Zondag 09/05/2021

Is minister De Block het noorden kwijt?

Groen-Kamerlid Anne Dedry Beeld Groen
Groen-Kamerlid Anne DedryBeeld Groen

Anne Dedry is federaal parlementslid Groen

Minister De Block (Open Vld) is een voorstander van evidence based beleid. Wat niet onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond is, passeert niet of wordt niet terugbetaald. Daar staan wij achter. Geen probleem om beleid te laten aansturen door wetenschappelijk onderzoek, maar dan worden garanties op onafhankelijkheid des te belangrijker.

De afgelopen week zette minister De Block net die onafhankelijkheid twee maal op de helling. Ze kondigde totaal onverwacht de drooglegging van Farmaka vzw aan, en versmacht de onafhankelijkheid van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) met de megafusie van een aantal adviesorganen. Maggie De Block lijkt het noorden totaal kwijt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) levert sedert 2002 evidence based wetenschappelijke adviezen en richtlijnen met betrekking tot de gezondheidszorg. Slok- en darmkankerscreenings, borstreconstructies met eigen weefsel, thuishospitalisatie….één voor één waardevolle adviezen waar Minister De Block haar beleid terecht op baseerde.

De raad van bestuur van het KCE is op dit moment zo samengesteld dat deze adviezen neutraal zijn en een waarborg vormen voor de onafhankelijkheid. Precies dat gooit onze minister van Volksgezondheid nu op de schop met haar geplande megafusie. Daarbij zou het KCE opgaan in SCIENSANO (samen met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, de Hoge Gezondheidsraad en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie). Dit onder de rechtstreekse controle van de Minister van Volksgezondheid, met een raad van bestuur waarin het RIZIV, het FAVV en VGZ zitjes hebben. Zet de minister hier de deur open voor meer politieke druk en gelobby? Denk aan de vervalsing van de studies over de gevaren van Roundup. De directeur van het KCE trekt aan de alarmbel en vreest dus voor de onafhankelijkheid van haar onderzoekers.

Soms bevat wetenschappelijk onderzoek ongemakkelijke waarheden. Soms gaat het rechtstreeks in tegen de belangen van machtige lobby’s. Misschien heeft het KCE-rapport over de geheime contracten tussen overheid en farmabedrijven in verband met nieuwe dure geneesmiddelen kwaad bloed gezet? Was het te kritisch?

De ommezwaai in de houding van De Block ten aanzien van participatie van patiënten is even onbegrijpelijk als opvallend. Nog geen jaar geleden kondigde de minister de vertegenwoordiging van de patiënten in de raad van bestuur aan, om ze er nu opnieuw uit te knikkeren. Sowieso zal deze reorganisatie de gezondheidszorg niet ten goede komen. En dat zal uiteindelijk ten koste van de patiënt zijn.

Veel vragen blijven over. Waarom zet ‘minister evidence-based’ de onafhankelijkheid van een van onze meest gerenommeerde onderzoeksinstellingen op het spel? Als wetenschap zo belangrijk is, waarom laat ze die dan muilkorven?

Een andere beslissing van De Block is al even onbegrijpelijk. Onze huisartsen worden dagelijks bestookt met marketing van de geneesmiddelenindustrie, met informatie die al dan niet wetenschappelijk onderbouwd is. Om verantwoord voor te schrijven, hebben artsen dus nood aan meer onafhankelijke informatie. Tot voor kort stonden de onafhankelijke artsenbezoekers van Farmaka vzw daarvoor garant.

Uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat artsen na een bezoek van Farmaka wel degelijk verstandiger voorschrijven. Farmaka heeft bovendien een groot bereik: met een bescheiden budget van 1,2 miljoen euro bereikt het 43% van alle (Belgische) huisartsen!

Toch besliste Minister De Block om dit project op de schop te nemen. Zonder overleg en zonder pardon. Op het digitale alternatief is het nog wachten geblazen.

De afgelopen week zette minister De Block het mes in initiatieven van onderuit om de gezondheidszorg kwalitatiever en menselijker te maken. De reorganisatie van het KCE en het laten doodbloeden van Farmaka is een ommezwaai ver weg van het beleidsadagio ‘evidence based’, dat bovendien de deuren opent voor meer politieke invloed en minder betrokkenheid van de patiënten..

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234