Woensdag 08/07/2020

IS-vrouwenUpdate

IS-weduwen en hun kinderen komen terug naar België

Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25).Beeld VRT

Drie Antwerpse ­vrouwelijke Syriëstrijders worden wellicht woensdag samen met zes van hun kinderen vanuit Turkije naar België gerepatrieerd. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.

Het gaat om Tatiana Wielandt (27) en ­Bouchra Abouallal (26), die normaal in maart al zouden terugkeren maar vastzaten door de coronapandemie, en om Nadia Baghouri (28). Zij is een van de Syriëstrijders die België met forse dwangsommen probeerde te verplichten haar te repatriëren.

Bij aankomst zullen de vrouwen naar de ­gevangenis worden overgebracht, de ­kinderen zullen in het ziekenhuis worden onderzocht. Er wordt ­bekeken of de kinderen bij hun grootouders kunnen worden opgevangen. Vier van hun zes kinderen kwamen eind januari al naar België. De twee jongste kinderen, twee en drie jaar oud, kwamen niet mee, omdat ze bij hun moeders in de Turkse gevangenis verbleven.

‘Geen halve seconde op vrije voeten’

Walter Damen, advocaat van Wielandt en Abouallal, zei in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat zijn cliënten bij aankomst in ons land “geen halve seconde op vrije voeten zullen zijn.” “Ik kan enkel zeggen dat dit een repatriëring is in het kader van de strafuitvoering. Ze zijn veroordeeld tot vijf jaar cel, ofwel worden ze onmiddellijk naar de gevangenis overgebracht, ofwel worden ze onmiddellijk ondervraagd.” Het is de tweede keer dat ons land de twee repatrieert. De naar IS-gebied afgereisde vrouwen werden in 2015 naar ons land teruggebracht. Na te zijn bevallen, keerden ze op eigen houtje terug naar Syrie.

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal zijn schoonzussen, sinds Wielandt trouwde met Noureddine Abouallal, de broer van Bouchra.

Hun mannen zouden gevochten hebben in Syrië en overleden zijn toen hun echtgenotes zwanger waren. Wielandt en Abouallal keerden met hun eerste kind en de hulp van de Belgische autoriteiten terug naar België en bevielen hier elk van hun tweede kind. De vier kinderen zijn dus in België geboren. Maar Wielandt en Abouallal hadden geen berouw, keerden terug naar Syrië, hertrouwden met een IS’er en bevielen elk van een derde kind. De rechtbank in Antwerpen veroordeelde de twee vrouwen bij verstek in november 2018 tot vijf jaar cel.

Damen hamert erop dat ons land met Turkije internationale verdragen heeft lopen. Landgenoten die in ons land zijn veroordeeld en ginds van hun vrijheid zijn beroofd, moeten aan ons land worden uitgeleverd, stelt hij. Nu het nieuws is uitgelekt, vreest Damen dat de uitlevering mogelijk alsnog niet kan doorgaan. 

Francken

Damen laakt een tweet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) die stelt dat “nog niet eens alle Belgen (toeristen, red.) zijn gerepatrieerd (...) maar voor IS-oorlogsmisdadigers er blijkbaar wel tijd en geld is.”

“Je reinste flauwekul”, weerlegt de advocaat. “Eén: ze zijn niet voor oorlogsmisdaden veroordeeld. Twee: ze hadden al geruime tijd moeten gerepatrieerd worden. Misschien kan mijnheer Francken dan zeggen wat de beste oplossing is? De vrouwen vrijlaten in Turkije en dus geen strafuitvoering, Ofwel verantwoordelijkheid nemen in het kader van de kinderen, wat dat vergeet men klaarblijkelijk. Het zijn ook de kinderen die worden teruggehaald, kinderen die niet veroordeeld zijn en onschuldig zijn. Er is dan beslist om in een keer iedereen mee te nemen.”

“Ik weet dat er uiteraard altijd politici zijn die foutieve informatie op een hoop willen gooien, en dat gebeurt nu opnieuw. Ons land neemt gewoon zijn verantwoordelijkheid.Moeten de betrokkenen anders gewoon verdwijnen in het niets om dan op een andere plaats eventueel wel of niet onheil aan te richten? Daar krijg je nooit een antwoord op.”

Nu het nieuws is uitgelekt, vreest Damen dat de uitlevering mogelijk alsnog niet kan doorgaan.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234