Dinsdag 31/01/2023

Israëlische muur loopt dwars door Palestijns schooltje

Voetbalveld en speelplaats liggen plots in Isra�l

De zogenaamde Israëlische afscheidingsmuur, die ook veiligheidshek wordt genoemd, heeft al tot veel ellende onder de Palestijnse burgerbevolking en veel internationaal protest geleid. Het jongste geval wordt onthuld door de Britse krant The Times, die een van haar reporters ter plekke liet gaan kijken.

Palestijnse schoolkinderen en onderwijzers die na het vorige weekend weer naar school gingen, wisten niet wat ze zagen. Er bleek plots een metershoge betonnen muur te staan tussen hun schooltje en de speelplaats plus het kleine voetbalveld. Ze konden er niet meer gaan spelen omdat Israël tijdens hun afwezigheid het internationaal omstreden bouwwerk verder had geperfectioneerd, tot ontzetting van kinderen, ouders en lesgevers. Die noemden dat Israëlische bouwwerk toch al 'muur van de schande' en 'apartheidsmuur' en hebben de uitwerking ervan nu van zeer dichtbij kunnen ervaren.

De Palestijnse speelterreinen van het schooltje in Anata liggen nu aan de Israëlische kant van de muur, een constructie die meer dan zevenhonderd kilometer lang moet worden en die uit vier tot zes meter hoge betonnen blokken bestaat. De schoolterreinen worden ingepikt door de aangrenzende joodse kolonie Pisgat Zeev.

Onwillekeurig komt weer het beeld van de Berlijnse Muur naar boven, die destijds ook tot tegen en dwars door woonhuizen liep. "Dit maakt ons leven tot een hel", zo citeert The Times de vijftienjarige Mahdi Hamdan, een van de achthonderd jongeren van de school. "We kunnen niet normaal leren, krijgen geen normale opvoeding. Israël plaatst die muur hier om ons te laten weten dat zij ons controleren en om aan te tonen dat wij niets kunnen doen om onze vrijheid te krijgen of weerstand te bieden."

De muur zorgt er ook voor dat in sommige klaslokalen in Anata geen zonlicht meer komt en een lopende voetbalcompetitie met andere scholen moet worden afgelast. "We voelen ons alsof we in een gevangenis zitten. De school is niet meer wat ze was. Vroeger bleven we na de les nog wat voetballen, maar nu moeten we onmiddellijk weg om geen botsingen met de israëlische soldaten te riskeren", Hisham Mahmud, een andere vijftienjarige leerling.

Israëlische arbeiders waren plots komen opdagen in het gezelschap van soldaten om het bewuste stuk muur op te trekken en daarbij kwam het tot enkele schermutselingen en werden er aanhoudingen verricht. Youssef Elayan, de directeur van de school, heeft de Palestijnse regering onmiddellijk gevraagd protest aan te tekenen bij het Israëlische Hoge Gerechtshof, maar inmiddels is het kwaad wel geschied. Elayan: "Het is zeker dat die muur, als ze er al moest komen, elders kon worden geplaatst, zodat onze speelterreinen ontzien zouden worden. Maar ze hebben ze natuurlijk opzettelijk op die plek gepoot."

Israël blijft bij zijn stelling dat de muur, die eigenlijk een combinatie is van hekken, prikkeldraad, betonnen pijlers en elektronische versperringen, absoluut nodig is om Palestijnse zelfmoordterroristen buiten zijn territorium te houden. Palestijnse terroristen hebben de jongste jaren honderden Israëli's vermoord bij aanvallen op Israëlisch gebied. Israël zegt dat de muur de aanvallen merkelijk heeft verminderd, zelfs al is het bouwwerk nog niet helemaal klaar. (FS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234