Zaterdag 10/06/2023

Israël

Israël en VS ondertekenen militair miljardencontract

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu bij een F15 van Amerikaanse makelij. Beeld EPA
Israëlisch premier Benjamin Netanyahu bij een F15 van Amerikaanse makelij.Beeld EPA

Israël en de VS en Israël zijn het eens geraakt over een nieuw militair hulppakket voor een recordbedrag. Israël krijgt voor de komende tien jaar (2017-2028) 38 miljard dollar aan militaire hulp. De betalingen van omgerekend 34 miljard euro zullen in 2019 beginnen. Dat deelde het Witte Huis mee.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël. Afgevaardigden van beide landen hadden maandenlang over de bijzonderheden onderhandeld van het contract, dat vandaag in Washington werd ondertekend.

De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde dat het gaat om de grootste steun aan een enkel land in de geschiedenis van de VS. Tot nog toe bedroeg de Amerikaanse militaire steun voor Israël drie miljard dollar (rond 2,8 miljard euro) per jaar, nu is dat 3,8 miljard dollar. De inzet van de VS voor de veiligheid van Israël is onverzettelijk, benadrukte Obama.

Israël ziet in de militaire hulp een garantie voor de "kwalitatieve voorsprong" van zijn leger - vooral dan de luchtmacht - tegenover potentiële vijanden in de regio, en op de eerste plaats aartsvijand Iran.

Spanningen

Spanningen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Obama hadden de onderhandelingen over het nieuwe hulppakket belemmerd. Netanyahu hoort bij de felste tegenstanders van het internationaal atoomakkoord met Teheran. Het ministerie van de ultrarechtse Avigdor Lieberman had het atoomakkoord vorige maand zelfs vergeleken met het Verdrag van München uit 1938. Frankrijk en Groot-Brittannië hadden destijds toegestemd dat nazi-Duitsland het Tsjechische Sudetenland mocht annexeren. De ongewoon scherpe uitlating was een reactie op uitspraken van Obama dat Israëlische deskundigen het akkoord met Teheran steunden. Later relativeerde het Israëlische ministerie die vergelijking.

Bovendien had de Amerikaanse regering steeds vaker nieuwe plannen van Israël voor de uitbreiding van de nederzettingen in de Palestijnse gebieden fel bekritiseerd. Israël maakt zich volgens mediaberichten zorgen dat Obama nog kort voor het eind van zijn ambtstermijn parameters zou uitzetten voor een vredesregeling in het Midden-Oosten, die indruisen tegen de Israëlische belangen. Obama zou die kunnen rechtvaardigen omdat de Joodse staat nooit eerder in zijn geschiedenis zo veel militaire hulp van de Verenigde Staten heeft ontvangen.

Raketafweersysteem

De Israëlische radio berichtte dat Israël zich in de marge van het nieuw akkoord er moet aan houden het Amerikaans Congres geen bijkomende militaire hulp meer te vragen. Daarbij zijn ook betalingen inbegrepen voor het door de VS ondersteunde en mede ontwikkelde raketafweersysteem, dat Israël voor zijn verdediging gebruikt.

Netanyahu zou ook ingestemd hebben in de marge van het nieuw akkoord om stapsgewijs af te zien van een speciale regeling die het Israël tot dusver toeliet om een deel van de Amerikaanse militaire hulp voor de verkoop en de ontwikkeling van eigen wapenproducten aan te wenden. Die stap zou in het zesde jaar van het hulppakket geleidelijk beginnen, aldus de Israëlische radio.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234