Woensdag 26/02/2020

Is 'jonge woontoren' discriminerend?

Een woontoren waar alleen mensen jonger dan 32 jaar mogen intrekken. Volgens een Hasseltse projectontwikkelaar is het een noodzaak, volgens het Vlaamse Huurdersplatform en Unia discriminatie.

Je bent jong en je wilt wat. Een eigen woning in de stad bijvoorbeeld. Volgens vastgoedontwikkelaar Kolmont is dat voor heel wat mensen een lastige zaak. De ontwikkelaar komt daarom dit najaar met een eigen oplossing: een woontoren die niet alleen de hoogste maar ook de jeugdigste van Hasselt moet worden. De 70 studio's, een- en tweekamerappartementen worden voorbehouden voor wie jonger dan 32 jaar is. Volgens Kolmont zijn ze, met prijzen tussen de 140.000 en 250.000 euro, ook voor deze groep betaalbaar.

Iedereen zal een appartement kunnen kopen in de toren, dus ook mensen ouder dan 32 jaar. Maar wie er zelf gaat wonen, moet wel rekening houden met de leeftijdsgrens. De jongste bewoner moet jonger zijn dan 32. Hetzelfde geldt voor huurders: minstens één van de huurders moet de leeftijdslimiet respecteren. Eens je er woont, mag je er zolang blijven wonen als je wil.

Het Vlaams Huurdersplatform is niet te spreken over de leeftijdslimiet. "Starters zijn niet de enige mensen die het lastig hebben om een woning te vinden. Mensen met een andere achtergrond of laag inkomen hebben het ook moeilijk. Ook zij hebben recht op een betaalbare woning in de stad", stelt Joy Verstichele.

Dat een criterium als leeftijd zal worden gebruikt, vindt hij regelrecht discriminerend. "Het is niet omdat je jong bent dat je vandaag geen woning kunt betalen. Er zullen zeker starters zijn die dit wel kunnen. Leeftijd is niet bepalend in deze. Wie niet voldoende inkomen heeft, kan bij een sociaal verhuurkantoor terecht."

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, sluit zich hierbij aan. "Het doel, om jonge mensen aan een woning te helpen, is legitiem, maar de maatregel die hiervoor toegepast wordt, is fout", stelt Els Keytsman. Volgens haar stelt het Vlaams decreet inzake discriminatie dat een leeftijdsgrens invoeren niet kan. "Artikel 43 stelt dat dit soort bepalingen in een contract nietig verklaard moeten worden."

Volgens Keytsman is de maatregel niet alleen discriminerend, hij is ook overbodig. "Dat de toren vlak bij de universiteitscampus gelegen is en dat er faciliteiten zullen zijn zoals een kindercrèche, zorgt voor voldoende aantrekkingskracht bij jonge mensen."

Nattevingerwerk

Michel Verhoeven van Kolmont ziet er geen graten in. De wachtlijsten bij sociale verhuurkantoren zijn volgens hem ellenlang. En juridisch is alles afgetoetst met de notaris. "Daarbij: dat er limieten worden gesteld op de woningmarkt is niet nieuw. Om aanspraak te maken op een sociale woning, moet iemands inkomen ook onder een bepaalde grens zitten. En projecten die wonen in de eigen streek aanmoedigen, kijken ook naar het aantal jaren dat iemand zijn domicilie in een gemeente heeft."

Bij het Huurdersplatform beamen ze dat. "Maar het grote verschil is dat de voorbeelden die Kolmont aanhaalt streng gereguleerd zijn door de overheid. Ze kaderen in een breder plan, en over de criteria is goed nagedacht. In het Kapertorenproject zullen het privé-eigenaars zijn die bepalen wie erin komt", aldus Verstichele. De vereniging van mede-eigenaars mag volgens de wet geen onredelijke eisen stellen, vult hij aan. "En een grens van 32 jaar hanteren is gewoonweg nattevingerwerk."

Wat dan met serviceflats? Daarbij geldt een leeftijdsgrens van minimaal 60 jaar. "Maar ook hiervoor is een wettelijk kader gecreëerd binnen welzijn", aldus het Verhuurdersplatform.

Volgens het platform zijn er soms wel logische redenen om te kiezen voor een bepaalde kandidaat. "Een eenkamerappartement verhuur je bijvoorbeeld niet aan een gezin van vijf. Maar vooraf stellen dat mensen boven of onder een bepaalde leeftijd niet welkom zijn, is iets anders."

Projectontwikkelaar Kolmont gelooft dat het net goed is om een community te creëren. "Jongeren worden ook uit de stad geweerd omdat mensen denken dat ze er voor overlast zullen zorgen. In Kapertoren komen mensen met dezelfde verwachtingen samen." Sien Winters, coördinator van Steunpunt Wonen, stelt zich daar vragen bij. "Los van het juridische aspect: is dat het samenlevingsmodel dat we willen nastreven? Wil je als stad segregeren of verenigen? Ik geloof dat de mix van culturen en generaties belangrijk is. Zo leer je elkaar respecteren en kun je ook van elkaar leren."

Wat de gevolgen zijn, als de leeftijdslimiet behouden wordt, wil Unia niet zeggen. "Wij zijn voor dialoog. We zullen daarom contact opnemen met de betrokken partijen en hen de regelgeving uitleggen. We zijn zeker dat we zo tot een oplossing kunnen komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234