Woensdag 08/02/2023

Migratie

Ja, de migratie stijgt, "maar er is geen crisis"

Gezinshereniging speelt een rol, al is arbeidsmigratie het grootste motief. Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
Gezinshereniging speelt een rol, al is arbeidsmigratie het grootste motief.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

De immigratie naar Europa indammen, daar probeert de EU een goed antwoord op te vinden. Hoe zit dat met de immigratiestroom naar ons land? Die steeg vorig jaar tot bijna 140.000 nieuwkomers. "Maar dat wil niet zeggen dat er een crisis is", zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB).

Isolde Van Den Eynde

Waar er in 2012 124.717 migranten binnenkwamen, waren dat er vorig jaar ongeveer 15.000 meer. Het zijn er niet alleen meer dan onder Di Rupo, het gaat om de op een na hoogste immigratiestroom sinds er geteld wordt. Alleen in 2010 lag de immigratiestroom iets hoger (140.375).

De cijfers gaan over elke migrant die een verblijfsrecht heeft en ingeschreven is in het rijksregister - geen asielzoekers die nog niet zijn erkend, dus.

Vlaams Belang ziet er alvast munitie in om op het migratiebeleid van Michel te schieten. "De migratiepoort naar ons land is niet dicht ondanks de forse taal van Theo Francken (N-VA)", stelt voorzitter Tom Van Grieken vast. Maar er kwamen niet alleen migranten bij, er trokken er ook weg: 81.825 om precies te zijn. Het uiteindelijk aantal migranten in 2017 ligt daardoor op 57.993. Klinkt al minder fors, maar het VB hekelt dat niet-Europeanen binnenkomen en Europeanen wegtrekken.

Volgmigratie

Wat schuilt er achter die stijgende migratie naar België ? Vlaams Belang wijst naar de volgmigratie via gezinshereniging. "In 2015 kende ons land een asielcrisis en veel erkende vluchtelingen lieten vervolgens hun gezin overkomen. In 2011 scherpte het parlement de regels rond gezinshereniging aan, maar voor asielzoekers veranderde er niets. Ook voor hen moet het strenger", vindt Van Grieken.

"Die verhoogde immigratie naar ons land is vooral het gevolg van de creatie van één grote economische ruimte binnen de EU", zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). Ongeveer twee derde van de migranten komt uit de Europese Unie. Arbeidsmigratie is het grootste motief. Je moet natuurlijk de partner en kinderen soms meerekenen die mee migreren."

Ook staatssecretaris Francken wijst naar het vrij verkeer van Europeanen. "Over EU-migratie heeft de regering geen beslissingsmacht. Dat ligt vast in Europese richtlijnen."

Volgens Francken moet er gekeken worden naar migranten die niet uit een Europees land komen. "Hun motieven zijn voor de helft studies of werk, voor de andere helft is het motief gezinshereniging", weet professor Deboosere. "Maar ook in deze groep gaat het niet altijd om de zogenaamde 'sukkelaars'. Uit Noord-Amerika komen er jaarlijks ongeveer 2.000 migranten naar ons land, uit Azië 4.000, van wie de meesten uit China en India. Veel Indiërs werken in onze diamantsector of IT-industrie. Maar als er zich elders een opportuniteit voordoet, vertrekken mensen ook weer." En een student met talent of een werknemer met een hoog profiel, ziet Francken graag komen.

Machtsspel

Het Vlaams Belang illustreert de groei van de migranten graag met het aantal inwoners van een Vlaamse centrumstad. Zo is 140.000 meer dan het aantal Bruggelingen bijvoorbeeld. "Een stijging van 1,23 procent in een jaar op een bevolking van 11,3 miljoen is veel", geeft Deboosere toe. "Ons land is welvarend en heeft dus een grote aantrekkingskracht op mensen die een betere toekomst zoeken. Maar 0,8 procent liet België ook achter zich. Er is op dit moment alleszins geen migratiecrisis, hoewel het politieke machtsspel in de EU dat misschien doet uitschijnen."

Voor Theo Francken mag het aantal niet-Europese migranten minder. Maar zijn handen zijn gebonden. "De sleutel om de migratietanker te keren ligt in Europa."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234