Woensdag 20/11/2019

Verkiezingen VS

Is Ted Cruz eigenlijk wel verkiesbaar als president?

De Amerikaanse senator en Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz. Beeld ap

Ted Cruz, een van de Republikeinse kandidaten voor het Witte Huis, heeft wel de Amerikaanse nationaliteit, maar is eigenlijk geboren in Canada. En dat zorgt voor onenigheid of hij dan wel president van de Verenigde Staten kan worden.

Het was Cruz' grootste rivaal Donald Trump die de kat de bel aanbond. Trump heeft de laatste dagen geen kans onbenut gelaten om twijfel te zaaien over de kandidatuur van Cruz omdat hij geen "natural-born citizen" zou zijn.

Ted Cruz werd in 1970 in het Canadese Calgary geboren als zoon van een Amerikaanse moeder en een Cubaanse vader. Toen de Dallas Morning News in 2013 onthulde dat Cruz de dubbele nationaliteit had, deed Cruz afstand van zijn Canadees staatsburgerschap. Naar verluidt wist hij tot dan niet dat hij naast een Amerikaans ook een Canadees staatsburger was.

Volgens Trump is de grondwet duidelijk: Cruz mag dan wel een Amerikaanse moeder hebben, hij werd geboren in een ander land dan de VS. Hij vindt dat Cruz het Hooggerechtshof moet vragen om een uitspraak te doen over de kwestie. "Hij moet dit probleem oplossen, want de Democraten zullen hem aanklagen van zodra hij genomineerd wordt", zei Trump afgelopen zondag op NBC.

Cruz, zelf een advocaat, ziet geen problemen. "De kwestie is duidelijk. De grondwet en de federale wet zijn het erover eens dat een kind van een Amerikaans staatsburger dat buiten de VS wordt geboren ook een 'natural-born citizen' is", stelde Cruz zondag op CNN. Hij doet de aantijgingen van Trump af als een politiek spelletje. "Drie weken geleden viel bijna elke Republikeinse kandidaat Donald Trump aan. Vandaag valt bijna elke Republikeinse kandidaat mij aan. Dat suggereert dat er misschien iets is veranderd aan de race."

Donald Trump liet de afgelopen dagen geen kans onbenut om op de afkomst van Cruz te wijzen. Beeld reuters

Onduidelijkheid

Hoewel Cruz volhoudt dat niks zijn kandidatuur in de weg staat, toont een nieuwe poll dat de kwestie hem toch zuur zou kunnen opbreken. In de Amerikaanse staat Iowa, waar op 1 februari de eerste voorverkiezingen van start gaan, staat Trump op 28 procent en Cruz op 26 procent. Uit de poll blijkt ook dat maar 46 procent van de Republikeinse kiezers in Iowa beseffen dat Cruz niet in de VS is geboren. 47 procent van de Republikeinse kiezers geeft aan dat iemand die buiten de VS geboren is geen president kan worden.

"De resultaten van onze poll tonen aan dat de geboortekwestie Cruz Iowa kan kosten", stelt Tom Jensen, directeur van Public Policy Polling, in Business Insider.

Toch is het te gemakkelijk om de kwestie af te doen als een streek van Trump om zijn rivaal een loer te draaien. Hoewel de meeste experts het erover eens zijn dat een Amerikaanse ouder voldoende is om gekwalificeerd te worden als 'natural-born citizen', heeft een rechtbank zich daar nog nooit over gebogen.

Mary Brigid McManamon, grondwetprofessor aan de Widener University's Delaware Law School, stelt in een opiniestuk in The Washington Post dat Trump wel degelijk gelijk heeft. "Senator Ted Cruz is geen 'natural-born citizen' en is daarom niet verkiesbaar tot president of vicepresident van de Verenigde Staten", schrijft ze.

Volgens McManamon is de grondwet duidelijk. "De grondwet schrijft voor dat 'Geen persoon behalve een natural-born citizen' verkiesbaar zal zijn voor het ambt van president'." "Het concept 'natural-born' komt uit het gewoonterecht, en het is dat recht dat we volgens het Hooggerechtshof moeten gebruiken voor de definitie van het concept", schrijft McManamon. Volgens haar is de wet eenvoudig en duidelijk. "De 18de-eeuwse Engelse jurist William Blackstone, de grootste autoriteit op dat vlak, heeft verklaard dat 'natuurlijk geboren burgers geboren zijn binnen het grondgebied van de kroon van Engeland', terwijl vreemdelingen 'daarbuiten geboren zijn'." De Amerikaanse grondwet is volgens diezelfde principes opgesteld.

McManamon benadrukt dat er geen twijfel over bestaat dat Cruz een Amerikaans staatsburger is, maar omdat hij geboren is in Canada is hij daarom geen 'natural-born citizen'. Volgens haar hebben alle experts die stellen dat Cruz dat wel is, de relevante wet niet goed begrepen.

Ted Cruz op campagne in New Hampshire. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234