Zaterdag 18/01/2020

IS-moeders

IS-kinderen moeten niet worden teruggehaald

Tatiana Wielandt in de reportage van ‘Vranckx’. Beeld VRT

IS-strijdsters Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun zes kinderen moeten dan toch niet naar België worden gerepatrieerd. Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist. De regering blijft echter achter haar engagement staan om de kinderen over te brengen.

De jonge weduwen Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Ain Issa, in Syrië, nadat ze zich hadden aangesloten bij Islamitische Staat. Een vraag tot repatriëring van de kinderen was al eerder door de rechtbank behandeld en afgewezen, zowel in eerste aanleg als in beroep. Nadat een team experts van de VUB en Child Focus ter plekke ging, was er extra bewijsmateriaal waarmee de advocaat opnieuw naar de rechtbank stapte. In december besliste de Brusselse kortgedingrechter dat België “noodzakelijke en mogelijke maatregelen” moest nemen om de kinderen, maar ook hun moeders te repatriëren, op straffe van een dwangsom. 

De Belgische regering ging tegen die beslissing in beroep en kreeg gelijk. Een zaak die eerst is bepleit, kan niet volledig opnieuw worden gevoerd. Daardoor is de overheid niet langer juridisch verplicht om de kinderen terug te halen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt echter dat de regering inspanningen blijft leveren om kinderen tot tien jaar terug te halen. Dat is in december 2017 zo beslist in de Nationale Veiligheidsraad, waarin de regering en inlichtingen- en veiligheidsdiensten zitten. “Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders”, zegt Geens. 

Walter Damen, de advocaat van Abouallal en Wielandt, was niet bereikbaar voor een reactie. Child Focus betreurt dat door het wegvallen van de dwangsommen, een drukmiddel is verdwenen. “Het arrest is een tegenslag, maar het belangrijkste is dat de regering haar engagement voortzet”, zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus. “Deze zaak gaat bovendien over zes kinderen, maar het zijn er uiteraard meer.”

Het orgaan voor dreigingsanalyse OCAD heeft 28 kinderen onder de twaalf jaar gelokaliseerd. Daar zitten ook wezen bij. Vier van hen zitten in die kampen zonder begeleiding van de ouders of volwassenen. België zou achter de schermen werken om via een internationale humanitaire organisatie de Belgische kinderen met één enkele missie terug te brengen uit de Koerdische kampen. De druk om in te grijpen neemt toe, want er blijven zorgenkinderen bijkomen naarmate de strijd vordert in Baghouz, het laatste stukje territorium van IS.

“We krijgen berichten binnen dat er Belgische mama’s met kinderen uit het laatste IS-bolwerk opduiken”, zegt De Pauw. “Sommigen worden er weggevoerd door de Vrije Syrische Strijdkrachten, anderen zijn zelf op de vlucht geslagen. Alleen al vandaag kregen we berichten over acht kinderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234