Vrijdag 24/09/2021

Standpunt

Is leerkracht een zwaar beroep? Het enige eerlijke antwoord is: jazeker, soms

Bart Eeckhout.  Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Politiek is, om wijlen Jean-Luc Dehaene (CD&V) nog eens te parafraseren, de kunst om het onvermijdelijke mogelijk te maken. Om een aantal goed bekende redenen is het onvermijdelijk dat we met zijn allen langer aan de slag zullen moeten blijven. Het komt deze federale regering, na getreuzel bij haar voorgangers, toe om dat onvermijdelijke mogelijk te maken.

Dat schijnt niet helemaal te willen lukken. Verkondigen dat er langer gewerkt zal moeten worden om een degelijk pensioenniveau te garanderen, is voor geen enkele politicus een pretje. Toch lagen de kaarten nooit eerder zo gunstig als bij aanvang van deze regeerperiode. Een gezaghebbende expertencommissie legde een omvattend voorstel op tafel voor een hervorming.

De regering beloofde er haar leidraad van te maken, maar verknalde de missie al bij de start. Met de lineaire verhoging van de pensioenleeftijd werd nodeloos een provocatief symbool tot topprioriteit verheven. Tegelijk werd de bonus voor wie langer blijft werken afgeschaft. Onbegrijpelijk.

Communicatief gestuntel heeft de scepsis aangewakkerd. Jammer, want de horizon blijft onvermijdelijk: er dient langer gewerkt te worden.

Lees: Leraars getuigen: "Het is alsof ik aan vier klassen tegelijk lesgeef" (+)

Interessante kiezersgroep

Dat is ook de inzet van het debat dat de regering vandaag in de greep houdt: de afbakening van de zware beroepen in overheidsdienst. Ambtenaren verliezen in de toekomst de gunstregeling waarmee ze vervroegd kunnen uitstappen. Door een erkenning als ‘zwaar beroep’ hopen velen toch de rechten voor hun groep te vrijwaren.

Dat geldt ook voor het onderwijs. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) beloofde de leerkrachten al dat de erkenning als zwaar beroep er komt. De politieke belangen zijn groot. Voor het eerst sinds lang plannen de onderwijsbonden aan beide kanten van de taalgrens een gemeenschappelijke actie. Als CD&V deze slag thuishaalt, kan ze met een flinke trofee naar een interessante kiezersgroep.

Dat maakt het ook wrang. Het zou niet de kracht van de lobbymachine, inclusief voogdijminister, mogen zijn die bepaalt wie op de lijst met zware beroepen hoort.

Is leerkracht een zwaar beroep? Het enige eerlijke antwoord is: jazeker, soms. Kleuteronderwijzers hebben een zwaar beroep. Mensen in het buitengewoon onderwijs hebben een zwaar beroep. Ook alle andere leerkrachten hebben een nobel, belangrijk en soms lastig beroep. Maar in de lijst zware beroepen staan ze niet echt op hun plaats.

Met de leerkrachten zijn we het eens dat banen in het onderwijs aantrekkelijker moeten gemaakt worden. Als we goede krachten willen blijven engageren, zouden we beter kijken naar het gesjacher en gegoochel met jonge mensen aan het begin van hun loopbaan. Als het gaat om het aantrekken van gemotiveerd talent, is dat veel acuter dan het vooruitzicht vroeger te mogen stoppen met werken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234