Vrijdag 07/05/2021

IS had Europa al jaren in het vizier

Jaren voor de vreselijke aanslagen in Parijs en Brussel werd binnen IS een terreurmachine klaargestoomd met Europa als doelwit. 'Dit is niet zomaar de voorbije zes maanden gegroeid. Er werden al aanslagen beraamd sinds de groep zich in 2012 in Syrië vestigde.'

De dag waarop hij, gewapend met instructies om een terroristische aanslag te plegen in Frankrijk, Syrië verliet, was Reda Hame, een 29-jarige computertechnicus uit Parijs, net een week aangesloten bij IS.

Zijn Franse paspoort en informatica-achtergrond zorgden ervoor dat hij de perfecte rekruut was voor een snel groeiende groepering binnen IS die erop uit was om terreur te zaaien in Europa. In de loop van slechts enkele dagen werd hem getoond hoe hij een volautomatisch geweer moest gebruiken, en gevraagd een granaat richting een menselijk silhouet te werpen. Zijn snelcursus bevatte ook een onderdeel coderen: met het programma TrueCrypt leerde hij geheime boodschappen te verzenden naar zijn contactpersoon in Syrië. Die contactpersoon, met codenaam 'Dad' ('Vader'), voerde Hame naar de grens met Turkije. Daar gaf hij hem de boodschap mee om een makkelijk doelwit te selecteren, zoveel mogelijk burgers neer te knallen, en gijzelaars te nemen totdat de interventiediensten hem tot martelaar zouden maken.

"Wees moedig", zei 'Vader', terwijl hij hem omhelsde.

Hame werd op pad gestuurd door een afdeling binnen IS die al minstens twee jaar voor de vreselijke aanslagen in Parijs en Brussel in Europa wou toeslaan. In die periode zond de groepering een aantal in Syrië getrainde strijders uit. Ze kregen de opdracht om een reeks kleinere aanslagen te plegen met als doel het Europese veiligheidsapparaat te testen, terwijl grotere aanvallen werden voorbereid. Deze informatie werd verkregen door het inkijken van gerechtelijke verslagen en transcripties van ondervragingen van Europese telefoontaps.

Men zegt nu dat het al sinds begin 2014 duidelijk was dat er een gerichte terreurmachine werd klaargestoomd met Europa als doelwit. De lokale autoriteiten deden echter elk ontdekte plan af als een geïsoleerde of willekeurige actie, en ook de link met IS bleef onopgemerkt of werd gebagatelliseerd.

"Dit is niet zomaar de voorbije zes maanden ontstaan", zegt Michael T. Flynn, een gepensioneerde luitenant-generaal die tussen 2012 en 2014 aan het hoofd stond van het Defense Intelligence Agency. "Er werden al aanslagen beraamd sinds de groep zich in 2012 in Syrië vestigde."

Hame werd in augustus 2015 gearresteerd in Parijs, voor hij de kans had gekregen toe te slaan. Hij was slechts een van de 21 opgeleide strijders die ongezien weer Europa binnengeraakten. Uit hun ondervragingen krijgen we een beeld van de oorsprong en evolutie van de vertakking binnen IS die verantwoordelijk is voor de dood van honderden mensen in Parijs, Brussel en elders.

Europese overheidsfunctionarissen weten nu dat 'Vader', Hame's contactpersoon, niemand minder is dan Abdelhamid Abaaoud, de Belgische terrorist die strijders selecteerde en opleidde voor aanslagen op Europees grondgebied. Hij keerde zelf ook terug om de terreuraanvallen in Parijs te overzien.

De mensen rondom Abaaoud zaten ook achter de aanslagen in Brussel, net als achter een vorige week verijdelde aanslag in een Parijse buitenwijk. Belgische en Franse speurders zijn nog altijd dringend op zoek naar anderen uit zijn entourage.

"Het is daar een heuse fabriek", waarschuwde Hame zijn ondervragers van de Franse inlichtingendienst na zijn arrestatie. "Ze zetten alles in het werk om toe te slaan in Frankrijk en de rest van Europa."

