Dinsdag 23/07/2019

Israëlische krant: "Aanslag in Brussel mogelijk gerichte aanval"

Beeld BELGA

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn de doden aan het Joodse Museum in Brussel mogelijk het gevolg van een "gerichte aanval". Ze baseren deze redenering op de koelbloedige handelwijze van de dader, Brussel als diplomatiek en moslimcentrum en de kans dat ze als verkeerd doelwit werden gecast. Dat schrijft de krant vandaag.

Miriam en Emmanuel Riva, het Israëlische koppel dat zaterdag het leven liet tijdens hun bezoek aan het Joodse Museum, werkten allebei als boekhouders voor de Israëlische overheid. Emanuel Riva werkte op de dienst verantwoordelijk voor het overbrengen van joden uit de voormalige Sovjet-Unie. In die hoedanigheid kwam hij meermaals in contact met hooggeplaatste functionarissen van de Israëlische geheime dienst, Mossad. Zijn vrouw Mira had louter een administratieve fucntie, aldus de krant.

"Rekening vereffenen"

Hoewel zij dus niet rechtstreeks te maken hadden met de Mossad, acht de krant het mogelijk dat zij verkeerdelijk als doelwit werden aangezien door de vijandige veiligheidsdiensten. De krant baseert zich hiervoor op het koelbloedige karakter van de moord. "Het leek erop dat de man een rekening kwam vereffenen." Daarnaast wijst Haaretz ook naar Brussel als de op een na belangrijkste diplomatieke stad voor Israël, na Washington, waar de "belangrijkste vertegenwoordigers van dichtbij bewaakt worden door de Belgische overheid". Volgens de krant is het niet moeilijk om zich als spion schuil te houden in Brussel door middel van valse adressen en paspoorten.

Tot slot speelt het islamitische karakter van Brussel een belangrijke rol in de redenering van de krant. "Brussel is een internationale en een belangrijke moslimstad", met het NAVO-hoofdkwartier dat gelegen is een buitenwijk van Brussel die "duidelijk overheerst wordt door Noord-Afrikanen en anderen, met gesluierde vrouwen in de straat, winkels en restaurants", aldus de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden