Dinsdag 22/06/2021

Ja, politici als Fientje Moerman leiden meer dan een dubbel leven

Een mede-oud-minister vertelt over haar ervaringen

In 1974 duikelde ik hals over kop in de politiek. Ik wist niet waaraan ik begon. Ik leidde toen wel al een dubbel leven. Ik had Monnikenheide, een kortverblijfcentrum voor personen met een mentale handicap, uit de grond gestampt en was er directrice, gaf elf uren les per week, had een gezin met vier kinderen en een actieve echtgenoot die mij in het harde werken steunde en coachte. Dit was een "arbeidstijd" om u tegen te zeggen. Op dat vlak was de overstap naar het leven van politica niet zo groot. Maar er is meer nodig in de politiek: je hebt tijd nodig om expertise uit te bouwen, tijd om expertise om te zetten in invloed, tijd om te luisteren naar de samenleving, tijd voor je gezin en tijd voor je kiezers en tijd voor communicatie met oude en nu nieuwe media. Voor alles is tijd nodig.

Expertise bouw je op maar is tijdsintensief

Als je 'aan politiek doet', dan doe je dat omdat je kiest voor engagement in de samenleving. Je wordt daartoe gevraagd, je hebt ervaring in bepaalde beleidsdomeinen, je kent bepaalde sectoren goed, je hebt een bijzondere feeling, en je hebt een uitgebreid netwerk. In 1974 werd ik overtuigd om de kennis en ervaring in het domein van de zorg voor personen met een handicap met dezelfde passie en gedrevenheid in te zetten voor de nodige mentaliteitsverandering in België op dat moment

Maar je moet ook bijblijven heet het dan; tijd maken om vakliteratuur door te nemen, tijd maken om je nieuwe domeinen eigen te maken; tijd maken om nieuwe en creatieve ideeën te ontwikkelen, tijd maken om netwerken te onderhouden en te verruimen. En als vrouw was en blijft dat nog altijd een stukje moeilijker. Ik heb het vaak meegemaakt dat ik op de toppen van mijn tenen moest staan om 'gezien' te worden.

Invloed in en buiten je partij groeit traag en vraagt tijd

Gouden regel nummer één is dossierkennis. Wie kennis daarenboven weet te vertalen in het politieke debat, komt ver. Niemand in een partij, parlement of regering kan expertise claimen als je de concullega's niet kan overtuigen. Je neemt de tijd om je in te werken in vaak erg complexe dossiers en je doet het licht uit na afloop van de commissievergaderingen of op het einde van de dag op je kabinet. Je wordt niet van vandaag op morgen expert in mobiliteit, financiën, begroting, cultuur, etc. Geef elk parlementslid of regeringslid enkele wittebroodsweken om met zijn of haar materie samen te leven. Vandaag wordt de minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) gewaardeerd om haar cultuurbeleid, in tegenstelling tot in het begin en werd Jos Ansoms (CD&V)niet door vriend en tegenstrever gerespecteerd voor zijn visie op de mobiliteit in ons land?

En onderschat niet je deelname aan diverse partijorganen op alle niveaus. Leden hebben een voorrecht om je kritisch te ondervragen over je werk, zo leer je wat er leeft in de dorpstraat. Maar intussen heb je geen tijd om dossiers in te studeren of politieke initiatieven voor te bereiden of tijd te besteden aan je familie.

Je gezin is het nest van waaruit je vertrekt

Van zodra je in de politiek stapt moet je een en ander opzij zetten. Niet je gezin echter, noch de relatie met partner en kinderen. Die waren voor mij heilig. Ik hield daarom ook niet van al te veel nachtelijke vergaderingen, of vergaderingen op zondag. Toen ik de agenda in de Vlaamse regering kon bepalen als minister van Begroting werden nachtelijke vergaderingen uit de agenda gebannen. Jawel, ik ken het verhaal dat je anderen moet overtroeven met je blijvende alertheid en je langdurig uithoudingsvermogen. Niets is minder waar.

Regelmatig kunnen thuis komen en thuis maken, is het beton van een slopende politieke loopbaan. En dus graag tijd maken.

Kiezers vragen engagement

En ja, een politicus moet één keer om de vier, straks om de vijf, jaar naar de kiezer. En die kiezer? Die kiezer wil aandacht, wil je ontmoeten, wil je kunnen schrijven of mailen. Verwacht antwoorden. Die aanwezigheid op het terrein vraagt veel tijd en energie. Want omdat de kiezer ook werkt, kan je hem maar alleen 's avonds en tijdens het weekend ontmoeten. Tijd maken dus...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234