Gemiste verbanden

Tijdens 2012 en 2013 raakte de jihadistische groepering die uiteindelijk IS zou worden, steeds steviger verankerd in Syrië. Zelfs toen ze begonnen met de agressieve rekrutering van buitenlanders, met name Europeanen, bleven de beleidsmakers in de VS en Europa IS aanzien als een wat onopvallende vertakking van Al Qaida, die vooral gebrand was op het veroveren en besturen van grondgebied.

Een eerste aanwijzing dat IS een cruciale rol zou spelen in het internationale terrorisme kwam er op 3 januari 2014, om 12.10 uur, toen de Griekse politie een taxi tegenhield in het stadje Orestiada, zo'n 6 kilometer van de Turkse grens. In de auto zat de 23-jarige Fransman Ibrahim Boudina, op de terugweg van Syrië. In zijn bagage vonden de agenten 1.500 euro en een Franstalig document met als titel 'Hoe zelf bommen maken in de naam van Allah'.

Aangezien er geen aanhoudingsbevel tegen hem was uitgevaardigd in Europa, lieten de Grieken hem gaan.

Boudina werd al geviseerd in Frankrijk, want hij maakte deel uit van een geradicaliseerde cel van 22 mannen rond een moskee in Cannes. Toen de Franse politiediensten lucht kregen van het voorval in Griekenland, waren ze zijn vrienden en familieleden al aan het afluisteren. Enkele weken later kreeg de moeder van Boudina een telefoontje van een Syrisch nummer. De transcripties vertellen ons dat de onbekende beller haar liet weten dat haar zoon "op missie was gestuurd". De politie arresteerde Boudina in het ouderlijk appartement in Cannes op 11 februari 2014.

In datzelfde gebouw troffen ze in een meterkast drie blikjes Red Bull aan, gevuld met 600 gram acetonperoxide of TATP, de springstof die in Parijs en Brussel zoveel slachtoffers zou maken.

Pas twee jaar later onthulden onderzoekers een belangrijk detail: uit Boudina's Facebook-berichten bleek dat hij zich in 2013 in Syrië bevond, te midden van een ernstig gevecht aangevoerd door een groepering die zichzelf IS noemde.

Volgens een document van de Franse interne veiligheidsdiensten was hij de eerste Europeaan van wie men wist dat hij naar Syrië trok, zich daar bij IS aansloot, en terugkeerde met als doel aanslagen te plegen. Zijn link met de groepering werd echter bedolven onder de vele administratie en men zag daardoor geen verbanden met latere gevallen.

Boudina inbegrepen werden er ten minste 21 Syrië-strijders terug naar Europa gestuurd met de opdracht massamoorden te plegen. Die strijders druppelden gedurende 2014 en begin 2015 stelselmatig binnen, alleen of in duo.

Net als de daders in Parijs en Brussel, spraken al die eerder uitgestuurde strijders Frans. De meesten hadden de Franse of Belgische identiteit. Daarnaast waren er ook een handvol immigranten uit voormalige Franse kolonies, waaronder Marokko.

Ze werden gearresteerd in Italië, Spanje, België, Frankrijk, Griekenland, Turkije en Libanon met plannen om joodse bedrijven, politiekantoren en een carnavalsparade aan te vallen. Ze probeerden het vuur te openen op volle treinwagons en tijdens kerkvieringen. Ze waren in het bezit van breekmessen en automatische vuurwapens, walkietalkies en wegwerp-gsm's, evenals de chemicaliën om de springstof TATP te maken.

De meeste plannen mislukten. Maar hoe dan ook slaagden de interventiediensten er niet in hun mogelijke banden met het ontluikende IS te ontdekken, of er tenminste collega's op te wijzen.

Een van de meest spraakmakende zaken was die van Mehdi Nemmouche. Hij keerde via Frankfurt terug uit Syrië en ging vervolgens per auto naar Brussel. Daar opende hij op 24 mei 2014 het vuur in het Joods Museum. Vier mensen lieten er het leven. Zelfs toen de politie een video vond waarin hij de aanslag opeiste naast een vlag met de woorden 'Islamitische Staat van Irak en Syrië', wees Belgisch procureur Ine Van Wymersch elk verband af. "Hij handelde wellicht alleen", is wat ze toen verklaarde aan de pers.

