Zondag 14/08/2022

Italiaanse modebazen kelderen defiléverbod graatmagere modellen

BRUSSEL l De hoop dat de Italiaanse mode-industrie de

flinterdunne modellen de rug zou toekeren, mogen we weer opbergen. De directeur van een topmodellenbureau liet zich

minachtend uit over het bereikte akkoord tussen de modewereld en de Italiaanse overheid.

Door Peter Popham

Met het zogeheten Manifesto wilde de overheid vermijden dat meisjes die lijden aan eetstoornissen nog als model aan de slag zouden kunnen. Meisjes die model willen worden, zullen een medisch getuigschrift moeten voorleggen waaruit blijkt dat ze gezond zijn. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met hun body mass index (BMI), de maatstaf voor een gezond gewicht.

De Italiaanse mode-industrie heeft fel verzet aangetekend tegen de inspanningen om modellen met een BMI lager dan 18 van de catwalk te weren, zoals in september vorig jaar in Madrid is gebeurd. Ze kon de overheid ervan overtuigen dat ze zichzelf wel regels zou opleggen.

Maar Mario Gori, de baas van modellenbureau Glamour, heeft het akkoord nu afgedaan als "totaal zinloos". "We zijn tegen elke vorm van discriminatie van modellen op basis van lengte of gewicht", liet hij optekenen. "Ook de beenderstructuur speelt een rol en die verschilt sterk van persoon tot persoon. Mochten we net zoals in Spanje een minimale BMI van 18 opleggen, dan zou zelfs Naomi Campbell met haar BMI van 16 geen model meer kunnen zijn. En wie durft te beweren dat Naomi anorectisch is?"

Ook de toonaangevende Italiaanse ontwerper Fausto Sarli boorde het akkoord de grond in: "Als je goed betaalde modellen verhindert te werken, zullen ze je vermoorden. Van alle modellen zijn er misschien twee of drie echt anorectisch. Ze werken voor Armani en Valentino. Hoe wil je hen aan de deur zetten?"

De modewereld stond op zijn kop toen twee Zuid-Amerikaanse modellen vorig jaar stierven aan de gevolgen van anorexia. Blijkbaar hebben de ontwerpers nu besloten dat de aanval nog altijd de beste verdediging is.

Nathalie Rykiel, directrice van de Sonia Rykiel Group, verklaart: "De mode moet exorbitant zijn. De vrouw die over de catwalk schrijdt, is de artistieke visie van een ontwerper. Ze bestaat niet om de werkelijkheid te laten zien, maar om die te overstijgen. De mode moet het hebben van excessen. De gewone vrouw die de mode volgt, past dat aan haar eigen lichaam aan. De afstand tussen de meisjes die de kleren showen en de meisjes die in de magazines bladeren, moet net zo groot zijn als die tussen de held in een roman en de lezer. De mode is niet verantwoordelijk voor anorexia."

"Graatmagere modellen weerspiegelen de gewijzigde positie van de vrouw in de samenleving", vervolgt ze. "De moderne vrouw is vrijgevochten en actief. Dat dynamisme grijpt terug naar een idee van snelheid. Alles wat die snelheid in de weg kan staan, moeten we uitschakelen."

Giovanna Melandri, de Italiaanse minister van Jeugdbeleid en Sport, hekelde de "desinformatie" verspreid door mensen uit de modewereld "die er niks van hebben gesnapt". "We willen een onderscheid maken tussen slank zijn en ziek zijn en we willen de jeugd behoeden voor slechte voorbeelden." Wel beloofde ze dat er in Italië geen verbod zou komen op basis van de BMI.

Intussen heeft opnieuw een Braziliaans model de voorliefde van de modesector voor uitspattingen met haar leven moeten bekopen. Maiara Galvão Vieira droomde ervan om het te maken als model en haar ouders hadden genoeg geld opzijgezet om haar een cursus te laten volgen. Maar Vieira vond zichzelf nooit slank genoeg. "In haar laatste maanden at ze helemaal niks meer", schrijft een krant uit Rio. Vorige maandag is ze gestorven. Het meisje was veertien en woog amper nog 38 kilo.

© The Independent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234