Dinsdag 29/11/2022

Ivan Gotti schuldig bevonden aan dopinggebruik

Tweevoudig Giro-winnaar riskeert schorsing van twee jaar

De kans is reëel dat de Italiaanse renners Ivan Gotti, Alessandro Bertolini, Gianluca Bortolami, Gianni Faresin en Giorgio Furlan nog niet te veel in actie zullen moeten komen tijdens het nieuwe wielerseizoen. Het CONI (Italiaans Olympisch Comité) heeft bewijzen in handen dat deze renners zich de voorbije jaren schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van verboden producten. De renners zijn door het CONI naar de Italiaanse en Monegaskische wielerfederatie (Gotti woont in Monaco) doorverwezen en riskeren een schorsing van twee jaar.

Rome / Brussel

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

Het zijn niet de eerste de beste Italiaanse renners die tegen de dopinglamp lopen. Gotti heeft twee Giro-eindzeges op zijn erelijst staan, Furlan won Milaan-Sanremo, Bortolami werd eindwinnaar van de Wereldbeker en Bertolini werd ooit de verrassende winnaar van Parijs-Brussel. De zaak werpt een grote schaduw over de heerschappij in het wielrennen, die de Italianen in het voorbije decennium tentoon spreidden.

Meest in het oog springt Ivan Gotti. In 1997 won hij met groot machtsvertoon de Giro en vorig jaar mocht hij bij de start van voorlaatste rit tot zijn eigen verbazing de roze leiderstrui over de schouders trekken. Leider Marco Pantani kreeg immers startverbod omdat zijn hematocrietwaarde een eind boven de toegestane grens van 50 procent lag. Sindsdien is 'Il Pirata' fel geviseerd bij de Italiaanse justitie die zich in het dopingdossier heeft vastgebeten. Zopas nog bevestigde een DNA-analyse dat het onderzochte bloedstaal van Pantani op die bewuste 5de juni 1999 een te hoge hematocrietwaarde vertoonde.

Dat Gotti acht maanden later ook van dopinggebruik wordt beschuldigd zal de Italiaanse Monegask toentertijd niet durven vermoeden hebben. Hoe dan ook, het CONI heeft bij monde van Giacomo Aiello, voorzitter van de dopingcommissie, bewijzen gevonden van het gebruik van verboden substanties en bloeddoping. Het Italiaans Olympisch Comité beroept zich op documenten van het parket van Bologna dat nu al maanden een onderzoek voert naar doping in de wielersport. In dat verband werden ook de professoren Francesco Conconi (gewezen voorzitter van de dopingcommissie van de UCI) en Michele Ferrari, verbonden aan de universiteit van Ferrara, al behoorlijk aan de tand gevoeld. In hun kantoren waren een lijst van sporters en bezwarende documenten gevonden, die wezen op het verstrekken van verboden middelen.

De namen van Gotti, Bortolami, Furlan etc. komen voor op een lijst in het dossier van procureur Giovanni Spinosa. Dit dossier bevat de besluiten van drie wetenschappelijke experts die oordelen dat het bloed van de renners piekwaarden vertonen die hoger liggen dan de drempels vastgelegd in het UCI-reglement. Eén van die experts, professor Plebani, diensthoofd van het universitair laboratorium van Padua, meent dat sommige parameters, ondermeer inzake ijzerverbindingen (ferritine), wijzen op gevaar voor de gezondheid en niet kunnen worden toegeschreven aan natuurlijke variaties.

Polti, het team van Gotti, trekt de hele zaak in twijfel. "Omdat hij de voorbije jaren meerdere doping- en gezondheidscontroles met negatief resulaat ondergaan heeft," verdedigt de ploegleiding zich.

Gotti, Bertolini, Bortolami, Faresin en Furlan zijn inmiddels doorverwezen naar de Italiaanse wielerbond. Bertolini, Bortolami en Faresin werden schuldig bevonden aan bloeddoping, Furlan aan bloeddoping en het gebruik van verboden middelen. Om welke verboden middelen het juist gaat, is niet duidelijk, maar er is het vermoeden dat het om epo gaat. De tuchtcommissie van de Italiaanse wielerbond is de enige instantie die sancties kan treffen. Alle betrokken renners riskeren een schorsing van twee jaar. In het geval van Ivan Gotti, die in Monaco woont en rijdt met een licentie van dit prinsdom, heeft het CONI beslist het dossier ook door te geven aan de Monegaskische wielerfederatie.

Meer dan ooit hangt een schaduw over de Italiaanse wielerheerschappij in de jaren '90

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234