Dinsdag 17/05/2022

Israëlisch ambassadeur in Brussel getipt als nieuwe Mossad-chef

Netanyahu laat hoofd geheime dienst opdraaien voor Amman-debacle

BRUSSEL/JERUZALEM.

EIGEN BERICHTGEVING

De ambassadeur van Israël bij de Europese Gemeenschap in Brussel, Efraïm Halevy, heeft de beste troeven om de ontslagen generaal Danny Yatom op te volgen als hoofd van de geheime dienst, de Mossad. Dat meldde de Israëlische openbare omroep gisteren, maar de betrokkene wilde in Brussel geen commentaar geven.

Halevy was al eens nummer twee bij de Mossad vooraleer hij een diplomatieke carrière begon. Volgens de Israëlische televisie onderhoudt hij goede contacten met de Jordaanse koning Hoessein. Jordanië heeft de samenwerking met Israël op veiligheidsgebied opgeschort en de hervatting ervan afhankelijk gemaakt van het verdwijnen van generaal Yatom. Het feit dat de naam van de (vermoedelijke) nieuwe Mossad-chef nu al circuleert, wijst erop dat in Israël de geheimzinnigdoenerij rond de Mossad-top niet langer houdbaar is.

Er is trouwens heel wat beroering - en ook wel een beetje stille bewondering - ontstaan over de zoveelste stunt van politiek overleven die door premier Benyamin Netanyahu is opgevoerd. Een van de meest beruchte veiligheidsdiensten ter wereld, de Mossad, begaat de jongste tijd de ene blunder na de andere, maar dat is voor zijn opperste politieke chef, Netanyahu, geen voldoende reden om daar de verantwoordelijkheid voor op zich te nemen.

De Israëlische eerste minister is traditioneel de baas van de buitenlandse veiligheidsdienst, de Mossad, en hij is de hoogste verantwoordelijke voor de werking van deze dienst. De met veel geheimen en prestige omgeven instelling is niet alleen bezig een dik blunderboek te schrijven, maar de werking wordt ook in het gedrang gebracht door interne problemen. "Er is gewoon sprake van muiterij. Bevelen worden niet uitgevoerd en samenwerking wordt geweigerd," zei een van de hoge officieren - die uiteraard anoniem wilde blijven - gisteren tegen de krant Yediot Aharonot.

Rechtstreekse aanleiding is het ontslag van de chef van de Mossad, generaal Danny Yatom, nadat hem de gedeeltelijke verantwoordelijkheid was aangewreven voor de mislukte moordpoging op 25 september 1997 in Amman (Jordanië) op Chaled Mechaal, een leider van de Palestijnse fundamentalistische terreurbeweging Hamas. Na die mislukte opdracht werden in Jordanië twee Mossad-medewerkers gearresteerd. Om hun vrijlating te verkrijgen en om een woedende koning Hoessein te paaien zag Israël zich gedwongen de geestelijke leider van Hamas, sjeik Ahmed Yassin, na acht jaar opsluiting vrij te laten. De relaties tussen Israël en Canada kregen een zware klap toen uitlekte dat de Mossad-agenten vervalste Canadese paspoorten gebruikten bij hun operatie. Drie vrienden van Netanyahu voerden een onderzoek naar de zaak en maakten een vernietigend rapport over de Mossad-blunder, zonder echter de kop van Yatom te eisen. Die klus heeft de premier zelf op zich genomen en zo alle verantwoordelijkheid van zich afgewenteld. De ontslagen Mossad-generaal is de zondebok voor de eerste minister, die zelf verder doet alsof er niets aan de hand is.

Danny Yatom was de eerste memouneh (hoogste chef) van de Mossad wiens identiteit bij het publiek bekend raakte. Voor hem kende men in het beste geval de initialen van de Mossad-leiders en zorgde men er voor dat foto's van hen uit circulatie verdwenen. Generaal Yatom (51) werd 'de Pruis' genoemd wegens zijn harde optreden in de dienst. Hij is 33 jaar bij het leger geweest en behaalde enige bekendheid toen hij in 1972 met een commando een Sabena-vliegtuig bestormde. Dat werd toen door Palestijnse terroristen vastgehouden op de tarmac van de Ben Goerion-luchthaven in Tel Aviv. Van dat commando maakte destijds een jonge onbekende elitesoldaat deel uit: Benyamin Netanyahu. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234