Donderdag 23/09/2021
Marc Wilmots. Beeld BELGA
Marc Wilmots.Beeld BELGA

Hans Vandeweghe

Is het geen idee om Wilmots opgeschort te diskwalificeren?

Hans Vandeweghe volgt het EK voetbal, de Tour en de Olympische Spelen in Rio.

De Russen zijn opgeschort gediskwalificeerd. We herhalen: op-ge-schort ge-dis-kwa-li-fi-ceerd. Ik weet niet wat dat exact betekent, wellicht voorwaardelijk geschorst, maar is het geen idee om Wilmots opgeschort te diskwalificeren? Flauw grapje, precies, en over Wilmots hebben we het uitgebreid in deze krant. Hij komt zelfs aan het woord.

Weet u welk land nog een opgeschorte diskwalificatie mag krijgen? Hongarije. Ik had gisteren hommeles bij een tankstation met vier Hongaarse grenswachters van Orban, althans zo zagen ze er uit. Ze reden met een chique Infinity en beweerden dat ik met mijn passagiersdeur een kras in hun pooierbak had gemaakt. Ik lachte en zei dat wij in België langs de deur van de chauffeur uitstappen. En toen begonnen ze te spotten met de Rode Duivels die hadden verloren. Ik zei: "Ik ben een journalist, geen speler en ook geen fan. Maar is Hongarije dan zoveel beter?"

Hans Vandeweghe. Beeld Karel Duerinckx
Hans Vandeweghe.Beeld Karel Duerinckx

Dat was er te veel aan. De volgende 20 kilometer reden ze de ene keer voor mij, de andere keer achter mij, ook soms naast mij, wat wel eens gebeurt als je van achteren naar voren moet, en telkens maakten ze obscene gebaren. Ik vond die Hongaarse nabijheid heel naar en ik zinde op een plan. Bij de péage had ik ze beet, weliswaar met een gelukje.

Ik heb zo'n automatisch bakje om door de oranje T-poortjes te rijden, maar ik koos de betaalpoort waar ik de gendarmerie zag staan. Die controleerden buitenlanders op drankgebruik, vooral Oostenrijkers en Hongaren op weg naar hun wedstrijd van gisteren in Bordeaux. Ik wuifde de flik met dienst, toonde mijn accreditatie en vertelde hem over mijn wedervaren met de grensbewakers. "Merci monsieur, bonne route", zei de flik en trok zijn wapen. Zijn collega ook. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik hoe de vier grenswachters uit hun auto werden gesommeerd en voorovergebogen met de handen op de motorkap moesten. Oenen van Hongaren, maar ik ben wel blij dat ze gisteren met 0-2 wonnen. Je weet nooit dat ze in mijn hotel zitten.

Mijn trip terug naar Bordeaux verliep comfortabeler dan voor de Rode Duivels. Waarom sliepen die niet gewoon in Lyon, namen daar hun charter om een uur of tien, elf kon ook, vlogen dan naar Bordeaux en begonnen vervolgens aan hun bezigheidstherapie? Neen, ze vlogen meteen terug, en dat duurde en dat duurde vooraleer het vliegtuig weg was, waardoor ze pas om halfvijf in het hotel waren. Dit tart alle regels van de recuperatie na een zware inspanning. Tenzij de inspanning níét zwaar was, want per Belgische speler is gemiddeld één kilometer minder gelopen dan door de Italianen.

"Als je minder kwaliteit hebt, moet je meer lopen", aldus Wilmots gisteren op de persconferentie. Tja, het stond eergisteren zo kort voor middernacht toch netjes 0-2 voor die Italianen die vreselijk hard liepen omdat ze niet vreselijk goed kunnen voetballen. Het is ook een kunst.

Dit wordt een toernooi waar als Belgisch journalist toch stilaan wat lol aan te beleven valt, alvast meer dan als je de groep zou winnen met de vingers in neus. Alle mogelijke scenario's zijn nu journalistiek lekker. Alsnog eerste worden: sensationeel. Tweede worden: toch niet slecht gedaan en hoop doet leven. Derde worden: wat een sukkels, profiteren van het EK met 24 deelnemers om door te gaan. Laatste worden: mooi iedereen thuis op 23 juni. Zeggen dat je gaat winnen en in de eerste ronde naar huis moeten, daar kan je journalistiek wel wat mee.

Gebeurt niet, zeggen de ervaren collega's, gepokt en gemazeld in het analyseren van het toevalspel voetbal. We gaan gewoon winnen van de Ieren. Mag ik daar enige reserve tegenover plaatsen? Ieren en Welshmen zijn uit dezelfde mal gegoten: het is over mijn lijk of het is niks. Wilmots heeft drie van de vier wedstrijden met inzet gewonnen, maar tegen Wales was dat maar één van de vier. Twee keer werd het een gelijkspel en de laatste wedstrijd in Cardiff werd verloren, door een ploeg die veel meer loopt dan de Rode Duivels omdat ze niet zo goed kunnen voetballen dan de Rode Duivels. We weten inmiddels hoe dat kan eindigen.

Ik ben gisteren naar de persconferenties gaan luisteren. Neen, de natie die nooit iets won en nu wel zal winnen, moet niet ongerust zijn: er is geen man overboord. Dat het doelpunt een kopie was van het doelpunt van de Italianen tegen de Schotten in een oefenwedstrijd en dat die video wel vijf keer was getoond en dat ze er toch nog intuinden, hoe zag Wilmots dat eigenlijk? "Ik denk dat de centrale verdediger (Alderweireld is dus de klos, HVDW) die bal moet hebben."

Mij is één quote bijgebleven van alle relativerende onzin die na de wedstrijd is verkocht. Hij was niet eens cryptisch of verhullend. Hij was gewoon vernietigend. Kijkt u nog maar eens Het journaal van zeven uur gisteravond terug. Thibaut Courtois die zijn visie op de feiten geeft. Ik vat het even samen: "De Italianen waren tactisch beter, ik denk dat we met de spelers eens moeten praten." Tot zover oké, maar dan valt een hele korte stilte waarna hij er één dodelijke zin aan toevoegt: "En eventueel ook met de coach."

Laat het even bezinken en lees dan verder: eventueel willen ze ook met de coach over de tactiek praten. Dat is geen opgeschorte diskwalificatie maar een diskwalificatie zonder voorwaarden. Zo had Wilmots het niet begrepen, want Thibaut was bij hem gekomen en had gezegd dat hij het niet op hem had bedoeld. En bovendien, aldus Wilmots, flashinterviews zijn waardeloos. Dat is dan nog iets waar wij van mening over verschillen met de bondscoach.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234