Donderdag 17/10/2019

Beleggerskoorts

Is het wel zo verstandig om uw geld te beleggen?

Beeld THINKSTOCK

Als de rente heel laag staat, zoals nu, neemt de aantrekkingskracht van beleggen fors toe. Banken en fondsen spelen daar gretig op in. Slaat de brave Belgische huisvader massaal aan het beleggen? En dreigt dat hem zuur op te breken?

Evy Gruyaert lacht beaat in de lens. Ze houdt een kopje vast, de rest van de foto is flou. "Ze investeren volop zodat ik beleggen beter begrijp", staat bij de advertentie van NN Investment Partners.

Het valt op: een stortvloed aan advertenties probeert mensen ervan te overtuigen te beleggen. Vreemd is dat niet. Nu de rente historisch laag staat, wordt een spaarboekje steeds minder aantrekkelijk. Verschillende banken, waaronder KBC, Crelan en prijsbreker MoneYou, verlaagden in september de rente op sommige spaarboekjes nog maar eens. Net daardoor, en ook doordat het vertrouwen in de economie steviger is, gaan spaarders op zoek naar een hoger rendement. Want het is met een vergrootglas zoeken naar spaarrentes boven de 1,5 procent. In drie maanden tijd verminderde het bedrag op Belgische spaarboekjes met anderhalf miljard euro naar 261,5 miljard euro. De grootste daling sinds 2008, toen het vertrouwen in de banksector een duik nam. Ook de Nationale Bank signaleerde onlangs dat spaarders bereid zijn meer risico's te nemen. Ze merkte op dat de interesse voor aandelen opleeft.

Maar is dat wel verstandig? Beurzen gaan nu eenmaal op en neer. En bij veel beleggers ligt de Fortis-affaire van 2008, toen miljoenen euro's verloren gingen, nog vers in het geheugen. Toch vindt Paul Huybrechts, tot goed een maand geleden voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, de stap naar beleggen logisch en aan te bevelen. Hij ziet in ons land een bescheiden beleggingsgolf aankomen.

"De spaarrente blijft extreem laag, terwijl de inflatie iets hoger is. Daardoor verlies je als gewone spaarder aan koopkracht. Natuurlijk hangt het nog altijd af van je persoonlijke situatie. Als je geld opzij wilt zetten voor je kinderen of kleinkinderen, zijn aandelen een aanrader. Als je op korte termijn geld wilt hebben, is het iets anders. Aan beleggen zijn onvermijdelijk risico's verbonden, daar kun je niet omheen. Maar sterke bedrijven die goed geleid worden, komen altijd weer boven water. Zeker als je op de lange termijn belegt. Je moet dus je huiswerk doen en uitzoeken welke bedrijven een stevige basis hebben."

Beleggingsexpert Gert De Mesure stemt daarmee in. "Ik raad mensen aan te beleggen. Je moeten wel weten in welke fondsen je investeert. Europese fondsen, zodat je een zicht hebt op de bedrijven waarin je geld steekt. Blind beleggen is dodelijk. Je mag er ook niet al je spaarcenten in stoppen. Als je een spaarpot hebt van 50.000 euro, kun je 10.000 euro in aandelenfondsen stoppen. Je moet spreiden. Zo'n aandelenfonds kan je 5 à 10 procent opleveren."

Of de toestand van de wereldeconomie niet te troebel is om zonder meer vertrouwen te hebben in aandelen en andere beleggingsproducten? "Ik denk dat het meevalt. Oké, Amerika is nog kwetsbaar, en Azië heeft het onlangs moeilijker gehad, maar doet het wel nog goed."

Zuurstof

Ook econoom Paul De Grauwe breekt een balans voor beleggen in aandelen. Op voorwaarde dat je de risico's spreidt en voorzichtig blijft, zegt hij. "Een spaarboekje brengt zo weinig op dat je wel naar beleggingen moet kijken. En dat is ook nog eens goed voor de economie. Het creëert zuurstof voor bedrijven."

Op de beurs is er maar één zekerheid: niets is zeker. Lange tijd golden Fortis en Dexia als het goedehuisvaderaandeel bij uitstek. Je kon slapen op je beide oren. En toch hebben beleggers aan beide de broek gescheurd. Idem voor Lernout & Hauspie.

Toch zal beleggen op de beurs op de korte termijn alleen maar aantrekkelijker worden. Economen beklemtonen dat de spaarrente nog kan dalen. De rente op halflange en lange termijn is de jongste twee weken gedaald, omdat de Europese Centrale Bank liet doorschemeren dat ze begin december wellicht extra stimuli zal aankondigen om de groei aan te zwengelen.

Belgische instellingen investeren massaal in kernwapens

Wie belegt, kijkt beter uit waarin hij belegt. Uit een nieuw rapport van PAX Nederland blijkt dat Belgische financiële instellingen fors investeren in kernwapens. BNP Paribas, de bank waarvan de Belgische staat een aandeel van ruim 10 procent heeft, spant de kroon met een investering van 8 miljard euro in kernwapenbedrijven sinds begin 2012.

KBC investeerde sinds januari 2012 dan weer 117 miljoen dollar in het Britse bedrijf Serco, dat mee verantwoordelijk is voor het beheer van het in het Verenigd Koninkrijk steeds meer gecontesteerde Britse kernwapenprogramma. KBC kwam hiervoor eerder al in opspraak, en beloofde in zijn Duurzaamheidsverslag 2013 expliciet te desinvesteren in kernwapens. In maart 2015 stond KBC echter een nieuwe lening toe aan Serco.

"Duurzaamheid en massavernietigingswapens gaan niet samen. KBC belooft al jaren zijn kernwapenbeleid te herzien, maar blijft keer op keer leningen geven aan kernwapenbedrijven. Dat moet dringend veranderen", zegt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.

Ook de Belgische holding Ackermans & van Haaren investeerde via een dochteraanneming 47,5 miljoen euro in het Amerikaanse kernwapenbedrijf Fluor. Wereldwijd investeren 382 financiële instellingen 459 miljard euro in kernwapenproducenten. Anno 2015 telt de wereld nog steeds 15.850 kernwapens en investeren de kernwapenstaten in grootschalige moderniseringsprogramma's. Financiële instellingen spelen hier een cruciale rol in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234