Zaterdag 18/09/2021

Opinie

Israël gebruikt het antisemitisme om zijn eigen expansiepolitiek op te drijven

Recent riep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Europese Joden op om naar Israël te emigreren. Beeld AP
Recent riep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Europese Joden op om naar Israël te emigreren.Beeld AP

Anya Topolski (Centrum Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie KU Leuven) en Ruth Van Roosmaelen zijn woordvoerders van Een Andere Joodse Stem (EAJS). www.eajs.be

De antisemitische aanslagen in Brussel, Parijs en Kopenhagen, en de aanval op een Joodse jongen in Antwerpen hebben ons diep geschokt. Wij zijn verontrust en vinden het onaanvaardbaar. Natuurlijk veroordelen wij deze daden en willen we dat de overheid hier haar verantwoordelijkheid opneemt.

We hebben evenwel ook onze bedenkingen bij de reactie van de Israëlische premier Netanyahu die Europa, en vooral Frankrijk en België, afschildert als een antisemitisch bastion waar alle Joodse inwoners, wij inbegrepen, dagelijks te maken hebben met de ergste vormen van Jodenhaat sinds de duistere jaren 1930. Daarom riep Netanyahu Europese Joden massaal op tot immigratie naar Israël op basis van het aliyah-principe: het automatische burgerschap voor Joden dat men verkrijgt als men zich in Israël vestigt.

In deze discussie willen wij ook onze stem laten horen, in de overtuiging dat alle mensen op dezelfde wijze behandeld moeten worden door de wet en recht hebben op een vrij en waardig bestaan. We zijn voor de vrijheid van meningsuiting, wat niet wil zeggen dat we het goed vinden om mensen te beledigen. Wij wensen onze kijk op deze zaken zichtbaar te maken in Europa en in Israël-Palestina, twee plaatsen die historisch aan elkaar gelinkt zijn en belangrijk zijn voor ons, als Joden. Elke vorm van onderdrukking en onteigening en alle vormen van racisme, zowel institutioneel als vanuit de basis - met inbegrip van antisemitisme, islamofobie en xenofobie - zijn voor ons taboe. We roepen daarom ook op tot het beëindigen van de bezetting, voor respect en waardigheid van alle Israëli's en Palestijnen en voor een duurzame vrede.

Anya Topolski. Beeld kos
Anya Topolski.Beeld kos

Zwart-wit

Het debat over het conflict in het Midden-Oosten is ons te zwart-wit, en hetzelfde geldt voor discussies waarin antisemitisme en islamofobie ter sprake komen. Wij willen daartegenover een genuanceerde, enigszins complexe stem laten horen.

We zijn het grondig oneens met de oproep van Netanyahu, en in het verlengde daarvan met de huidige Israëlische politiek, die enkel olie op het vuur van het conflict gooit. Ook Palestijnen moeten het recht hebben op terugkeer - en deze mening is niet persoonlijk maar wordt gedragen binnen EAJS. Dit wil zeggen: recht op reële terugkeer of compensatie. Wij stellen het aliyah-principe ter discussie. We vinden dat zowel in Israël als in Palestina voor zowel Joden als Palestijnen geen automatisch burgerschap zou mogen gelden, maar dat er gewerkt zou moeten worden met een specifieke procedure op basis van praktische en gegronde eisen.

Europa

Ten tweede breekt Netanyahu het 614de gebod of de 614 mitsvah, een concept van Emil Fackenheim: Joodse mensen mogen niet handelen op manieren die Hitler voor ogen had. Hitler wou de Joden uit Europa. Netanyahu's oproep is dus een schending van dit gebod. Wij gunnen Hitler geen postume overwinning! Ondanks het feit dat er veel controverse is rond dit gebod, is het het onderwerp van een ernstige dialoog binnen de Joodse gemeenschap. Verzet tegen de doelstellingen van Hitler is een morele toetssteen die implicaties heeft voor vele gevoelige kwesties.

Aldus steunen wij Bibi's (Netanyahu) oproep niet en ook niet de aliyah-beurzen die op stapel staan in Brussel en Parijs. Zo wordt op 1 maart een informatiedag georganiseerd over emigratie naar Israël - een Belgische primeur. De beste manier om het antisemitisme te counteren, is door in Europa te blijven. Joden zijn nog altijd veiliger in Europa dan in Israël. Veel andere landen liggen goed bij ex-Israëli's die op zoek zijn naar rust en vrede.

Anti-Israëlsentiment

Ten slotte willen we het onderscheid maken tussen het historisch antisemitisme dat bestond in Europa en het hedendaags anti-Israëlsentiment. Zijn wij dan ongevoelig voor de aanslagen op onze eigen Joodse medeburgers? Hierop antwoorden wij ten stelligste 'neen'. Maar wij zijn ook niet ongevoelig voor de aspiraties van de Palestijnse bevolking én het opkomende islamofobe gedachtengoed. Daarom roepen wij niet enkel op tot reactie tegen het opkomend antisemitisme, maar ook het opkomend islamofobe gedachtengoed.

We hebben de indruk dat Israël het antisemitisme gebruikt om zijn eigen expansiepolitiek op te drijven. Daarom willen wij niet dat het conflict dezelfde vorm aanneemt in Europa als in het Midden-Oosten, maar het tegendeel, namelijk verregaande maatregelen die zowel antisemitisme en islamofobie hier bestrijden. Net als een Europa dat ijvert voor een rechtvaardige duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234