Donderdag 06/05/2021

Coronavirus

Italiaanse spoedarts legt uit waarom draconische maatregelen nodig zijn: ‘Zeg mij eens welk griepvirus zo snel dit soort drama’s kan aanrichten’

Coronapatiënten liggen op hun buik, zoals de procedure het voorschrijft. Beeld via REUTERS
Coronapatiënten liggen op hun buik, zoals de procedure het voorschrijft.Beeld via REUTERS

Coronapatiënten op hun buik, verbonden met machines. Artsen in beschermende pakken. De foto’s die vanuit het ziekenhuis van Cremona binnensijpelen, komen hard aan. En dat is ook de bedoeling, benadrukt spoedarts Daniele Macchini uit Bergamo. ‘De ernst van de situatie is nog niet duidelijk genoeg.’

Met de beelden wil Macchini vooral tonen hoe ernstig de situatie wel niet is. Het gaat stuk voor stuk om mensen die met een zware longontsteking als gevolg van het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen. “Moet ik openlijk getuigen over wat we hier meemaken? Het is een vraag waar ik lang over nagedacht heb, maar zwijgen zou onverantwoord zijn”, zegt hij in de Italiaanse krant Corriere Della Sera. “Ik snap de behoefte om geen paniek te veroorzaken, maar op dit moment is de ernst van de situatie nog niet duidelijk genoeg. Mensen moeten met hun eigen ogen zien wat het Covid-19-gevaar inhoudt.”

Volg het nieuws op de voet in onze liveblog.

Het is standaardprocedure om patiënten met een zware longontsteking op de buik te laten liggen. Dankzij die houding komt er een vlottere doorbloeding van de longen en verbetert de zuurstofuitwisseling. Al het verzamelde slijm verplaatst zich bovendien naar de voorkant, waar het makkelijker weggezogen kan worden. De longblaasjes aan de rugzijde openen zich weer, met als gevolg dat de longen opnieuw makkelijker zuurstof kunnen opnemen.

Macchini vertelt hoe zijn ziekenhuis goed voorbereid was op de coronacrisis, die hij omschrijft als een “oorlog”. “Op het moment dat de vijand zich nog koest hield, vond er in ons ziekenhuis een hele reorganisatie plaats”, legt Macchini uit. “Afdelingen liepen langzaam leeg, sommige behandelingen werden onderbroken, de spoeddienst werd vrijgemaakt met de bedoeling er zo veel mogelijk bedden te zetten.”

“Al die lege gangen in het hospitaal, in afwachting van een oorlog die nog moest beginnen. Surreëel gewoon. Maar niemand had verwacht dat het virus zó hevig zou toeslaan, ook ik niet.”

null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

‘Dramatisch’

“Vorige week was ik nog aan het wachten op de resultaten van het eerste wattenstaafje. Als ik er goed over nadenk, lijkt mijn bezorgdheid over dat ene mogelijke geval bijna belachelijk”, bedenkt de spoedarts. “De situatie is nu zonder overdrijven dramatisch te noemen.”

“De oorlog is geëxplodeerd, de strijd gaat dag en nacht verder. Nu komen we opnieuw bedden tekort. Coronapatiënten palmden aan een indrukwekkend tempo de ene na de andere afdeling in.”

“Normaal gebruiken we verschillende kleuren om de patiënten van elkaar te onderscheiden. Nu zijn ze allemaal rood en komt die ene verdomde diagnose altijd terug: een dubbele longontsteking. Zeg mij eens welk griepvirus zo snel dit soort drama’s kan aanrichten.”

Kassiersters in een supermarkt in Rome werken met mondmaskers.  Beeld EPA
Kassiersters in een supermarkt in Rome werken met mondmaskers.Beeld EPA

Macchini wil vooral dat de Italianen zich aan de quarantaineregels houden die de regering heeft opgelegd. “Veel mensen benadrukken nog dat ze geen schrik hebben. Ze slaan goede raad in de wind en komen in opstand omdat hun dagelijkse routine tijdelijk verstoord wordt. Maar intussen vindt de epidemiologische ramp plaats.”

“Je kan voorlopig niet naar het theater, het museum of de fitnesszaal. Dat klopt, ja. Maar wees geduldig. Heb medelijden met de groep oudere mensen die jij door je roekeloos gedrag zou kunnen uitroeien.”

Tsunami

Hoewel de artsen en verpleegkundigen stilaan op hun tandvlees zitten, is de solidariteit enorm, vertelt hij. “Er zijn geen chirurgen, urologen of orthopedisten meer. We zijn allemaal dokters die deel uitmaken van hetzelfde team, in een krampachtige poging om de tsunami die ons overspoelde te overwinnen.”

“Elke dag komen er in ons ziekenhuis vijftien à twintig besmettingen bij. De resultaten van de labo’s volgen elkaar op: positief, positief, positief. De symptomen zijn altijd dezelfde: koorts, hoesten, ademhalingsproblemen,... Onze spoedafdeling staat op kraken.”

“Het personeel is doodop. Ik zie vermoeidheid op gezichten van collega’s die dat vroeger nooit gekend hebben. Maar gelukkig is er ook heel wat solidariteit. We blijven vragen wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

De temperatuur wordt gemeten in Gries am Brenner, een Oostenrijks dorp aan de grens met Italië.  Beeld AP
De temperatuur wordt gemeten in Gries am Brenner, een Oostenrijks dorp aan de grens met Italië.Beeld AP

Quarantaine

In Italië staat de teller voorlopig op 9.172 besmettingen en 463 doden. Nergens ter wereld sterven procentueel zoveel mensen aan het coronavirus als in de laars van Europa. De regering plaatste als tegenmaatregel heel Italië in quarantaine. Dat betekent dat inwoners enkel nog verplaatsingen mogen maken voor het werk of in noodgevallen.

De sluiting van de scholen en universiteiten wordt verlengd tot 3 april. Ook alle sportactiviteiten - inclusief de wedstrijden in de hoogste voetbalklasse - worden afgelast. “De juiste handeling is thuisblijven om de zwaksten in onze gemeenschap te beschermen”, klonk het uit de mond van premier Giuseppe Conte. “Onze gewoontes moeten nu veranderen. We moeten allemaal iets opgeven om Italië er weer bovenop te helpen.”

In ons land zijn er 28 nieuwe besmettingen bijgekomen, wat het totaal op 267 brengt. Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Italië voorlopig af. Oostenrijk sluit intussen de grenzen voor mensen die uit Italië komen. Alle Oostenrijkers in Italië worden naar huis gehaald.

Lees ook: ‘De Italiaan neemt geen loopje met de regels’: drie Italo-Belgen over de coronacrisis

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234