Dinsdag 11/08/2020

Is Hasi na dit weekend nog trainer?

De spelers staan nog steeds achter hem, zeggen ze, en het bestuur wil echt niet op zoek naar een nieuwe trainer. Toch speelt Anderlecht zondag voor de job van Besnik Hasi (44). Uiterlijk blijft de Albanees rustig, maar intimi weten: het vreet aan hem.

Hoogspanning in het Astridpark. Daags voor de komst van KV Kortrijk staan de zenuwen er strak gespannen. Het moest nog maar eens mislopen, op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Wat dan?

Manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock schoten namens het bestuur woensdag nog de laatste waarschuwingspijlen af. De boel op scherp zetten, was het. Want een trainerswissel is niemand binnen het bestuur genegen. Het harde werk van Besnik Hasi wordt binnenskamers wel degelijk gewaardeerd - een medewerker spreekt zelfs van "de hardst werkende trainer die ik ooit gekend heb". En ook omdat het zeer lastig wordt om een vervanger te vinden. Begin er maar aan, een kandidaat vinden die én bekwaam is én voldoende respect afdwingt in de kleedkamer én dan nog eens bereid is om zijn reputatie op het spel te zetten om tien wedstrijden te depanneren.

Scenario-Van den Brom

Ondertussen is de druk op Hasi in zijn twee jaar als hoofdcoach nooit zo groot geweest. "Ik zou gek zijn om het te hebben over mogelijk mijn laatste match. Ik zie het niet als een wedstrijd op leven en dood", balde de Anderlecht-coach zijn vuist op zijn persconferentie. De woorden van zijn bestuur deze week kon hij evenwel maar matig appreciëren. "Waarom spreekt de directie zo? De ploeg weet dat we onder druk staan. We hebben één op negen in de competitie: dan sta je onder druk. We staan negen punten achter op Club Brugge: dan sta je onder druk. Waarom daar nog een schep bij doen?"

Dat steekje richting bestuurskamer is een van de weinige keren dat Hasi zijn pantser van uiterlijke rust liet zakken. De Anderlecht-coach bleef de afgelopen weken opvallend sereen bij de hetze rond zijn positie. Het raakt hem wél, geven intimi toe. Branko Strupar, Hasi's ex-ploegmaat bij Genk en nog steeds een goede vriend: "Uiterlijk glijdt de kritiek van hem af, maar 's avonds neemt hij ze wel mee naar huis. Dat kan ook niet anders."

In die mate zelfs dat zijn privéleven eronder lijdt. "Besnik is een echte familieman. Hij doet niets liever dan met zijn dochter naar de cinema gaan. Toch cijfert hij zijn gezin vaak weg omdat hij Anderlecht weer beter wil maken", weet Toni Etneo. De Limburgse wijnhandelaar kent Hasi nog van zijn tijd als speler van Genk.

Flashback naar twee jaar geleden. Na maanden slabakken was John van den Brom net ontslagen als trainer van Anderlecht. Zijn opvolger, vlak voor de play-offs: Besnik Hasi. De geschiedenis dreigt zich te herhalen bij een slipper tegen KV Kortrijk. Maar Hasi weerlegde de parallellen met de ondergang van zijn voorganger: "Toen stond de ploeg van januari tot maart helemaal nergens. We speelden ook geen Europees voetbal, terwijl Anderlecht dit jaar wel resultaten heeft geboekt. Twee keer zijn we top geweest tegen Olympiakos. Plus: tegen Standard speelden we goed, op KV Mechelen ook. Die symptomen laten toch zien dat het wel kan?"

Hasi heeft de moed nog niet opgegeven. Dat ziet ook Ariël Jacobs, de man die Hasi in 2008 het vak leerde. "Als trainer kun je twee dingen doen: in een hoekje zitten wenen of het vertrouwen in de spelers uitspreken. Het is goed dat Besnik het laatste heeft gedaan, ook al vind ik dat er te weinig kwaliteit en evenwicht in de huidige kern zit. Het is jammer dat een man die alles voor zijn vak doet afgerekend kan worden op factoren waar hij geen vat op heeft. Maar dat wist Besnik van bij het begin. Hij is de eindverantwoordelijke. Zo gaat dat bij Anderlecht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234