Hoewel de grootte van de invloed van IS eerst onduidelijk was, was er één naam die steeds terugkeerde in het onderzoek: Abdelhamid Abaaoud, een Belg die volgens antiterreurexperts snel was opgeklommen tot luitenant in de buitenlandse operaties van IS.

In een 55 pagina tellend rapport opgesteld door de Franse antiterreureenheid na de aanslagen in Parijs pleegde Nemmouche in de maanden voorafgaand aan de aanslag op het Joods Museum een telefoontje naar Abaaoud. "De signalen waren overduidelijk", zegt Michael S. Smith II, een antiterreurexpert wiens bedrijf, Kronos Advisory, de Amerikaanse regering briefte over de plannen van IS in Europa. "Voor iedereen die ook maar een beetje oplette, waren de signalen tegen midden 2014 onmiskenbaar."

Tijdens de zomer van 2014 werd de link met de terroristische organisatie pas echt duidelijk. Op 22 juni van dat jaar werd de 24-jarige Fransman Faiz Bouchrane, die ook werd opgeleid in Syrië, buurland Libanon binnengesmokkeld. Hij was van plan zichzelf op te blazen bij een sjiitisch doelwit, en tijdens zijn ondervraging gaf hij de naam prijs van de man die hem de opdracht had gegeven: Abu Muhammad al-Adnani.

Adnani is de woordvoerder van IS en wordt gezien als een van de hooggeplaatste leden. Slechts enkele dagen nadat Bouchrane incheckte in een goedkoop hotelletje in Beiroet, stuurde Adnani een audio-opname de wereld in waarin hij het kalifaat aankondigde.

Inlichtingendiensten in de VS en Europa bevestigen dat de dienst externe operaties een aparte organisatie is binnen IS onder leiding van Adnani, die op zijn beurt verslag uitbrengt aan Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief van Islamitische Staat. De eenheid spoort rekruten op, voorziet een opleiding, zorgt voor cash geld, en regelt het wapentransport zodra de strijders hun posities hebben ingenomen. Hoewel de focus voornamelijk op Europa ligt, zijn de aanvallen van IS op doelwitten buiten Europa veel dodelijker gebleken. Ten minste 650 mensen zijn al gedood door IS-aanslagen op plekken die populair zijn bij westerse toeristen, met inbegrip van Turkije, Egypte en Tunesië.

Abaaoud werd volgens Franse politierapporten vooral belast met de organisatie van aanslagen in Europa. "Abaaoud was de voornaamste bevelvoerder van toekomstige aanvallen in Europa", vertelde Nicolas Moreau, een Franse jihadist die vorig jaar werd gearresteerd, aan zijn Franse ondervragers. "Hij was diegene die de aanvragen van potentiële rekruten beoordeelde."

'Smerige Fransen'

In een audio-opname die werd verspreid op 22 september 2014 sprak Adnani het Westen toe. "We zullen jullie treffen in jullie thuisland", dreigde hij, terwijl hij moslims over de hele wereld opriep om Europeanen te doden. "Vooral de hatelijke en smerige Fransen." Hij moedigde hen aan om dat op gelijk welke manier te doen: "Verbrijzel hun hoofd met een steen, slacht hen met een mes, of rijd hen aan met je auto."

In de maanden daarop onthoofdde een man zijn werkgever in de buurt van Lyon. Daarna stuurde hij een foto van het hoofd naar IS. Een andere man bestormde een politiekantoor in Parijs met een slagersmes en een fotokopie van de IS-vlag.

Dit zijn slechts twee van de aanslagen die konden worden gelinkt aan IS in het jaar volgend op de speech van Adnani. In de meeste gevallen waren er geen direct traceerbare banden met Syrië, maar er waren duidelijke signalen dat de daders zich bewust waren van de online verspreide propaganda.

Het lage dodental en het feit dat velen onder de daders mentale problemen hadden, zorgden ervoor dat experts IS een te verwaarlozen gegeven noemden naast Al Qaida als het ging om aanslagen op westers grondgebied.

