Zondag 04/06/2023

NieuwsBuitenland

Israël wil joodse nederzettingen Golanhoogte uitbreiden, maar dat is in strijd met het volkenrecht

Israëlische soldaten bij een uitkijkpost met uitzicht over de Golan. Beeld VIA REUTERS
Israëlische soldaten bij een uitkijkpost met uitzicht over de Golan.Beeld VIA REUTERS

Israël is van plan de joodse bevolking van de sinds 1967 bezette Golanhoogte binnen vijf jaar te verdubbelen. Premier Naftali Bennett heeft dat zondag aangekondigd tijdens een speciale regeringsbijeenkomst in een kibboets op het strategisch gelegen plateau nabij Syrië.

Marije Vlaskamp

Met een investering van 280 miljoen euro worden twee nieuwe nederzettingen van elk 2.000 woningen gebouwd, en wordt de stad Katzrin met in totaal 7.300 huizen uitgebreid. Bovendien moet een technologisch centrum voor duurzame energie, toerisme en industrie voor enkele duizenden banen in het geïsoleerde gebied zorgen.

Israël veroverde de Golanhoogten in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog en annexeerde het gebied van 60 bij 20 kilometer in 1981. Die annexatie werd ogenblikkelijk door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeeld, omdat het gebied volgens het internationaal recht tot Syrië behoort. Ook het stichten van nederzettingen in bezet gebied is in strijd met het volkenrecht.

Volgens Bennett heeft de slepende oorlog in Syrië de Israëlische heerschappij over de hoogvlakte echter acceptabeler gemaakt voor de internationale gemeenschap, omdat het alternatief – teruggave van het gebied aan Syrië – erger is. “Na meer dan tien jaar van verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië, begrijpt ieder weldenkend mens op de wereld dat Israëlische, kalme, bloeiende en groene Golanhoogten beter zijn”, aldus Bennett. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woedend gereageerd op de Israëlische plannen.

Controle over de hoogvlakte

De Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golan in 2019 heeft de langdurige ‘stagnatie’ in de ontwikkeling van de hoogvlakte doorbroken, aldus Bennet. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bezocht ruim een jaar geleden zelfs als eerste Amerikaanse minister het bezette gebied. Zijn Democratische opvolger Anthony Blinken heeft ook al gezegd dat controle over de hoogvlakte ‘werkelijk belangrijk’ is voor Israëls veiligheid.

Omdat er geen signalen zijn dat de regering Biden terugkomt op de erkenning van de Israëlische soevereiniteit, wil Bennet vaart zetten achter de economische ontwikkeling van de Golanhoogte. Het afgelegen gebied loopt economisch achter op andere door Israël bezette gebieden in onder meer de Oostelijke Jordaanoever, waar meer werkgelegenheid is.

Op de Golanhoogte wonen zo’n 50.000 mensen. 2.300 inwoners zijn Joods, de rest van de bevolking bestaat uit druzen waarvan de meesten zichzelf beschouwen als Syriërs en een kleine minderheid van alawieten, Arabische moslims. Onder deze bevolkingsgroepen leeft verzet tegen de Israëlische bezetting.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234