Zondag 28/02/2021

Standpunt

Is het verstandig om nog rap een zak geld uit te storten over gascentrales?

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

IJverig werkt federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) aan de wettelijke regeling voor subsidies voor de bouw van nieuwe gascentrales. Zonder die steun komen de centrales er niet, simpel.

De subsidies voor nieuwe gascentrales verdienen een ruimer en opener debat dan tot dusver gevoerd is. Voor minister Marghem is het steunsysteem het bewijs dat ze wel degelijk een klimaatbeleid voert. De vraag is pertinent of het gasbeleid niet juist nefast is voor het klimaat.

Juist op een moment dat het hele land er stilaan achter is dat we van fossiele brandstof los moeten zien te komen, is genereuze subsidie voor gas immers een vreemd signaal.

Als gletsjersneeuw voor de zon

Nog vreemder is dat de klimaat- en milieubeweging de investering in gascentrales liefdevol omarmt. Alle bezwaren tegen CO2-uitbrakende fossiele brandstof lijken weg te smelten als gletsjersneeuw voor de zon.

De reden is eenvoudig. De milieubeweging wil dolgraag dat België uit kernenergie stapt en gascentrales moeten daarbij helpen. Kernenergie heeft een paar flinke nadelen: afval kan moeilijk geborgen worden en veiligheid is een permanent aandachtspunt. Maar kernenergie heeft ook een belangrijk pluspunt: het is een CO2-luwe energiebron. Kernenergie is alleszins veel klimaatvriendelijker dan gas.

Nieuwe kernreactoren bouwen, is economische fictie in België. Maar is het echt verstandig om te investeren in vervuilende, per definitie onduurzame alternatieven om toch maar zo snel mogelijk alle bestaande kerncentrales te kunnen sluiten?

De voorbije winter leverde interessante leermomenten op. Toen de ene na de andere kernreactor uitviel, leek het een kwestie van uren vooraleer we zonder stroom zouden komen te zitten. In werkelijkheid bleef alles netjes functioneren. Waarom zou dit voor de toekomst de norm niet kunnen zijn: enkele veilige centrales blijven nog even doordraaien, terwijl hernieuwbare energie tijd krijgt om meer en meer ruimte in te palmen?

Zotte kosten

Het zou ons veel centen besparen. De schattingen zijn nog onprecies, maar gascentrales subsidiëren zou 5 of zelfs 9 miljard kunnen kosten. Zotte kosten. Een land dat nog herstelt van de nodeloos overvloedig gesponsorde zonnepanelen zou beter moeten weten.

Het groene argument dat nieuwe gasfabrieken op Europees niveau oudere steenkoolcentrales uit de markt duwen, klopt maar half. Eigenlijk wordt een slecht scenario verkozen uit vrees voor het allerslechtse scenario – dat er namelijk niets verandert.

In het klimaat- en energiebeleid van een klein land als België is kernenergie in zijn huidige vorm niet de oplossing van de toekomst. Maar als de exit op een veilige en zekere manier kan gerokken worden, terwijl groene en/of innovatieve oplossingen op sterkte komen, is het dan verstandig om nog rap een zak geld uit te storten over meer vervuilende alternatieven?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234