Zondag 17/01/2021

Privacy

Isle of Wight twijfelt over corona-app: kiezen tussen privacy of volksgezondheid?

Een medewerker van de NHS kijkt naar de corona-app op haar smartphone. Het eiland Wight wordt de applicatie uitgetest.Beeld REUTERS

Terwijl België de corona-app voorlopig laat voor wat die is, zetten de Britten al een tussenstap. Op het Isle of Wight wordt er een getest. Wat vinden de eilandbewoners ervan?

Diane Copeland heeft zo haar twijfels. “Het is voor ieders bestwil”, erkent de op verlof gestuurde barvrouw, “maar kun je hem stopzetten? Wat gebeurt er met de gegevens?” Haar man Robert, met wie ze op een pleintje in Cowes zit, is niet van plan de app te downloaden. “De regering gebruikt ons als proefkonijnen. Ik vertrouw het niet.”

“We”, dat zijn de ongeveer 130.000 inwoners van het Isle of Wight. Het is door de Britse regering uitverkoren om een corona-app te testen. Gebruikers registreren zich, met postcode en al, en melden corona-symptomen zodra ze die zich voordoen. Deze worden geanalyseerd en als er aan bepaalde criteria wordt voldaan, wordt er een test geregeld en krijgen degenen die in de nabijheid van de mogelijk besmette persoon kwamen een waarschuwing, met het advies zichzelf te isoleren of eveneens een test aan te vragen als zich symptomen beginnen voor te doen.

Beschimpt

In Zuid-Korea heeft de app een lockdown voorkomen; reden dat Europese landen, zoekend naar manieren om weer open te gaan, er nu ook aan willen. De Britten hadden begin maart al een begin gemaakt, maar waren ervan afgestapt. Nu maken ze een doorstart. Vanwege de geïsoleerde ligging, zeker nu het aantal veerdiensten is gehalveerd, is het eiland Wight een prima testlocatie. Wat niet meehelpt, is dat de eilandbevolking door de jaren heen geregeld is beschimpt door hoge heren in Londen.

Geïsoleerd van het virus is het niet. Ongeveer 150 eilandbewoners testten de afgelopen maanden positief, van wie er 28 zijn gestorven. Een kwart van de bewoners is ouder dan 60, de voornaamste risicogroep. Sinds de lancering van de app, dinsdag, heeft een bijna een derde van de caulkheads, zoals de bewoners van Wight worden genoemd, de app gedownload. Wanneer 60 procent van de bevolking dat doet, is het een succes.

Privacy

Er zijn al kinderziekten opgedoken. De app werkt met bluetooth en slurpt mede daardoor batterijen leeg. Bovendien draaide de app niet op Samsungs Android 7. Het geheel is ook kwetsbaar voor kwaadwillenden. Onderdanen van vijandige naties kunnen, ter ontregeling, bewust verkeerde informatie invullen. Fundamenteler is het privacybezwaar. Het plaatselijke parlementslid Bob Seely heeft gezegd dat er geen verschil is met mensen die informatie geven aan supermarkten.

Sceptici laten zich niet zo makkelijk afpoeieren. Duitsland en Frankrijk hebben gekozen voor samenwerking met Google en Apple. Informatie die inwoners van die landen verstrekken, verdwijnt na drie weken. De Britse regering heeft gekozen voor de door de staat ontwikkelde NHSX-app, waarbij informatie centraal wordt opgeslagen. Het voordeel van de Britse app is dat de informatie nauwkeuriger is, bijvoorbeeld voor de locaties van besmettingen, maar daarmee is ze ook privacygevoeliger.

Wel of geen toestemming geven om informatie in te winnen? Sommige eilandbewoners hebben er geen problemen mee, anderen wel.Beeld AFP

Controlemiddel

Vertrouwen in de overheid speelt een belangrijke rol bij discussie over nut en nadeel van de app. De jonge moeder Megan Dawkins zegt tevreden te zijn over de verregaande maatregelen die Boris Johnson heeft genomen. “De cijfers gaan de goede kant op, dus ik denk dat ze het goed doen.” Deze mening wordt gedeeld door de meerderheid van de Britten. Leden van de regering-Johnson staan verbaasd over de medewerking van de bevolking bij de ongekende vrijheidsbeperking van hogerhand.

Al vrezen sommigen voor de app als ‘controlemiddel’. Uit een opiniepeiling is gebleken dat 57 procent van de Britten verontrust is over het centralistische model. Een regeringswoordvoerder liet donderdag weten dat er mogelijk toch nog wordt gekozen voor het gebruik van Apple- of Google-technologie in plaats van voor de eigen NHSX-app. Voor Tony Taylor, gepensioneerd zeeman, zal dat weinig uitmaken. Hij is niet principieel tegen de corona-app, maar heeft een praktisch probleem. “Verwacht je dat-ie hierop werkt?”, vraagt hij, een antieke Nokia tonend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234