Vrijdag 16/04/2021

Burgeroorlog

Israël maakt zich zorgen nu Assad strijd tegen opstandelingen richting grensgebied verplaatst

Een Israëlische soldaat loopt op een tank tijdens een militaire oefening in de door Israël bezette Golanhoogte nabij Syrië.  Beeld AFP
Een Israëlische soldaat loopt op een tank tijdens een militaire oefening in de door Israël bezette Golanhoogte nabij Syrië.Beeld AFP

Het Syrische leger en zijn bondgenoten rukken op in de richting van de door Israël bezette Golanhoogte. Israël volgt de opmars met argusogen. Tel Aviv wil vooral de bondgenoten van president Assad niet in de buurt zien: de fundamentalistische Hezbollah-beweging, waarmee de Israëliërs twee oorlogen voerden, en aartsvijand Iran.

Het offensief van het leger, Hezbollah-strijders en Iraanse milities concentreert zich op het strategisch gelegen Syrische stadje Bayt Dinn. Daar zijn voornamelijk opstandelingen gelegerd die in het Westen als ‘gematigd’ te boek staan. Hun commandanten verwachten dat Hezbollah met het offensief probeert een rechtstreekse aanvoerroute te creëren tussen het Syrische deel van de Golan en de bakermat van de beweging, Zuid-Libanon.

“De kernvraag is: zal Israël het accepteren?”, zegt de Britse Midden- Oosten-kenner Scott Lucas. “Het land vreest dat Iraanse troepen en Hezbollah nieuwe posities innemen vanwaaruit ze Israëlische steden en dorpen met raketten zullen bestoken.”

Officieel bemoeit Israël zich niet met de Syrische burgeroorlog, maar premier Benjamin Netanyahu heeft toegegeven dat zijn land ‘tientallen’ gerichte aanvallen heeft uitgevoerd, zowel vanuit de lucht als met mortiervuur. Meestal was het doelwit een wapenkonvooi van Hezbollah. Maar ook een Iraanse generaal werd gedood.

Nog maar enkele weken geleden bestookte de Israëlische luchtmacht een Iraans complex op een Syrische legerbasis. “Dat was een duidelijk signaal: pas op, ga niet te ver!”, aldus Lucas, hoogleraar internationale politiek aan de universiteit van Birmingham.

Israël bewandelt ook de diplomatieke weg, met name via Rusland dat het Syrische regime de laatste jaren op grote schaal militaire steun verleende. Netanyahu bezocht meer dan eens de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij volgens Israëlische media op goede voet staat. Via Poetin hoopt de premier te bewerkstelligen dat Iraanse troepen op ten minste 40 kilometer afstand worden gehouden van de Golanhoogte. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft evenwel laten weten dat de aanwezigheid van Iraanse milities in Syrië ‘legitiem’ is.

“Israël zal zich moeten beraden op zijn positie”, schreef de defensiespecialist van de Israëlische krant Haaretz, Amos Harel, in het licht van het Syrische offensief dat nu gaande is op luttele kilometers van de Golanhoogte.

Verwant aan IS

De Syriërs hebben de opstandelingen enkele dagen de tijd gegeven om zich over te geven. Doen ze dat niet, dan zullen Bayt Dinn en enkele nabijgelegen dorpen onder de voet gelopen worden. In dat geval zullen, zo verwachten de Israëliër Harel en andere deskundigen, Syrische troepen en bevriende milities hun opmars voortzetten naar het zuiden.

Daar, in de driehoek tussen de Golanhoogte, Syrië en Jordanië, is een jihadistisch groep aan de macht, nauw verwant aan de terreurgroep IS die uit vrijwel geheel Syrië verdreven is. De groepering JKW bestiert een enclave met zo’n tienduizend inwoners volgens de rauwe regels van de sharia, maar heeft geen agressie getoond jegens Israël of Jordanië.

De Jordaanse journalist Bassam Badareen, een man met goede contacten onder de Jordaanse machthebbers, schreef dat de Iraniërs erop gebrand zijn ten koste van JWK door te stoten tot de stad Daraa nabij de Syrisch-Jordaanse grens. In Daraa begon in 2011 de opstand tegen president Assad die uitmondde in de burgeroorlog.

Het ultieme doel van Assad is het herwinnen van de heerschappij over het gehele Syrische grondgebied. Dat betekent in zijn ogen niet dat Iraniërs en Hezbollah-strijders het veld moeten ruimen. Vanuit Israëlisch perspectief is dat, zacht gezegd, zorgwekkend. “De Syrische regering heeft Iran uitgenodigd”, schreef The Jerusalem Post. “Elke beweging van het bewind in de richting van de Golan roept de vraag op welke rol Iran en zijn handlangers spelen, en vergroot de kans op spanningen en gevechten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234