Woensdag 16/06/2021

Jaak Van Assche ergert zich aan politici die BV's willen worden

De figuur

Acteur Jaak Van Assche is op 8 oktober als VU&ID-lid nummer twee op de lokale lijst BonheidenRijmenam. Hij is hiermee niet aan zijn politieke proefstuk toe. "Ik kom uit een politiek nest. Mijn vader is 25 jaar actief geweest binnen het partijbestuur van de CVP. De CVP-jongeren waren dan ook het beginpunt van mijn politieke carrière." Aangetrokken door het Vlaamse gedachtegoed maakte Van Assche de overstap naar de Volksunie. "Ik ben steeds een Vlaams-nationalist geweest en draag het federalisme hoog in het vaandel. Toen ik nog in Mechelen woonde, heb ik een aanbod van de CVP geweigerd en mij definitief geëngageerd voor de VU."

In 1974 verhuisde Van Assche naar Rijmenam, een deelgemeente van Bonheiden. Daar kwam hij in de groene beweging terecht. "Rijmenam is een gemeente met veel natuurschoon en open ruimte. Tot mijn grote ergernis werd die open ruimte in het verleden reeds verscheidene malen bedreigd door industrie en bebouwing. Er waren zelfs plannen om het tgv-traject door Rijmenam te trekken. Respect voor de natuurwaarden is een van mijn stokpaardjes." Toch koos Van Assche als groene jongen niet voor de groene partij. "Ik voel veel voor het ecologisch beleid van Agalev maar zij verliezen binnen dat beleid de economie uit het oog. Ik vind hun doelstellingen vaak niet realistisch."

Het smeren van de communicatie tussen bestuur en burger is het tweede punt waarmee Van Assche naar de kiezer trekt. "Er moet dringend werk gemaakt worden van een degelijk informatiebeleid. Mensen weten vaak niet waar naartoe als ze hun pensioen moeten regelen of ziek zijn. Ik ijver dan ook voor een ontzuiling van de gemeentelijke diensten, zodat de burger terechtkan in zijn eigen gemeente voor alle mogelijke documenten ."

In het gemeentelijk beleid van Bonheiden wordt de Volksunie opgenomen in de BonheidenRijmenam-partij (BR). "De BR is een onafhankelijke partij. Noem ons maar een bende maatschappelijke idealisten. De VU is een fractie van de BR, maar er wordt intern geen onderscheid gemaakt."

De impact van een BV-schap op de politiek moet volgens Van Assche sterk gerelativeerd worden. Zijn slogan 'Ik speel alleen komedie om mijn brood te verdienen' onderstreept deze visie. "Ik ben acteur en heb dus een job die onvermijdelijk een BV-schap meebrengt. Mijn politieke en professionele activiteiten staan echter volledig los van mekaar. In mijn gemeente is er trouwens niemand die mij kent als BV. Op café ben ik gewoon Jaak." Van Assche stoort zich enorm aan de mediageilheid van bepaalde politici. "Ik erger mij meer aan politici die er alles voor doen om BV te worden dan aan BV's die in de politiek stappen. Ik catalogiseer 'onze' minister Anciaux ook onder die eerste groep." (FR)

'Op café ben ik gewoon Jaak'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234