Maandag 05/06/2023

NieuwsIsraël

Israël maakt met wetswijziging terugkeer naar Joodse nederzettingen mogelijk

Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Beeld AP
Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.Beeld AP

Het Israëlische parlement heeft dinsdag de weg geëffend voor de terugkeer van Joodse kolonisten naar vier nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever door een wet uit 2005 te wijzigen die hun evacuatie beval.

Redactie

De parlementaire stemming was een van de eerste ingrijpende stappen van de uiterst rechtse coalitie van premier Benjamin Netanyahu, die sinds december 2022 weer de Israëlische regering leidt. Yuli Edelstein, hoofd van de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van het Israëlische parlement, sprak van “de eerste en belangrijkste stap op weg naar echt herstel en de vestiging van Israël in de gebieden die het toebehoort”.

De stap leidde tot scherpe veroordelingen door onder andere de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en de Europese Unie. “Dit is een verwerpelijke beslissing en is in strijd met alle resoluties van internationale legitimiteit”, zei een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

‘Duidelijke stap terug’

De VS toonden zich “buitengewoon verontrust” door het besluit. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde het Amerikaanse standpunt dat “het uitbreiden van nederzettingen een obstakel is voor vrede en het bereiken van een tweestatenoplossing”.

De EU noemde het besluit van de Knesset “contraproductief voor de-escalatie-inspanningen” en “een duidelijke stap terug” van een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. “We roepen Israël op deze wet in te trekken en maatregelen te nemen die bijdragen aan de-escalatie van een toch al zeer gespannen situatie”, zei een EU-woordvoerder.

Sinds de oorlog van 1967 heeft Israël ongeveer honderdveertig nederzettingen gesticht op land dat door de Palestijnen wordt gezien als het hart van een toekomstige Palestijnse staat, maar waar nu meer dan 500 duizend kolonisten wonen. Naast de toegestane nederzettingen hebben groepen kolonisten tientallen buitenposten gebouwd zonder toestemming van de regering. De meeste landen beschouwen de nederzettingen in strijd met het internationale recht en als een obstakel voor vrede.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234