Dinsdag 20/10/2020

Standpunt

Ja, de vrouw beslist. Zolang die vrucht in haar niet levensvatbaar is, gaat het over haar lijf en leden

Sara Vandekerckhove is journalist bij De Morgen.

Baas in eigen buik. Het is treffend hoe een slogan die bijna zijn vijftigste verjaardag viert, zo actueel is. Want nu de uitbreiding van de abortuswet op de agenda staat, lijken opeens wel erg veel mensen een mening te hebben over dit fundamentele vrouwenrecht. 

Eigenlijk is het heel erg eenvoudig. Op dit moment trekken elk jaar zo’n 500 vrouwen naar Nederland om er een abortus te krijgen omdat het hier niet meer kan. Dat is een onrechtvaardigheid die we moeten rechtzetten. Point final. Wettelijke lacunes laat je niet ongestoord onder het mom ‘de Noorderburen zullen het wel oplossen’. 

Lees nu

Versoepeling abortus (bijna) een feit: 4 vragen beantwoord over het omstreden wetsvoorstel

En ja, de vrouw beslist. Zolang die vrucht in haar niet levensvatbaar is, gaat het over haar lijf en leden. Dat abortus anno 2019 nog steeds deels in de strafwet staat, illustreert hoe paternalisme steeds de inhoud van het debat heeft gevoed. De teneur:  “Eigenlijk is wat u doet heel erg fout en laakbaar, maar we gaan u er niet meer voor vervolgen.” Alsof vrouwen voor hun plezier curettages ondergaan. En alsof we nu met zijn allen staan te popelen om te treuzelen met een zwangerschapsonderbreking omdat het ook na twaalf weken kan. Komaan zeg.

Wie echt denkt dat vrouwen nu en masse nonchalant zullen omspringen met condoom, pil of spiraal, beseft niet hoezeer meisjes en vrouwen er van doordrongen zijn dat een ongewenste zwangerschap best te vermijden is.  Ik hoor de donderpreken van mijn moeder nog. Wie beweert dat een wachttijd van 48 uur in plaats van zes dagen impulsiviteit in de hand werkt, heeft blijkbaar zelf nog nooit voor die keuze gestaan. Alsof vrouwen niet weten dat dit een beslissing is over leven en dood. En wie vreest dat koppels op deze manier het geslacht van hun kroost zullen bepalen, is duidelijk nog nooit in verwachting geweest. Technisch is het inderdaad mogelijk, dat je de zwangerschap afbreekt nadat bekend raakt of het om een meisje dan wel een jongen gaat. Maar nu lijkt het bijna alsof ouders met sprekend gemak een vrucht afdrijven omdat er zogenaamd niet mee te voetballen of shoppen valt. Dit zijn platitudes die het debat niet dienen. 

Dat betekent daarom niet dat die verlenging van de termijn het enige antwoord kan zijn op dit probleem. Als samenleving moeten we er alles aan doen om ongewenste zwangerschappen te vermijden. Je moet inzetten op voorlichting, op ondersteuning en op betere levensomstandigheden.  Als onderzoek aantoont dat wie abortus pleegt vaak lager is opgeleid en een lager inkomen heeft, dan moet je daar werk van maken.

Te meer als artsen aangeven dat de 500 vrouwen die de grens over trekken net de meest schrijnende sociale gevallen zijn. Diegenen die het kunnen betalen dan toch, want in Nederland komt het RIZIV niet tussen. De meest extreme sukkelaars zijn dus eigenlijk veroordeeld tot het krijgen van een kind dat ze niet willen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? 

Is een uitbreiding van de termijn tot 18 weken de ultieme oplossing? Nee. Maar het zorgt er wel voor dat diegene die nu in die situatie verzeilen, tenminste geholpen zijn. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234