Nu gelooft men echter dat IS in werkelijkheid opereerde volgens een strategie van Al Qaida: zij hadden namelijk geponeerd dat ze al gauw overbodig zouden worden, mochten ze alleen op 11 september-schaal werken, wat jaren voorbereidend werk zou betekenen. In plaats daarvan beoogden ze nu ook een reeks kleinere doelwitten, en legden ze de nadruk op propaganda om zo overzeese aanhangers te inspireren.

In een recente uitgave van hun online Franstalige tijdschrift Dar al-Islam licht IS de aanpak toe: "IS zet zijn middelen in voor drie soorten terroristische aanslagen." Het gaat hierbij om grootschalige aanslagen onder leiding van de IS-top, tot "geïsoleerde aanvallen door geradicaliseerde individuen, die geen direct contact hebben met IS, maar toch bewust handelen in hun naam".

In hetzelfde artikel legt men uit hoe IS de jihad in Europa organiseert; dat gebeurt volgens de Auftragstaktik, een tactiek van het Duitse leger uit de 19de eeuw. Volgens die leer dienen de leidinghebbenden hun onderdanen een doel en tijdsbestek te geven waarbinnen ze dat doel moeten verwezenlijken. De manier waarop dit gebeurt, ligt volledig in handen van de soldaten. IS wil zo hun rekruten de "volledige tactische vrijheid" geven, met zo min mogelijk links naar de groepering: "vooral geen micromanagement".

Rekruteringspoule

Tegen begin 2015 had het externe operaties-luik van IS personeel dat voltijds bezig was met het uitsturen van propaganda in Syrische internetcafés, met als doel lone wolf-aanvallen te inspireren en nieuwe rekruten te ronselen.

Reda Hame, de jonge informaticus uit Parijs, was een van die rekruten. Hij zou later aan zijn ondervragers bekennen dat hij tot IS toetrad om zo de Syrische president Bashar al-Assad te verdrijven. In plaats daarvan werd hij, toen hij in juni 2015 in Syrië aankwam, meteen ingelijfd voor de strijd tegen buitenlandse doelwitten.

Tijdens een verkennend gesprek in Raqqa bleek de man die Hame interviewde bijzonder opgetogen met diens Parijse afkomst en technologische kennis. Meer dan 16 uur lang werd Hame ondervraagd. Enkele dagen later werd hij naar buiten geroepen door een gemaskerde man, en kreeg hij het bevel in een truck onder een zeil te gaan liggen. Rondkijken was ten strengste verboden. De truck verplaatste zich tegen hoge snelheid en toen ze halt hielden zei een man hem in het Arabisch over te stappen in een naburige sportwagen met geblindeerde ruiten. Toen Hame de achterdeur opende sprak de chauffeur in het Frans: "Monte devant" ('Neem voorin plaats').

De chauffeur was niemand minder dan Abaaoud, zou Hame later toegeven - op dat moment de meest gezochte terrorist van Europa. Terwijl ze door het Syrische landschap reden, vertelde het toekomstige brein achter de aanslagen in Parijs aan Hame dat hij tweemaal de beloning zou krijgen in het hiernamaals als hij de vijanden van de islam alleen zou confronteren.

"Hij vroeg me of ik naar het buitenland wou", vertelde Hame aan de onderzoekers. "Hij vroeg me een rockconcert voor te stellen in een Europees land en of ik het vuur zou openen op de menigte als ik een wapen zou hebben."

Toen Hame benadrukte dat hij eigenlijk tegen Assad wou vechten, reageerde Abaaoud kort. "Hij zei dat hij me de gewonden en de vernielde gebouwen zou tonen, zodat ik zou beseffen hoeveel geluk ik had omdat ik terug naar Frankrijk zou worden gestuurd", herinnerde Hame zich.

Video's die werden verspreid door IS na de aanslagen in Parijs tonen onder meer acht van de tien daders in Irak en Syrië. Ze kondigen erin aan dat ze bevelen uitvoeren van Baghdadi, de kalief van IS, waarna ze een gevangene neerschieten of onthoofden. Het gaat om een reeks gruwelijke, gechoreografeerde scènes, met de woestijn als achtergrond.

Experts ontdekten dat de beelden dateren uit de periode tussen februari en september 2015, wat erop wijst dat de aanslagen in Parijs al maanden op voorhand werden voorbereid. Men weet nu ook dat op het moment dat Abaaoud zijn vreselijke plannen aan het uittekenen was, hij Hame en anderen aan het opleiden was voor kleinere aanslagen.

