Zaterdag 02/07/2022
M. D. alias Walloon Blackshirt poseert op zijn Facebookaccount voor de Waalse vlag.

Iron March

‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de Belgische leden van neonaziforum Iron March ontmaskerd

M. D. alias Walloon Blackshirt poseert op zijn Facebookaccount voor de Waalse vlag.Beeld RV

Verschillende Belgen duiken op in de data van Iron March, een online forum voor neonazi’s. Ze uiten zich als homohaters, islamofoben en antisemieten, bereid om tot actie over te gaan in lokale milities. ‘Ik moet tot actie overgaan. En daarom ben ik naar dit forum gekomen.’

Bruno Struys

“Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch.” Een gebruiker met de naam Devonant stelde zich in 2017 op het Iron March-forum voor als een student uit Vlaanderen. Hij zei toen 16 jaar te zijn en noemde zich een fascist, die homo’s wil executeren of anders ‘full on Mengele’ op hen gaan en een ‘remedie’ zoeken.

Devonant kwam op Iron March terecht via Next Leap, een manifest van meer dan tweehonderd pagina’s over rassentheorie en fascisme door Alexander Slavros. Slavros is een Rus die in het najaar van 2011 het Iron March-forum oprichtte. In tegenstelling tot andere online ontmoetingsplekken voor neonazi’s zoals Stormfront, 4chan en 8chan werd Iron March nooit echt bekend bij het brede publiek. Daardoor konden gebruikers buiten het zicht van de media opereren en is de inhoud van het forum over het algemeen extremer. “Ik moet tot actie overgaan. En daarom ben ik naar dit forum gekomen”, stelde Devonant.

De cover van Next Leap, het manifest van de Iron March-oprichter Beeld RV/Iron March
De cover van Next Leap, het manifest van de Iron March-oprichterBeeld RV/Iron March

In november 2017 ging de site plots offline. Het was onduidelijk of de oprichters van Iron March zo verdere gerechtelijke stappen wilden vermijden, of dat de site gehackt was.

Zes Belgische gebruikers

Die laatste theorie wordt nu aannemelijker, nadat een hacker vorige week een gigantische hoeveelheid gegevens van het forum heeft verspreid. De datadump bevat details van 3.548 geregistreerde profielen. Iedereen heeft nu toegang tot de gebruikersnamen, e-mailadressen, publieke en privéberichten. Onderzoekscollectief Bellingcat verspreidde een handleiding om te zoeken in de honderdduizenden berichten. De Morgen kon op basis van IP-adressen en de inhoud van hun berichten voorlopig zes gebruikers met zekerheid situeren in ons land. Het gaat om vier Vlamingen, een Waal en een Française die in Brussel woont. Die laatste was betrokken bij de opstart van Iron March.

Een andere gebruiker uit ons land, Archelaus Hypatius, stelde zich in 2016 op het forum voor als een 19-jarige student die op zijn 16de lid was van de Vlaams Belang Jongeren. Hij ziet fascisme als de enige oplossing “om onze naties te redden van deze achterlijke en laffe regeringen”. Hij werkt naar eigen zeggen aan ‘een projectje’.

“We hebben in mijn thuisstad een klein probleem dat ‘de islam’ heet”, zegt Archelaus Hypatius, die zich in het Genkse zou bevinden. “Mijn oplossing voor het probleem is dat zij die geïnteresseerd zijn een groep vormen, een militie.”

null Beeld RV/Iron March
Beeld RV/Iron March

Walloon Blackshirt alias M. D.

Ook de profielen Throwinghand en Westmarker stellen zich voor als Vlaamse studenten met fascistische fantasieën. Voorlopig valt geen van deze profielen te linken aan een bestaande identiteit, behalve het profiel met de alias Walloon Blackshirt. Deze 23-jarige stelde zich op het forum voor als een Waal met Vlaamse en Noord-Italiaanse roots.

“Hitler had alle joden moeten vangen in plaatsen van sommigen van hen uit Duitsland te laten vluchten”, zegt Walloon Blackshirt op Iron March. “Voor de rest kan ik niets negatief over hem zeggen.”

Ook Walloon Blackshirt zegt te werken aan een lokale militie. Een aantal elementen die hij prijsgeeft op Iron March – zoals zijn liefde voor metalmuziek, zijn studies en e-mailadres – komen overeen met een profiel op Facebook. Walloon Blackshirt heet in werkelijkheid M. D. (volledige naam bekend op de redactie) en woont in Roly, in de provincie Namen.

Een foto vanop het Facebook-account van M. D. alias Walloon Blackshirt. Beeld RV
Een foto vanop het Facebook-account van M. D. alias Walloon Blackshirt.Beeld RV

Op Facebook is hij minder transparant over zijn nazisympathieën, maar plaatst hij toch ook een afbeelding van de Zwarte Zon, een typisch symbool voor neonazi’s. Hij is te zien op een foto na een optreden van de obscure metalband Zyklon Kult, een verwijzing naar Zyklon B, het gas dat de nazi’s gebruikten in de uitroeiing van de Joden. Zyklon Kult gebruikt de Zwarte Zon in haar merchandising. Via e-mail antwoordt M. D. dat hij telefonisch niet bereikbaar is, bij gebrek aan tijd. Ook via e-mail antwoordde hij niet op vragen over zijn opvattingen op het forum.

“Waar haalt u het dat ik iets met Iron March zou te maken hebben?”, vraagt hij enkel, nota bene via het e-mailadres dat hij gebruikte om in te loggen op Iron March.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234