Woensdag 08/04/2020

Arbeidsrecht

Ja, uw werkgever mag uw mails lezen. Maar alleen onder strenge voorwaarden

Werkgevers mogen toch niet zomaar het mailverkeer van werknemers controleren. Dat besliste het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.Beeld ThinkStock

Werkgevers die het mailverkeer van werknemers willen controleren, mogen dat toch niet zomaar doen. Dat besliste het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Vorig jaar leek het nog alsof werkgevers vrij spel kregen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens  (EVRM) sprak zich gisteren uit over de zaak van een Roemeense man. Tegen de huisregels van zijn werkgever in gebruikte hij zijn Yahoo-account om te chatten met zijn verloofde en broer.

Zijn baas ontsloeg hem, want het bedrijf verbiedt haar werknemers om computers van het werk te gebruiken voor privédoeleinden. De Roemeen stapte vorig jaar eerst naar een Roemeense rechtbank, waar hij ongelijk kreeg, en vervolgens naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daar delfde hij in eerste instantie opnieuw het onderspit. Het Hof oordeelde namelijk dat het ‘niet onredelijk is dat een werkgever wil nagaan of werknemers hun professionele taken volbrengen tijdens de werktijd’. En dat schending van de bedrijfsregels over online communicatie een geldige reden is voor ontslag.

Het arrest kreeg vorig jaar grote aandacht. Het regende ook verontwaardigde reacties, vooral uit vakbondshoek, omdat het leek alsof de werkgevers voortaan zonder problemen mails van werknemers mochten controleren.

Onvoldoende gewaarschuwd

Maar de Roemeen liet het er niet bij en stapte naar een hogere kamer van het Europees Hof. Daar vond hij wél gehoor. De rechters oordeelden dat de werkgever de Roemeen onvoldoende gewaarschuwd had dat zijn chatverkeer zou gecontroleerd worden en dat er dergelijke sancties aan vast hingen. Met andere woorden: een werkgever mag de onlinecommunicatie van zijn werknemers controleren, maar wel onder strikte voorwaarden.

En dat ligt in lijn met onze Belgische regeling, legt professor arbeidsrecht Patrick Humblet (UGent) uit. “Zeker in de particuliere sector is dat bij ons goed geregeld. In cao 81 staat duidelijk wat een werkgever wel en niet mag. De regeling komt erop neer dat alles met een open vizier moet gebeuren. Een werkgever mag bijvoorbeeld bepalen dat er no-go-zones zijn voor het personeel. Dat je niet naar voetbalsites mag surfen op maandag, om maar iets te zeggen. Of geen persoonlijke mails mag versturen tijdens de werkuren. Maar die bedrijfspolicy moet voldoende duidelijk zijn. Iedereen moet goed weten wat hij wel of niet mag en welke sancties erop staan.”

Een werkgever mag ook niet permanent monitoren wat de werknemers online allemaal uitvoeren. Pas als de werkgever legitieme redenen heeft om bijvoorbeeld persoonlijke mails te lezen, of de identiteit achter een IP-adres op te vragen, mag dat. “En voor er een sanctie komt, moet de werknemer ook nog eens eerst een waarschuwing hebben gekregen”, stelt professor Humblet. "

Grenzen aan surveilleren

De Europese vakbondskoepel ETUC is blij met de uitspraak van het Europees Hof. De koepel had zich bij de rechtzaak aangesloten en volgde de hele zaak op de voet. 

Het vonnis betekent volgens hen dat zelfs als een onderneming privécommunicatie via bedrijfscomputers verbiedt, dat op zichzelf nog geen rechtvaardiging is voor het ontslag van een werknemer. "De uitspraak maakt duidelijk dat er grenzen zijn aan het surveilleren van personeel", reageert ETUC- secretaris Esther Lynch. "De kern van de boodschap voor de lidstaten is dat er genoeg regels moeten zijn die garanderen dat werkgevers het recht op privacy van hun werknemers respecteren.”

Weinig gevolgen

De uitspraak over de zaak van de Roemeense man zal wellicht weinig gevolgen hebben voor ons land, stelt professor Europees Recht Yves Haeck (UGent) . “Wij hebben al een duidelijke wetgeving die streng is. Maar voor een pak lidstaten betekent het wel dat ze hun wetgeving zullen moeten aanpassen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234