Maandag 21/06/2021

Ja Caroline

Voor één keer moet ik Caroline Gennez gelijk geven. De naamsverandering is een goede zaak en bevestigt eigenlijk een situatie die reeds bestaat sinds het voorzitterschap van Karel Van Miert. Als ik de zogenaamde behoeders van de partij moet geloven, zijn zelfs sociaal-democraten niet meer welkom. Tevens wens ik er toch eventjes op te wijzen dat de kritiek vooral komt van schoonmoeders die eigenlijk nog altijd denken dat het vroeger allemaal beter was, terwijl ze gedeeltelijk de doodgravers zijn van de sp.a. Louis Tobback, in een vroeger leven Deng genoemd (schold iedereen met een andere mening op lokale vergaderingen uit voor amadees - hoe socialistisch); Willy Claes, ooit secretaris-generaal van een militaire organisatie ( ook zeer verenigbaar met het socialisme); samen met nog een aantal mindere goden genre Mia De Vits denken ze hun 15 minutes of fame te (her)beleven. Dus mevrouw Gennez, beste Caroline, hopelijk blijft de sp.a een partij waar niet enkel vakbondsmilitanten en mutualisten welkom zijn, maar een partij voor alle progressieven.

Sven Vandevyvere,

Dendermonde

Nee Caroline

Walter Pauli mag gerust stellen dat de naamsverandering van sp.a in se een goede stap is (DM 15/1) maar veel mensen storen zich onder andere aan het feit dat dit weer eens boven de hoofden van de militanten en partijleden wordt beslist. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar lijkt integendeel jammer genoeg een gewoonte te worden bij de sp.a: ook het voorzitterschap van Caroline Gennez werd ons in de strot geramd door de partijtop. Gennez vraagt in deze discussie alle emoties aan kant te laten en maar één ding voor ogen te hebben : de toekomst van het land. Ik vraag haar: hoe ziet u zelf de toekomst van het land, mevrouw Gennez,wat zijn uw alternatieven wanneer u eenmaal aan de macht zou komen? Dat is nog altijd niet duidelijk. Neem toch even een kijkje op de vele forums. De mensen willen nog altijd graag op de socialisten stemmen maar herkennen zich al lang niet meer in deze sp.a. Laat sp.a Rood in juni onder zijn eigen naam met zijn eigen kandidaten deelnemen aan de verkiezingen en de sp.a loopt leeg. Iedereen gaat voor die 'nieuwe' lijst en Gennez en haar kliek blijven verdwaasd achter.

Pierre Brewee,

Gent

Adoptie

Beste mijnheer Van Den Driessche, u zegt zich 'verontwaardigd, gedegouteerd en triest' te voelen na de talrijke - terecht - negatieve reacties op uw collega Els Schelfhout. Mevrouw Schelfhout haalde haar kind op met een militair vliegtuig. Zij beweerde dat het 'heel gebruikelijk is' om dergelijke taken te laten uitvoeren door Defensie.

Als er zich iemand verontwaardigd, gedegouteerd en triest zou moeten voelen, dan zijn het waarschijnlijk in de eerste plaats wij en met ons de vele andere kandidaat-adoptieouders die zich door een lange, zware en veelal zeer dure procedure moeten weten te worstelen alvorens een kind in de armen te kunnen sluiten. Dit getuigt nog maar eens van een arrogantie en een totaal gebrek aan respect voor de kiezer vanwege de politieke kaste in dit land.

Als het de belastingsbetaler dan toch niks kost, kan er dan misschien ook voor andere ouders iets geregeld worden bij Air De Crem? Tickets zijn namelijk nogal aan de dure kant. Wat mevrouw Schelfhout betreft: het stoot ons vooral tegen de borst dat ze zelfs geen poging wil doen om in te zien waar ze verkeerd gehandeld heeft. Als ons adoptiekindje (dat we niét zelf hebben kunnen uitkiezen en hopelijk binnen een maand bij ons zal zijn) ernstig ziek wordt in het opvangtehuis in het land van herkomst, dan kunnen we enkel bang afwachten of het er terug bovenop komt of niet.

Op geen enkele manier kunnen wij de procedure versnellen of het kind vroeger naar België halen. Ook dit is adoptie, jammer genoeg. Wij beschikken niet over de steun van een volledige partij (CD&V), collega-ministers en collega-senatoren; wij hebben niet de nodige contacten bij de ministeries. Als u dan toch zo begaan bent met het lot van de adoptiekinderen en (hopelijk ook) de kandidaat-adoptieouders, dan zou u beter uw invloed als senatoren aanwenden om de adoptieprocedure sneller te laten verlopen voor iedereen. Bij deze wensen wij Emile een spoedig herstel toe, mevrouw Schelfhout - alsnog - een vlotte en vooral correcte adoptieprocedure en mijnheer Van Den Driessche 5 minuten politieke moed om eindelijk eens de lange wachttijden van de adoptieprocedure aan te pakken.

Frederik Lievens en Ann Bruynseels, kandidaat adoptieouders.

Assisen

Oneerlijke processen, een verouderd strafrechtsysteem en een groeiend aantal procedures. België lijkt wel het ideale land om misdaden te plegen en om er met een grote oorveeg vanaf te komen. Stefaan De Clerck, minister van Justitie, belooft om hervormingen door te voeren. Er bestaat geen twijfel over dat het hele justitieapparaat schreeuwt om een professionele aanpak. Vorige pogingen gingen onverhoopt de mist in, helaas. De vraag is maar wat er concreet zal worden aangepast als de minister klaar is met zijn hervormingsvoorstel. De tijd dringt, elke dag meer. De Clerck schuift de schuld in de schoenen van Laurette Onkelinx. De volksjury slankte af, het aantal beroepsrechters daalde van drie naar één. Er is meer achteruitgang geboekt dan progressie. Misschien moeten we ons wel afvragen of we niet beter omgekeerd te werk zouden gaan?

Bert Wauters, Sleidinge

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234