Zondag 19/09/2021

Afvalstaking voorbij

Ivago hoopt tegen zaterdagavond straten te ruimen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het personeel van Ivago heeft het ontwerpakkoord tussen bonden en directie goedgekeurd. De staking is daarmee achter de rug. Ivago heeft ondertussen een prioriteitslijst met ruim honderd locaties gekregen die zo snel mogelijk opgeruimd moeten worden. De afvalintercommunale hoopt de achterstand tegen zaterdagavond weggewerkt te hebben.

"We hebben ons uiterstse best gedaan om het voorlopige akkoord te verdedigen", zegt Dirk Van Himste (ACOD). "Ook de militanten aan de stakingspost zijn ons naar binnen gevolgd." Over het akkoord zegt Van Himste: "We hebben garanties voor een meer sociaal bedrijf."

Maandagavond al werd de samenwerking met een personeelsmanager beëindigd, gisterenavond werd beslist dat een andere manager niet meer in contact komt met de afvalophalers. "Ontslag is niet de oplossing, we maken ons sterk dat de lont nu uit het kruitvat is. Die man werd geparkeerd, hij kan geen evaluaties meer doen en daarvoor ben ik een tevreden man."

De personeelsleden hadden het vertrek van de manager geëist. "Hij buiten en we kuisen heel Gent op. Meer nog, we willen dan zelfs een dag gratis werken. Overuren doen. Alles. Maar hij moet buiten. Hij heeft teveel mensen gekwetst, teveel kapot gemaakt. Hij moet weg." Maar de arbeiders lijken zich nu toch tevreden te stellen met een overplaatsing van de man.

Iedereen aan de slag

Na afloop van de vergadering gingen niet alleen opgevorderden, maar ook vrijwillige personeelsleden aan de slag. Toch wordt zowel aan de poort als na afloop van de ledenvergadering in het auditorium door sommige personeelsleden lauw gereageerd.

"Bij onderhandelingen moeten er altijd langs beide zijden toegevingen gedaan worden", verdedigt Christel Demerlier (VSOA) het akkoord. "Voor sommige mensen voldoet dit niet aan de eisen die ze in het begin van de staking stelden, maar het voorstel heeft tijd nodig om te bezinken." Demerlier geeft nog mee dat de arbeiders die vanmorgen spontaan aan het werk gaan, een hele dag verloond worden.

Peter Wieme (ACV) verduidelijkt verder dat er afspraken gemaakt werden rond het evaluatiebeleid en de syndicale werking. Voor het personeelslid waar de staking een week geleden mee begon, werd afgesproken dat er naar een alternatieve tewerkstelling gezocht wordt, indien het tot een ontslag zou komen. "We hopen dat alle partijen voldoende tijd nemen om de plannen concreet uit te werken en dat ze de komende dagen, weken en maanden met concrete resultaten naar het personeel te kunnen stappen", zegt Wieme. "We geven het een kans, maar het akkoord mag geen lege doos zijn."

undefined

Arbeiders luisteren naar een toelichting van het ontwerpakoord. Beeld BELGA
Arbeiders luisteren naar een toelichting van het ontwerpakoord.Beeld BELGA

Volksgezondheid

Waarnemend burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) besliste dinsdag dat een dertigtal medewerkers van de dienst Milieutoezicht, de gemeenschapswacht en het ecowerkhuis risicolocaties op het vlak van volksgezondheid en veiligheid in kaart moesten brengen. "De drie criteria voor risicolocaties op vlak van volksgezondheid waren een groot aantal zakken, maar ook wanneer katten of ratten de zakken aangevreten hadden of wanneer maden uit de zakken kwamen of waar geurhinder werd vastgesteld", verduidelijkt Annelies D'Hollander van de dienst Milieutoezicht. "Wat veiligheid betreft werden vooral plaatsen opgelijst met grote hoeveelheden glas of plaatsen waar glasscherven lagen." Uiteindelijk kreeg IVAGO een lijst met een honderdtal prioritaire locaties om (zoveel mogelijk) vandaag aan te pakken.

Gisterenavond besliste De Clercq ook om ruim 130 personeelsleden op te vorderen om vandaag te werken, want in reguliere weken wordt er op woensdag geen afval opgehaald. "Er zijn zestien vrachtwagens uitgereden om restafval in het verstedelijkt gebied op te halen waar het de afgelopen dagen bleef liggen", zegt IVAGO-woordvoerder Koen Van Caimere. "Daarnaast zijn er elf vrachtwagens van de dienst openbare reiniging uitgereden, het gaat onder meer op veegploegen, ploegen die korven leegmaken en vier ploegen om sluikstorten op te ruimen."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

2.500 ton afval in straten

Mogelijk rijden er in de loop van vandaag nog meer voertuigen uit. De opdracht is overigens niet min: er moet de komende dagen naar schatting 2.500 ton afval opgehaald worden, goed voor een equivalent van ruim 300.000 vuilniszakken. De afvalintercommunale hoopt overigens dat tegen zaterdagavond de grootste ophaalachterstand is ingehaald.

IVAGO zegt vanaf morgen de gewone ophaalrondes af te werken. Om de achterstand in te halen, worden personeelsleden gemotiveerd om komende zaterdag buiten hun uurrooster te komen werken. Daar staat die dag een dubbele verloning tegenover. Tegen zaterdagavond hoopt de afvalintercommunale dat de grootste achterstand ingehaald wordt.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234