Vrijdag 10/07/2020

Coronavirus

Is iedereen met griep testen op corona praktisch mogelijk?

Moet er breder getest worden of niet?Beeld REUTERS

Test iedereen met griepsymptomen op corona. Die oproep deed professor Herman Goossens (UZA) zondagavond. Maar is dat praktisch wel mogelijk? En hoe moet dat dan concreet?

Wat professor Goossens, directeur van het laboratorium van het UZ Antwerpen, zei makes sense. Want dat er gaten in onze screening zitten, werd afgelopen weekend heel duidelijk. De tweede patiënt met het nieuwe coronavirus in ons land is alleen gedetecteerd omdat het UZA zich niet aan de officiële richtlijnen gehouden heeft.

Die zeggen namelijk dat je pas risicopatiënt bent en dus getest mag worden, als je ziektesymptomen vertoont én in een besmet gebied bent geweest of in contact gekomen bent met iemand die al besmet is. De tweede patiënt was in een regio in Frankrijk geweest waar weliswaar enkele gevallen van corona waren vastgesteld, maar die niet op de lijst van besmette gebieden van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat.

En dan had je nog het verhaal van de Spaanse vrouw die ziek werd in Spanje maar de dagen daarvoor in ons land verbleven had. Met wie die vrouw in ons land contact had en dus mogelijks zou kunnen besmet hebben, is nog niet duidelijk. Wat het ongemakkelijke gevoel geeft dat er besmette personen onder de radar blijven.

“Eigenlijk lopen de richtlijnen altijd wat achter op de realiteit”,  zegt ook Erika Vlieghe, de arts die de tweede patiënt behandeld in het UZA. “Daarom volg ik mijn collega, professor Goossens in de redenering dat we veel breder moet gaan screenen.”

Griepsymptomen

Maar hoe moet dat dan concreet? Nu is er in de aanpak van de coronacrisis gekozen voor het volgen van de internationale richtlijnen en centralisatie. Patiënten bij wie corona vermoed wordt, kunnen getest worden in een ziekenhuis. Alle stalen worden vervolgens doorgestuurd naar één referentielabo, dat van het UZ Leuven waar viroloog Marc Van Ranst aan het hoofd staat. Dat kan ongeveer 300 testen per dag verwerken, liet Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid vorige week nog optekenen in De Morgen. “Er zijn ook pasklare instructies om de test op te zetten zodat andere labo’s kunnen bijspringen mocht dat nodig blijken”, zei Eyckmans toen. Ondertussen liet onder andere het UZAntwerpen, waar professor Goosens directeur is van het lab, weten volop aan het testen te zijn. UZA is ook één van de twee referentieziekenhuizen in ons land voor de opvang van coronapatiënten.

Volgens professor Goossens is het zinvol om alle patiënten die met griepsymptomen naar hun huisarts gaan te laten testen op corona. Om een idee te geven: uit de cijfers van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano blijkt dat in de week van 27 januari tot 2 februari, in het midden van de griepepidemie, er 550 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd hebben voor griepsymptomen. Op een totale populatie van 11 miljoen Belgen zou het dus – ruw omgerekend – om zo’n 60.500 patiënten gaan in één week. Kunnen die allemaal getest worden op corona?

Ja, meent professor Goossens. “Maar dan moeten we niet langer werken met een referentielaboratorium, maar door te decentraliseren en laboratoriumcapaciteit op te bouwen in bijvoorbeeld de ziekenhuizen.” Volgens professor Goossens heeft men in het Verenigd Koninkrijk en Nederland begin vorige week gekozen voor decentralisering en worden daar nu alle patiënten met ademhalingsklachten getest op corona, ongeacht de regio vanwaar ze komen. Sindsdien worden veel meer besmettingen gevonden, terwijl die bij ons, volgens hem, door de mazen van net kunnen glippen.

Geen enkele meerwaarde

Alleen, hoe groot de totale laboratoriumcapaciteit zou kunnen zijn, is moeilijk in cijfers te gieten. Uit gegevens van het Riziv blijkt dat er in ons land 204 lab’s zijn die klinische testen kunnen verwerken. Of die allemaal ingeschakeld kunnen worden en voor welke capaciteit is evenwel onduidelijk.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) blijft erbij dat het testen van iedereen met griepsymptomen geen enkele meerwaarde heeft. Dat zou volgens haar een verspilling van mensen en middelen zijn. Volgens haar is gericht testen om zo de grootste risico’s op te sporen, zoals ook in de meeste andere Europese landen gewerkt wordt, nog altijd de beste manier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234