Zaterdag 24/10/2020

Opinie

IS verslaan om Parijs te redden

Rouwen en gelatenheid rond Le Bataclan en het restaurant op de Rue de Charonne na de aanslagen in Parijs vrijdagavondBeeld Franky Verdickt

Roger Cohen is columnist van The New York Times.

Het door de Islamitische Staat opgeëiste bloedbad in Parijs is een 'oorlogsdaad', zoals president Hollande verklaart. Het vereist dan ook een collectieve reactie van alle NAVO-landen. Artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag zegt immers dat een gewapende aanval op een van de lidstaten in Europa of Noord-Amerika als een aanval op alle staten zal worden beschouwd.

De leiders van het bondgenootschap zijn al over die reactie aan het overleggen. Hollande heeft met president Obama gepraat. Andere lidstaten, waaronder Duitsland en Canada, hebben zich solidair verklaard. Verontwaardiging en woede zijn gerechtvaardigd, maar niet genoeg.

Na de moord op ten minste 129 mensen in Parijs is de enige toereikende reactie een militaire. En het enige toereikende antwoord op de aanhoudende dreiging is de vernietiging van IS in Syrië en Irak. Barbaarse terroristen die in de sociale media juichen over het bloed dat zij vergieten, mogen niet langer een grondgebied controleren waar ze zich kunnen organiseren, zich kunnen financieren en hun geweld kunnen plannen.

Hollande laat er geen twijfel over bestaan dat de aanvallen 'in het buitenland werden voorbereid, georganiseerd en gepland, met medeplichtigen in Frankrijk'. IS of een van zijn bondgenoten heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ramp met het Russische passagiersvliegtuig, die 224 slachtoffers maakte. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië vinden die aanspraak geloofwaardig.

IS is geen regionale maar een mondiale dreiging. Het is genoeg geweest. Dit kwaad mag geen fysiek terrein hebben waar het zich kan voortplanten. Paus Franciscus heeft de aanslagen in Parijs 'onmenselijk' genoemd. In zeker opzicht heeft hij gelijk. Maar de geschiedenis leert ons dat mensen tot onmetelijk kwaad in staat zijn en dat het kwaad blijft groeien als het niet gedwarsboomd wordt.

Om IS in Syrië en Irak te verslaan, zal de NAVO troepen naar die landen moeten sturen. Na de aanslepende en onbesliste westerse interventies in Irak en Afghanistan, is het redelijk om te vragen of dat wel verstandig is. Veel mensen zullen zich ook afvragen of een militaire actie niet tot nog meer slachtoffers, nog meer verwoesting en nog meer nieuwe rekruten voor IS zal leiden. Terrorisme kan nooit volledig worden uitgeroeid.

Hoe verleidelijk dergelijke argumenten ook zijn, we mogen er niet aan toegeven. De aanhoudende luchtaanvallen op IS hebben weinig opgeleverd. Ze hebben de aanslagen in Parijs niet voorkomen. Rusland en China hebben die aanslagen krachtig veroordeeld. Ze zouden zich niet mogen verzetten tegen een resolutie van de Verenigde Naties die een militaire actie toelaat om IS in Syrië en Irak te verslaan en uit te roeien. Regionale machten, vooral Saoedi-Arabië, hebben er belang bij het monster te verslaan dat zij mee hebben geschapen en dat hen met zijn denkbeeldige kalifaat zou vernietigen.

Roger CohenBeeld RV

IS is slim en effectief. Het heeft een goed geoliede propagandamachine en een ideologie die misnoegde jonge moslims, overtuigd van de verdorvenheid van het westen, aanspreekt. De combinatie van middeleeuws fundamentalisme en technologisch kunnen heeft een fanatiek leger geschapen dat strijders uit andere landen aantrekt. Maar militair is IS lang niet onoverwinnelijk. Het feit dat Mohammed Emwazi (alias Jihadi John), de meest gezochte beul van de Islamitische Staat, vorige donderdag vrijwel zeker werd gedood, bewijst dat. Beloven dat IS zal worden verslagen, zoals de regering van Obama tot nu toe heeft gedaan, is niet genoeg. Zonder een plan zijn dat holle woorden. En hoe langer er wordt gewacht, hoe meer tijd IS krijgt om nieuwe gruweldaden te plannen.

Met elke aanslag groeit de mogelijkheid van een spiraal van godsdienstig en sektarisch geweld in Europa. De haat tegen moslims lijkt toe te nemen. Het Franse blad Le Point schrijft dat Le Bataclan, het theater dat in Parijs werd aangevallen, regelmatig door joodse organisaties werd gebruikt om te vergaderen.

Intussen blijven honderdduizenden wanhopige moslimvluchtelingen uit Syrië Europa binnenstromen. Dit is niet het moment om ons tegen hen te keren. We moeten hen integendeel helpen, ook al is een extreme waakzaamheid vereist. De grote meerderheid van deze mensen is op de vlucht voor IS en voor het blinde geweld van president Bashar al-Assad. Het non-interventiebeleid in Syrië is bloedig en gevaarlijk gebleken. Het gevaar sijpelt nu Europa binnen.

Het zal een lange strijd zijn. De islam verkeert in een diepe crisis, verscheurd door een regionaal gevecht tussen soennitische en sjiitische belangen (lees Saoedi-Arabië en Iran), verziekt door een uitzaaiende ideologie van anti-westerse haat en wahabistisch fundamentalisme, op zoek naar een vergelijk met de moderne wereld. De kwaal zit vanbinnen en vanbinnen moet hij worden overwonnen, door de honderden miljoenen vreedzame moslims die het bloedbad in Parijs even schokkend vinden als wij. Zij moeten eendrachtig en ondubbelzinnig hun stem laten horen.

De uitroeiing van IS in Syrië en Irak zal de terroristische dreiging niet doen verdwijnen. Maar het volmaakte mag niet de vijand van het goede zijn. Niets doen is een onfeilbaar recept voor een mislukking. Het is tijd om in naam van de mensheid krachtdadig en met overtuiging op tetreden tegen de kanker van de Islamitische Staat. Verdeeldheid heeft in het verleden militair acties tegen de jihadi's ondermijnd. Eendracht ligt nu binnen ons bereik, en daarmee ook de overwinning.

Copyright The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234