Zondag 18/04/2021

Is mijn geld in elk geval beschermd tot 100.000 euro?

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dat banken wel degelijk failliet kunnen gaan, werd vorig jaar nog maar eens bewezen door Optima Bank. Toch hoeven de spaarders in een dergelijk geval niet meteen voor het ergste te vrezen. De teruggave van hun tegoeden is tot 100.000 euro gewaarborgd door het Garantiefonds. Al zijn er enkele speciale gevallen waarmee ze rekening moeten houden.

Bedrag telt, aantal rekeningen niet

Bij een faillissement van hun bank staan, verzekert het Garantiefonds dat ze hun gelden tot 100.000 euro per persoon kunnen recupereren. Heeft een koppel rekeningen bij een bank, dan genieten beiden van die garantie zodat voor hen de grens op 200.000 euro komt te liggen.

Het maakt niet uit over hoeveel rekeningen de tegoeden zijn verspreid. Wat telt, is het totale bedrag dat je bij de bank hebt staan. Naast spaarrekeningen, tellen ook zichtrekeningen, termijnrekeningen en kasbons mee. Tegoeden op gemeenschappelijke rekening op naam van man en vrouw worden geacht van elk de helft te zijn.

Binnen de twintig dagen

Bij een faillissement betaalt het Garantiefonds uit binnen de 20 werkdagen. Vanaf 2019 zal deze termijn progressief gereduceerd worden, om tot een termijn van 7 werkdagen te komen vanaf 1 januari 2024.

Voor tegoeden tot 100.000 euro lopen consumenten dus geen enkel risico. Alleen wie meer heeft uitstaan bij een bank kan dus een deel van zijn geld verliezen.

Eén garantie voor drie bankmerken

Toch moeten spaarders opletten. De waarborg geldt per bank. Wie bij BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank klant zou zijn, is echter slechts éénmaal gedekt tot 100.000 euro. Dat komt omdat Fintro en Hello Bank bankmerken zijn van BNP Paribas Fortis. Uiteindelijk is dit één en dezelfde instelling.

Daarnaast vallen niet alle banken in België onder het Waarborgfonds. Sommige buitenlandse banken die in ons land actief zijn, ressorteren immers onder depositobeschermingsfondsen van hun thuisland. Dat geldt onder meer voor klanten van Keytrade Bank. Zij worden beschermd door het garantiestelsel van Frankrijk. Klanten van Deutsche Bank vallen dan weer onder dat van Duitsland.

Hogere waarborg bij ontvangst groepsverzekering

Voor een aantal gevallen zou een faillissement van een bank op een bijzonder slecht moment kunnen vallen. Daarom keurde de regering in enkele omstandigheden een bescherming tot 500.000 euro goed. Ze geldt voor kapitalen die afkomstig zijn uit de verkoop van een woning, de uitkering van een groepsverzekering, ontslagvergoeding of erfenis en de uitbetaling aan slachtoffers van een misdrijf of gerechtelijke fouten. Deze bijkomende bescherming geldt voor een periode van zes maanden vanaf dat het bedrag op de rekening staat.

Lees op Spaargids.be ook:

- Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen
- KBC krijgt hogere rating, Belfius behoudt zijn beoordeling
- 7.500 klanten Optima Bank vragen tegoeden niet op

Bron: Spaargids.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234