Zaterdag 04/07/2020

Gesjoemel dreigt

Italiaanse keuken wankelt: oogst olijven mislukt

Beeld PHOTO_NEWS

De met olijfolie overgoten bruschetta kan van de menukaart, en zeg maar dag tegen de Toscaanse ribollita-soep. De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar dermate beroerd, dat de consequenties voor iedereen voelbaar zijn. "Er zit niets anders op dan onze keuken te veranderen", schrijft de Italiaanse kwaliteitskrant La Repubblica dramatisch. "Of eigenlijk, onze hele levensstijl."

Gemiddeld twaalf liter olijfolie neemt iedere Italiaan jaarlijks tot zich. Maar nu er bijna 40 procent minder olijfolie is geperst, wordt dat een kostbare aangelegenheid.

Sommige Toscaanse boeren verloren deze zomer 90 procent van hun oogst. Eerst droogden de bloemen uit in de hete maand juni. Daarna volgde een zomer met amper zon en veel regen. Ideaal voor de larven van de olijfvlieg, die zich voeden met de groene vruchten in de zilverachtige bomen je overal in Italië ziet. Een ramp voor de olijfoliebranche, normaal goed voor 2 miljard euro per jaar.

De prijs van een fles met 750 centiliter "extra vergine" zal dit jaar zeker oplopen tot 11 of 12 euro, aldus een groot onderzoek naar de rampzalige oogst. Vanwege het olijfolietekort zal bovendien olie uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Landbouwgigant Coldiretti voorspelt dat twee van de drie flessen olijfolie die dit jaar in Italië worden gevuld, olie zullen bevatten uit landen als Spanje, Griekenland en Tunesië. Door die te mengen met de eigen olie, kunnen boeren de verkoop nog een beetje opkrikken. Maar de kans op gesjoemel is groot. Nu al wordt goedkope olijfolie uit Noord-Afrika in Italië voorzien van etiketten met een rustiek Toscaans landschap en over de rest van de wereld verkocht als Italiaanse olijfolie.

Ook worden goedjes toegevoegd aan goedkopere oliën om de smaak en kleur van olijfolie na te bootsen.

De oliehandelaren kunnen bij de wanhopige boeren aankloppen met hun dealtjes, en zo meer troep over de markt verspreiden, zegt de leider van een grootschalig onderzoek naar olijfolievervalsing, Amedeo De Franceschi. "Goed etiketten lezen", raadt hij de consument aan.

Soms blijkt uit de kleine lettertjes achter op de fles al dat de olijfolie een stuk minder Italiaans is dan de voorkant suggereert. Vanaf 2015 gelden nog strengere regels voor de etiketten.

Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar. Nooit in blik kopen, bijvoorbeeld, want dan kun je de kleur niet zien. En goed proeven. En moeten ze dan toch hun olieconsumptie minderen, dan is er ook een meevaller dit jaar: de truffeloogst is uitstekend.

Checklist

Ook worden goedjes toegevoegd aan goedkopere oliën om de smaak en kleur van olijfolie na te bootsen.

De oliehandelaren kunnen bij de wanhopige boeren aankloppen met hun dealtjes, en zo meer troep over de markt verspreiden, zegt de leider van een grootschalig onderzoek naar olijfolievervalsing, Amedeo De Franceschi. "Goed etiketten lezen", raadt hij de consument aan.

Soms blijkt uit de kleine lettertjes achter op de fles al dat de olijfolie een stuk minder Italiaans is dan de voorkant suggereert. Vanaf 2015 gelden nog strengere regels voor de etiketten.

Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar. Nooit in blik kopen, bijvoorbeeld, want dan kun je de kleur niet zien. En goed proeven. En moeten ze dan toch hun olieconsumptie minderen, dan is er ook een meevaller dit jaar: de truffeloogst is uitstekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234