Dinsdag 22/09/2020

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Ja, jouw belegging kan wel degelijk de afvalberg mee verkleinen!

Beeld Unsplash

In onze huidige lineaire economie zou je zo een rechte lijn kunnen trekken van de fabriek naar de vuilnisbelt. Spullen verdwijnen na gebruik in de vuilnisbak. In een circulaire economie gaat het er heel anders aan toe. Niets gaat verloren, want wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. En dus verkleint de afvalberg drastisch,. Beleggen in bedrijven die de circulaire economie ondersteunen helpt daarbij.

Lineair versus circulair
In een circulaire economie zijn producten op zo’n manier ontworpen dat ze nooit helemaal waardeloos of onbruikbaar zijn. Alles is herbruikbaar, recycleerbaar of bio-afbreekbaar. Dat is een groot verschil met onze huidige economie waarin afval vanzelfsprekend is en de industrie dingen maakt die vroeg of laat onbruikbaar worden en weggegooid worden. Afval maakt, met andere woorden, deel uit van het ontwerp.

Om zichzelf in stand te houden heeft een lineaire economie bovendien een aanhoudende groei nodig, zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met de ecologische en sociale kost. Dat is niet vol te houden. Economische winst gaat in zo’n model gepaard met een verlies voor de samenleving en de planeet: grondstoffen raken uitgeput, de afvalberg groeit en overal in het productieproces is er sprake van vervuiling. Volgens het Circularity Gap Report (2018) is 67 procent van alle CO2-uitstoot gelinkt aan inefficiënt materialenbeheer.

Grote groeimarge voor circulaire economie

Het Circularity Gap Report toont verder aan dat wereldwijd slechts 9 procent van alle grondstoffen gerecycleerd of hergebruikt. Dat wil zeggen dat de groeimarge voor een circulaire economie enorm is, vooral omdat bijna elke industrie een circulair businessmodel kan aannemen. Beleidsmakers en consumenten zijn alvast gewonnen voor het idee. De vraag is er dus, maar het aanbod laat op zich wachten. Bedrijven zullen de lus moeten sluiten.

Socially Responsible Investment
Er bestaan verschillende businessmodellen die de afvalberg helpen verkleinen. Bedrijven die hun beleid op een van deze modellen baseren, komen dan in aanmerking voor een zogenaamde SRI-belegging of Socially Responsible Investment. We onderscheiden vier modellen.

- Het Waste Value Model verwerkt opgebruikte producten tot grondstof of energie.
- Het Reverse Loop Model recupereert waardevolle elementen uit afgedankte producten.
- Het Circular Input Model maximaliseert van bij het ontwerp de recycleerbaarheid, hernieuwbaarheid en       herbruikbaarheid van grondstoffen en minimaliseert de input.
- In het Platform Model behouden bedrijven de verantwoordelijkheid over de volledige levenscyclus van hun producten. Ze hebben er dus alle baat bij om hun producten hernieuwbaar, herbruikbaar of recycleerbaar te maken, zonder dat er waardeverlies gedurende elke gebruikerscyclus optreedt.

Beleggingen met groot effect
Elke investering heeft een impact, zowel positief als negatief, en beleggingen beïnvloeden de richting waarin onze industrie evolueert. Door niet enkel met een mogelijk rendement op korte termijn rekening te houden, maar ook met de ecologische en sociale winst op lange termijn, kunnen beleggers investeringen in de richting van een duurzame economie sturen. Verschillende bedrijven werken vandaag al aan een circulaire productie. Beleggingsfondsen die zulke bedrijven opnemen in hun portfolio helpen de circulaire economie. De fondsen van Triodos Bank zijn op die manier samengesteld. Enkel bedrijven die, via hun diensten, producten of beleid concreet bijdragen aan een duurzame samenleving, én potentieel een gezond financieel rendement leveren, komen in aanmerking voor een investering.

Duurzaam beleggen? Met Triodos Bank gaat u verder. Ontdek hoe.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234