Israël creëert nieuwe veiligheidszone in zuidelijk Libanon
Israël zal opnieuw een veiligheidszone in Zuid-Libanon creëren zoals het die tot mei 2000 heeft gehad. Het Israëlische leger maakt zich sterk dat het kan beletten dat Hezbollahstrijders het gebied zullen betreden.
door Frank Schlömer
Brussel l Er werd niet gezegd of dat betekent dat het Israëlische grondleger opnieuw Libanon zal binnenvallen. Voormalig defensieminister Shaul Mofaz zei dat 'nu geen interventie van grondtroepen nodig is'.
Na 22 jaar militaire aanwezigheid in zuidelijk Libanon was Israël nog maar zes jaar geleden vertrokken uit Zuid-Libanon. Maar als het grondleger nu niet massaal wil terugkeren, kan dat erop wijzen dat de Israëlische luchtmacht een strook van ongeveer een kilometer breed achter de grens zal 'afdwingen'. Met grootschalige bombardementen zal een ontoegankelijk maanlandschap worden geschapen.
Het krijgsgewoel in het Midden-Oosten is gisteren opnieuw toegenomen en Israël heeft de installatie van een internationale vredesmacht in zuidelijk Libanon van de hand gewezen. Het Israëlische leger bestookte zondagnacht op de zesde dag van zijn offensief tegen Libanon onder meer de haven van Beiroet, een Hezbollahcommandopost en verschillende Libanese militaire stellingen.
Tientallen mensen kwamen door het moorddadige geweld om. Het aantal slachtoffers aan Libanese zijde is volgens de overheid opgelopen tot meer dan 170.
De Israëlische stafchef Dan Halutz ontkende dat Hezbollah erin geslaagd was een Israëlisch vliegtuig neer te halen en liet doorschemeren dat het 'doel van de actie' al binnen enkele dagen bereikt kan zijn. Over Hezbollahleider Nasrallah zei hij dat die in een ondergrondse bunker in Beiroet leeft. "Hij en zijn medewerkers hebben sinds ons offensief geen daglicht meer gezien."
De Hezbollah vuurde opnieuw een aantal Katsjoesjaraketten af op steden en nederzettingen in het noorden van Israël. Bij een voltreffer in de havenstad Haifa (de derde stad van Israël met 275.000 inwoners) stortte een gebouw van drie verdiepingen in, waarbij twee mensen gewond raakten. Uit voorzorg heeft Israël de haven van Haifa gesloten. Er is gezegd dat Libanon zonder elektriciteit zal worden gezet als de petroleuminstallaties in Haifa zouden worden beschoten.
Onder meer Akko aan de kust en Carmel in het centrum van Galilea werden op hun beurt getroffen. Verschillende burgers werden daarbij gewond. In de loop van de nacht sloeg een raket in op Afula, 50 kilometer ten zuiden van de Libanese grens. Zo ver was een raket van de sjiitisch-islamitische militie nog niet geraakt.
In Zuid-Libanon zijn volgens de politie gisteren minstens 22 mensen om het leven gekomen en liepen 41 anderen verwondingen op. Ook de internationale luchthaven van Beiroet, twee tankstations en civiele gebouwen van de Hezbollahbeweging, waaronder een school, werden beschoten.
Volgens het Libanese leger bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen zondagnacht minstens 60 doelwitten. Bij de zwaarste aanval zondagnacht kwamen zeven Libanese soldaten om op een basis van de militaire inlichtingendienst in Abde, bij Tripolis. Tien anderen raakten gewond. Volgens de Israëlische media wil de luchtmacht alle militaire radars aan de Libanese kust uitschakelen, met behulp waarvan de Israëlische oorlogsbodems, die deelnemen aan de zeeblokkade van Libanon, kunnen worden beschoten.
Volgens Mark Reguev, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, beseft Israël dat er geen militaire oplossing is om Hezbollah te neutraliseren en dat de diplomatie uiteindelijk haar werk moet doen.
Maar hij voegde er ook aan toe: "Er komt geen terugkeer naar de vroegere status-quo. Wij zullen de Hezbollahvlaggen niet meer zien wapperen vlak bij de Israëlische grens zoals dat voor ons offensief het geval was. Wij willen wel vlaggen van het Libanese leger zien als bewijs dat Libanon zijn soevereiniteit over het hele staatsterritorium heeft uitgebreid.
zie ook pagina 17 en www.demorgen.be/ buitenland/middenoosten
Bombardementen gaan door totdat Hezbollah ontvoerde soldaten vrijlaat