verdenking als dader of mededader van een doodslag in terroristische context. De man werd onder aanhoudingsbevel geplaatst en zag die aanhouding sindsdien herhaaldelijk bevestigd door de Brusselse raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling.

In de loop van het onderzoek kwam wel aan het licht dat Nemmouche vanaf 1999 verschillende veroordelingen opliep in Frankrijk en tussen december 2007 en december 2012 in vier verschillende Franse gevangenissen verbleef. Begin december werd hij vrijgelaten, waarna hij achtereenvolgens naar België, Groot-Brittannië, Libanon en Turkije reisde om tenslotte in Syrië aan te komen, waar hij zich aansloot bij IS.

Een voormalige Franse IS-gijzelaar, journalist Nicolas Hénin, verklaarde Nemmouche te herkennen als één van zijn bewakers en als folteraar van andere gevangenen. Eind februari 2014 verliet Nemmouche Syrië en reisde hij via Maleisië, Singapore, Bangkok en Frankfurt, waar hij op 18 maart aankwam, naar Brussel. Daar zou hij sinds eind maart verbleven hebben.

Nemmouche zelf heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten, meesters Sébastien Courtoy en Henri Laquay zit er in het dossier geen enkel staalhard bewijs tegen de man.

Beeld BELGA
Mehdi Nemmouche. Beeld AFP
De Franse antiterreurpolitie bij de auto die Nemmouche vervoerde. Beeld AP

Tweede verdachte
Lange tijd leek het alsof Nemmouche de enige verdachte was en zou blijven in het onderzoek maar begin december 2014 kwam daar verandering in, toen in Ceyreste, op zo'n 30 kilometer van Marseille, de 26-jarige Nacer Bendrer werd opgepakt. De man werd op 16 februari aan België uitgeleverd en in verdenking gesteld als dader of mededader van een doodslag in terroristische context.

Bendrer en Nemmouche zijn allesbehalve onbekenden voor elkaar aangezien beiden tussen tussen 1 juni 2008 en 2 december 2010 in dezelfde gevangenis in Salon-de-Provence verbleven. In die periode zou een groep gedetineerden in de gevangenis zich bekeerd hebben tot een radicaal-religieuze stroming en Nemmouche en Bendrer zouden de meest actieve leden van die groep geweest zijn.

Uit het onderzoek bleek ook dat Bendrer en Nemmouche na hun hechtenis en in de weken voor de aanslag contact hielden. Nemmouche zou Bendrer op 9 april 2014, om 21.07 uur, vanuit Brussel gebeld hebben, waarna Bendrer naar Brussel zou gereisd zijn en er van 10 tot 12 april verbleven hebben. De man zou die verplaatsing zo discreet mogelijk gehouden hebben. Twee weken later zou Nemmouche dan op zijn beurt naar Marseille gereisd zijn en er van 24 tot 29 april verbleven hebben.

Tenslotte bleek Nacer Bendrer bij zijn arrestatie in het bezit van twee automatische pistolen, een jachtgeweer, een lader en munitie maar ook en vooral een automatisch geweer van het type kalasjnikov. Dat wapen zou veel gelijkenissen vertonen met het wapen dat gebruikt werd bij de aanslag op het Joods Museum. Bendrer zelf ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag.

Medeverdachte Nacer Bendrer verschijnt voor de Brusselse raadkamer (februari). Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Opsporing derde verdachte
Midden januari verspreidde het federaal parket dan een opsporingsbericht voor een derde mogelijke verdachte. Daarin wordt gezocht naar een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag.

In dat filmpje van amper 10 seconden, dat opgenomen is door een beveiligingscamera in de Brusselse Albert II-laan op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag, is hoofdverdachte Mehdi Nemmouche te zien in gezelschap van een tweede man.

Die tweede man is een donkere, kale man die een sporttas draagt met daarin wellicht de wapens van Nemmouche. Het duo is waarschijnlijk onderweg naar het Brusselse Noordstation om een ticket te kopen voor de bus naar Marseille, die Nemmouche een dag later zou nemen. Drie maanden later is de man in het filmpje nog steeds niet geïdentificeerd.

Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Een gedenkplaat voor de slachtoffers van de aanval. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden