Woensdag 13/11/2019

Update

IS onderschept Amerikaanse wapens voor Syrische rebellen

Een strijder van de Islamitische Staat in de Syrische stad Raqqa. De foto dateert van 29 juni van dit jaar. Beeld REUTERS

Jihadisten van Islamitische Staat (IS) hebben "grote hoeveelheden" wapens, onder meer van Amerikaanse makelij, veroverd op gematigde Syrische rebellen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Conflict Armament Research-instituut. Ook Turkije uitte vandaag de vrees dat wapens die bedoeld zijn om IS te bestrijden, in verkeerde handen vallen.

Het onderzoek is bijzonder omdat voor het eerst vanuit het veld een poging is gedaan om de wapens die door IS-strijders worden gebruikt te categoriseren en hun herkomst te achterhalen. De onderzoekers zijn naar Irak en Syrië afgereisd en hebben daar het wapentuig onderzocht dat Koerdische troepen op IS hebben veroverd. De onderzoeksperiode beslaat halverwege juni tot begin augustus van dit jaar.

De onderzoekers troffen onder meer kleine wapens, zoals M16-geweren, van Amerikaanse makelij aan. Sommige wapens droegen de markering 'Property of US Govt' (eigendom van de Amerikaanse regering). De wapens waren eigenlijk bedoeld voor de gematigde rebellen van het Vrije Syrische Leger, maar zijn in handen gevallen van Islamitische Staat.

Niet alleen Amerika leverde wapens aan de Syrische rebellen, ook Saoedi-Arabië en Qatar boden de afgelopen jaren militaire ondersteuning. Sinds halverwege juli zijn vijf grote militaire bases in Syrië door IS veroverd. Daarbij zijn veel van deze vanuit het buitenland geleverde wapens (het rapport biedt geen inzage in de aantallen) geconfisqueerd.

Raketwerpers uit Saoedi-Arabië
Tijdens hun speurwerk troffen de onderzoekers naast M16-geweren ook antitankwapens uit het voormalige Joegoslavië aan, Chinese machinegeweren van het type-80, een 9mm Glock-pistool en verschillende wapens uit de Sovjetperiode. De meest geavanceerde wapens bestonden uit twee 90mm Yugoslav-raketwerpers, ook wel bekend als 'Osas'. Deze militaire apparaten zijn vorig jaar door Saoedi-Arabië naar rebellen in Syrië verscheept. De raketwerpers duiken geregeld op in video's van het strijdveld in Syrië en Irak (zie het filmpje onder dit artikel).

Koerdische strijdkrachten in Irak inspecteren een M16-geweer op een wapenmarkt in Erbil. Beeld AFP
Een Syrische rebel met een 90mm Yugoslav-rakkettenwerper in Aleppo. Beeld YouTube

De onderzoekers ontdekten verder dat IS wapens heeft verscheept van Irak naar Syrië, en mogelijk ook andersom. Zo werden er Amerikaanse wapens aangetroffen in Ayn al-Arab, in Noord-Syrië. Volgens veldonderzoeker Shawn Harris zijn de wapens door de jihadisten buitgemaakt tijdens de verovering van de Iraakse stad Mosul, in juni dit jaar. Vervolgens zijn ze 300 kilometer in zuidelijke richting verplaatst, naar Syrië. "Ze (de strijders van IS, red.) transporteren de wapens in pakketjes en hebben een solide organisatorische manier gevonden om deze wapens te verspreiden", aldus Harris tegen The Washington Post. "Ze opereren als professionals."

Op sommige wapens ontbrak het serienummer. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat IS-strijders de herkomst van het materieel hebben proberen te maskeren. Mogelijk zit een derde partij hierachter. De serienummers zijn allemaal op dezelfde manier, door middel van een lasapparaat, verwijderd.

Een Koerdische strijder in Ayn al-Arab, in het noordoosten van Syrië. Beeld EPA

Ook Turkije ongerust
Turkije vreest dan weer dat door het Westen aan Iraakse en Koerdische strijdkrachten in Irak geleverde wapens om de "jihadisten" van de Islamitische Staat (IS) te bestrijden, in handen zouden vallen van Koerdische rebellen in Turkije. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, vandaag volgens het Anatolische staatspersbureau gezegd.

"De wapens die naar Irak gaan, mogen niet in handen vallen van terroristische organisaties", zei de bewindsman in een vraaggesprek met het persbureau. "Wij hebben onze gevoeligheid rondom deze kwestie uitgedrukt (...) Het zal moeilijk zijn de bestemming van deze wapens te controleren".

De Koerdische PKK wordt door Ankara beschouwd als een terreurorganisatie.

Bij zijn bezoek aan Ankara zou de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel het vandaag hebben over wapenleveringen aan Koerden die in het aan Turkije grenzende noorden van Irak IS bekampen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234