De nacht van hun ontmoeting zette Abaaoud Hame af aan een huis in Raqqa met een witte poort. Hij beloofde Hame de volgende ochtend op te pikken, en waarschuwde hem dat als hij niet akkoord ging met de missie, zijn paspoort zou worden doorgegeven aan een andere rekruut, die in zijn plaats naar Europa zou gaan.

Toen Abaaoud de volgende dag terugkwam, had hij zijn gezicht bedekt met een bruine sjaal, met openingen aan de ogen. Hij droeg een geweer in een holster. "Hij vertelde me dat hij de missie uit de doeken zou doen", zei Hame na zijn arrestatie. "Hij zei dat ik niet veel tijd had. Ik zei dat ik zou gaan."

Versnelde training

Hame's training begon na een rit van een half uur van Raqqa, in een villa die dienst deed als Abaaouds leslokaal. Daar toonde de missieleider hoe je een kalasjnikov moet laden. Hame moest dit vervolgens ontelbare keren herhalen.

De volgende dag bracht Abaaoud Hame naar een park waar hij schietlessen kreeg. Abaaoud verloor tijdens de les verschillende keren zijn geduld, omdat zijn rekruut niet erg doelvast bleek.

Tijdens de derde en laatste opleidingsdag leek het lontje van de instructeur zo mogelijk nog korter. Hame moest toen een granaat werpen naar een menselijk silhouet op een muur. Door gebrek aan ervaring en de verschroeiende hitte gooide Hame de granaat niet ver genoeg en werd hij verwond door een granaatscherf. Pas toen hij merkte hoezeer zijn pupil aan het bloeden was, bracht Abaaoud hem naar een ziekenhuis voor verzorging.

's Avonds werd Hame afgezet aan een appartement in Raqqa waar nog meer leden van de dienst externe operaties overnachtten. Een van de kamers deed dienst als wapendepot, met stapels bommengordels, liters explosieve stoffen, kogelvrije vesten en legerbottines. De andere rekruten spraken ook Frans. Een van hen was een man die zei dat hij al acht maanden aan het trainen was. Abaaoud zei dat hij en Hame een team zouden vormen, en dat ze diezelfde dag nog naar Europa zouden terugkeren. Zij waren slechts enkele van de pionnen die er strategisch werden uitgezet.

Hoewel Hame zeker niet de beste schutter was, beschikte hij toch over voldoende kwaliteiten die interessant waren voor IS: hij had een Frans paspoort, en had als informaticus gewerkt voor Astrium, een dochterbedrijf van de Franse vliegtuigbouwer Airbus.

De laatste fase van de training vond plaats in een internetcafé in Raqqa, waar een computerspecialist van IS hem een usb-stick overhandigde. Daarop stond het programma CCleaner, om de gebruiksgeschiedenis van een computer te wissen, en TrueCrypt, een encryptieprogramma dat volgens experts nog altijd niet is gekraakt. Hame kreeg duidelijke instructies in verband met de communicatie. Na maanden van beschamende mislukkingen was IS er duidelijk op gebrand de beveiliging serieus op te trekken.

Abaaoud was duidelijk ook bezorgd over de beveiliging van mobiele communicatie. Hij schreef een Turks nummer neer dat hij zou achterlaten in een gebouw in Syrië, maar dicht genoeg bij de grens om het Turkse netwerk te bereiken. Abaaoud ging ervan uit dat onderzoekers wellicht meer aandacht zouden hebben voor een telefoontje van Europa naar een Syrisch dan naar een Turks nummer. Naast dat nummer noteerde Abaaoud het woord 'Vader'.

Rugzaktoerist

Hame werd toen opgedragen naar Parijs te trekken, maar dan wel volgens een route die deed denken aan die van een rugzaktoerist. Eerst moest hij naar Istanbul gaan, alwaar hij een paar dagen moest doorbrengen in het toeristische gebied rond het Taksimplein. Daarna moest hij naar Praag gaan, en daar een Tsjechische simkaart kopen. Daar zou hij inchecken in een hotel - nog steeds vermomd als toerist - en enkele gemiste oproepen achterlaten op Abaaouds Turkse telefoon. Die telefoontjes zouden Abaaoud op de hoogte houden van de voortgang van zijn pupil. Dit zou Hame moeten herhalen voor elk onderdeel van het traject, zo ook in Amsterdam en Brussel, alvorens hij per trein naar Parijs zou terugkeren.

