Vrijdag 22/10/2021

'Ja, we hebben getwijfeld om mee te doen. Maar dat was door de regen'

Slecht weer veel dodelijker voor Gordel dan duimspijkers en verdwenen bordjes

Gordel nummer 28 beloofde in het teken te staan van communautaire hoogspanning. In de realiteit bleef het bij wat pesterijen en werd het een fiets- en wandeltocht die bovenal overheerst werd door één ding: regen.

Door Kim Herbots

De niet-benoemde burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem hadden op voorhand stoere taal gesproken aan het adres van flaminganten. Maar dat bleek niet meer dan grootdoenerij. Op wat extra kwajongensstreken na bleef het rustig. En nat, wat resulteerde in 'slechts' 58.049 deelnemers, bijna 20.000 minder dan vorig jaar en het laagste aantal ooit, afgezien van de zeer prille beginjaren.

"Ach, ik heb geen zin om over politiek te praten", roept een vrouw, die samen met haar gezin net gepasseerd is aan de controlepost in Wezembeek-Oppem. "Voor ons gaat dit puur over de sport. Alhoewel, we hebben al een lekke band gehad door een spijker op de weg. Maar nu ben ik weg: met die regen willen we zo snel mogelijk voort."

Ook Christaan Crevits en tienerzoon Joachim zijn vooral bekommerd om het weer. "Het is de tweede keer dat we meedoen", vertelt hij. "We wonen in Woluwe, dus voor ons is dit een thuismatch. Of we getwijfeld hebben om dit jaar deel te nemen? Ja, vanmorgen, vanwege van de regen. Het communautaire gehakketak schrikte ons niet af. We hebben er ook nog niks van gemerkt. Om de tien à vijftien kilometer stoppen we even voor een pauze. Ook in de faciliteitengemeenten, ja."

Er is dan ook niks aan de controlepost van Wezembeek-Oppem dat op enige vijandigheid duidt. Enkele straten verderop een heel ander beeld. Her en der staan overvalbusjes en combi's van de politie klaar. Een helikopter cirkelt boven de slaperige villawijk. "We hebben instructies gekregen dat we hier moeten wachten omdat de Bretel zou passeren", zegt een agent. "Maar eerlijk gezegd weten we dat ook niet zeker."

Een half uur later is het zover. Zo'n fietsers en iets minder wandelaars van de Brusselse tegenhanger van de Gordel passeren met kleine kartonnen bordjes met slogans op. De Franstalige Viviane Vuylsteke duwt een buggy voort met daarin Oscar (3) en Felix (9 maanden). "Mijn man is Nederlandstalig", zegt ze. "Wij zijn een Belgisch gezin. Voor ons is Brussel meer dan een taalpolitieke kwestie. Het is de hoofdstad van Europa. Begrijp me niet verkeerd, we zijn niet tegen de Gordel. Vrienden van ons doen zelfs mee. Alleen ben ik wel blij dat parcours niet samenvalt. Sommige Vlamingen kunnen toch wat agressief uit de hoek komen."

De agenten staan erbij en kijken ernaar. Tegen moeders met buggy's valt niet zoveel te beginnen. Iets meer leven in de brouwerij in het aanpalende Kraainem. Wie aan de controlepost van de wandeling van zeven kilometer voor gemeenschapscentrum De Lijsterbes wil geraken moet voorbij enkele tientallen aanhangers van extreem rechts die met Vlaamse leeuwen zwaaien.

"Het is het eerste jaar dat ze hier staan", zegt Sam Custers van De Lijsterbes, "en neen, ik vind dat niet leuk. Dit geeft een verkeerd beeld. Ons centrum is er voor iedereen. Ongeacht welke taal ze spreken."

Nancy Eggers, die samen met man en zoontje Jaro (2,5) door de regen stapt om haar gordelkaart te laten afstempelen, laat het niet aan haar hart komen. "Zwaaien met je vlagje, schat", roept ze naar haar zoon als ze de fotografen in de gaten krijgt. "Dat vlagje hebben we onderweg gekregen maar voor mij gaat dit niet over politiek. Voor anderen duidelijk wel: we zijn al verloren gelopen omdat er een bordje weggehaald was."

Een voorbijrijdende politiewagen vertraagt plots ter hoogte van de manifestanten met vlaggen. Niet om in te grijpen, zo blijkt meteen, wel om de lokale verkeersopzichter een blikje bier aan te geven. "Ik verwacht ook niet dat er ingegrepen wordt", zegt Custers. "Dit soort dreigementen zijn we gewend. Ze zijn er elk jaar. Alleen zijn ze dit keer, door al die politieke heisa, ook door de nationale media opgepikt terwijl het anders regionaal blijft"

Toch merkt hij een verschil. "We zijn al de hele dag aan het rondrijden om nieuwe wegwijzers aan te brengen. Zo erg hebben we het nog nooit geweten. En er liggen ook een pak meer spijkers op de weg."

De organisatie liet weten dat de gegevens van één man die bordjes wegnam, genoteerd werden door de politie. In Linkebeek, waar geen controlepost is, is niets te merken van communautaire perikelen. In geen van de drie gemeentes is de burgervader overigens op post.

"Bij ons komt de burgemeester nooit naar de gordel", zegt Custers. "Dit jaar heeft hij het ons enkel wat moeilijk gemaakt door te verbieden om de wandeling door de villawijk te laten gaan. Daardoor moeten de wandelaars nu op dezelfde weg als de fietsers en dat is gevaarlijk. Maar ach, de mensen laten zich niet afschrikken."

Tenzij door de regen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234