Dinsdag 24/05/2022

Israëlische arbeidsrechtbank verbiedt algemene staking

Jeruzalem / Haifa

Reuters / Eigen berichtgeving

Een Israëlische arbeidsrechtbank heeft gisteren de nationale staking in de openbare sector op bevel van de regering verboden. De bedoeling van de vakbonden was het hele land voor onbepaalde tijd plat te leggen, maar de regering-Sharon zei dat het om een louter politieke staking ging die het land enorme schade zou berokkenen.

Wel liet de rechter gisteren een vier uur durende proteststaking toe. De grote vakbondsorganisatie Histadrut wilde onder meer de internationale luchthaven van Tel Aviv en de havens van Israël lamleggen. Zondag was er al een werkonderbreking op de luchthaven van 14 tot 16 uur, wat tot urenlange files leidde.

In de havens van Israël staakten de werknemers gisteren spontaan, maar stopten de actie omdat de vakbond anders grote dwangsommen zou moeten betalen. De vuilnisophalers en ambtenaren legden eveneens het werk neer.

Met de staking willen de vakbonden de regering dwingen om haar bezuinigingsmaatregelen in te trekken. De Israëlische regering wil honderden werknemers uit de openbare sector ontslaan en kleinere pensioenen uitbetalen. Ook wordt drastisch gesnoeid in het ziekenhuiswezen en andere sociale sectoren.

Kop van Jut van de vakbonden en de werknemers is minister van Financiën, ex-premier Benjamin Netanyahu, die verweten wordt een politiek van sociale afbraak te voeren. Gisteravond ging de minister echter wel opnieuw om de tafel zitten met de vabondsleiding van Histadroet. Netanyahu verweet de bonden wel alleen maar op een machtsconfrontatie uit te zijn. De vakbond blijft erbij dat de maatregelen van Netanyahu honderden jobs zullen kosten, wat de minister evenwel ontkent. Amir Peretz, de leider van Histadroet, zei gisteren dat zijn organisatie zich wel aan het gerechtelijke bevel zal houden, maar dat zijn organisatie het daar absoluut niet mee eens is. Men gaat er in Israël echter wel van uit dat de bonden binnenkort andere acties zullen voeren.

De Israëlische rechter heeft bovendien bevolen dat Histadroet en de regering opnieuw om de tafel gaan zitten en het conflict met onderhandelingen oplossen; dat is dus gisteren ook gebeurd. Wel hebben talrijke overheidsfunctionarissen is Israël toch het werk neergelegd. Deze groep zal het zwaarst getroffen worden door de maatregelen van Netanyahu.

Gisteren doken in de Israëlische media geruchten op dat Israël en de Palestijnen op hoog niveau geheime gesprekken gevoerd zouden hebben. Eerst heeft de regering dat ontkend, maar later werd het wel bevestigd door minister van Defensie Shaul Mofaz. Hij gaf toe onlangs de Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayad, en andere hoge Palestijnse functionarissen te hebben ontmoet.

Het onderwerp van gesprek is het hervatten van het staakt-het-vuren en van de vredesgesprekken geweest. Er is ook uitgelekt dat de leiders van verschillende Israëlische en Palestijnse geheime diensten elkaar hebben ontmoet. Volgens Israëlische media is dat alles aan de gang om een spoedige ontmoeting voor te bereiden tussen eerste minister Ariel Sharon en de nieuwe Palestijnse premier Ahmed Qurei. (FS)

Israël en Palestijnen voerden opnieuw geheime besprekingen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234