Dinsdag 15/10/2019

VN-resolutie

Israël geeft VS lik op stuk

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Beeld REUTERS

De onverwachte VN-veroordeling van de Israëlische nederzettingspolitiek heeft zware diplomatieke gevolgen. Premier Benjamin Netanyahu reageert furieus en haalt zwaar uit naar de VS. Zo komt het Israëlisch-Palestijnse conflict weer bovenaan op de internationale agenda.

Netanyahu riep zijn ambassadeurs terug in tien van de veertien landen die de VN-resolutie tegen de kolonisatie ondersteunden. Eerder riep de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken de ambassadeurs van die landen bij zich. Aanvankelijk leek de Amerikaanse ambassadeur de dans te ontspringen, maar gisteravond werd Dan Shapiro toch bij de premier verwacht. Netanyahu gaf hem "een persoonlijke reprimande", terwijl in de regel een ambassadeur zich bij de minister van Buitenlandse Zaken moet verantwoorden.

Dat alles gebeurde nadat de Verenigde Staten afgelopen vrijdag hun veto niet hadden gebruikt in de VN-Veiligheidsraad, waardoor een resolutie kon worden gestemd die de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied veroordeelt. Israël reageerde furieus.

Brigitte Herremans, sinds 2002 medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen: "Het is opmerkelijk dat dit uitgerekend op Kerstmis gebeurt, zo'n symbolisch belangrijke dag voor de christenen. Dat is zeker geen toeval."

Nooit geklikt

The New York Times merkte eerder op dat de kritiek van Israël op de houding van de VS aan het escaleren is. Zo beschuldigt Netanyahu de regering-Obama ervan de VN-resolutie te hebben "georkestreerd". Netanyahu haalde openlijk en in detail uit naar het kabinet van de uittredende Amerikaanse president, met wie het overigens nooit echt heeft geklikt.

Met de nederzettingen gaat het dan ook van kwaad naar erger, stelt Herremans. "Een nieuwe wet ligt ter stemming voor in het Israëlische parlement. Die kan de nederzettingen alsnog regulariseren. Dat is voor Obama allicht de druppel geweest."

Netanyahu staat onder grote druk van extremisten binnen zijn regering om nederzettingen te blijven bouwen. Met de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump hoopte hij het conflict met de Palestijnen te parkeren en betere relaties te onderhouden met de VS. De aanstelling door Trump van de nieuwe ambassadeur David Friedman, die gezien wordt als uiterst rechts en voorstander van de nederzettingen, moest als uitgangspunt dienen.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en president Obama. Beeld REUTERS

De VN-resolutie gooit echter roet in het eten, want ze kan leiden tot een rechtszaak bij het Internationaal Strafhof . Op die manier dreigt het aanslepende conflict tussen Israël en Palestina weer volop in het nieuws te komen.

Isoleren

"Op korte termijn zal deze zaak de onrust in de regio alleen maar aanwakkeren", denkt professor emeritus en Midden-Oosten-expert Ludo Abicht. "Ik vrees dat dit op langere termijn Israël nog meer zal isoleren. De Europese relatie met het land zal verharden, om nog maar te zwijgen over de dreiging van een conflict met aartsvijand Iran."

Lees ook: hoe het door stemonthouding mogelijk maken van een Israël-kritische uitspraak in de Veiligheidsraad het opmerkelijke slotakkoord is  van een gefrustreerde president Obama. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234