Zodra de IS-leiders wisten dat Hame thuis was, zouden ze via gecodeerde boodschappen de verdere instructies doorsturen.

De eigenlijke missie begon in de ochtend van 12 juni, toen Abaaoud Hame en een tweede rekruut naar de Turkse grens voerde. Beiden hadden ze usb-sticks met daarop TrueCrypt, en ze kregen elk 2.000 euro, in briefjes van 500. Hun opdracht was grofweg dezelfde - een 'soft target' raken in Europa - maar Hame keerde terug naar Frankrijk, terwijl de andere richting Spanje trok. Na zijn vlucht naar Spanje werd de tweede terrorist echter gearresteerd. Tijdens een verhoor gaf hij ook Hame's plan prijs. Daarop speurde de Franse politie Hame op in het appartement van zijn moeder. Achter de sofa trof de politie de usb-stick aan en in zijn tas vonden ze een papier met zijn TrueCrypt-logingegevens. Drie maanden voor de ergste terroristische aanval op Frans grondgebied werd Hame gearresteerd en ondervraagd.

Je zou kunnen zeggen dat dit alweer een voorbeeld is van een falen van de IS-beveiliging. Hame beloofde mee te werken met het onderzoek en bevestigde dat IS plannen had om toe te slaan in Europa en zijn zinnen had gezet op een concerthal. Er waren echter vele manieren waarop de beveiliging wel succesvol was. Zo had Hame slechts weinig concrete informatie voor de autoriteiten. Hij kon geen namen noemen, of wist zelfs niet wat de nationaliteit was van de rekruten die hij eerder ontmoet had.

Enkele andere kleinere aanslagen van Abaaoud mislukten eveneens in die periode. Desondanks hielden ze de antiterreureenheden druk bezig in de maanden voor de aanslagen in Parijs, wat andere IS-strijders de tijd gaf zich in stilte voor te bereiden.

Meesterbommenmakers

Een van de duidelijkste sprongen vooruit die IS maakte als het op het succesvol uitvoeren van aanslagen komt, is hun vermogen om zelf bommen te maken op basis van TATP. Het witte, explosieve poeder werd zowel aangetroffen in de bommengordels van de daders in Parijs, en in de koffers van de daders in Brussel. De voornaamste ingrediënten van TATP, aceton en waterstofperoxide, kunnen in doordeweekse producten als nagellak en haarbleekmiddel worden aangetroffen. Vandaar dat dit het explosief bij uitstel is voor terroristen in Europa. Hoewel de bouwstenen makkelijk te vinden zijn, is TATP moeilijk om te maken, omdat eenmaal gecombineerd de ingrediënten erg onstabiel worden, en snel ontploffen. IS-bommenexperts werken daarom al twee jaar koortsachtig om de samenstelling precies goed te krijgen. Zo kon Boudina zelf TATP produceren, maar hij slaagde er niet in om het juiste ontstekingsmechanisme te ontwerpen om zo de gevulde Red Bull-blikjes gecontroleerd te laten ontploffen.

Tegen de aanslagen in Parijs hadden de terroristen het systeem wel volledig onder de knie. Twee maanden daarvoor had Salah Abdeslam, de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de logistieke organisatie van die aanslagen, een vuurwerkwinkel bezocht in de buurt van Parijs. Daar kocht hij een tijdsmechanisme waarmee hij vanop een afstand vuurwerk zou kunnen ontsteken, zei de Franse openbaar aanklager. Abdeslam is de enige rechtstreeks betrokkene die de aanslagen heeft overleefd. Vorige week werd hij na een intense klopjacht gearresteerd in Molenbeek. Dankzij zijn hulp en de expertise van de IS-bommenmakers konden de daders op zeven locaties in Parijs hun bommengordels laten ontploffen.

Het IS-netwerk vertakt zich over Europa en we spreken van zeker een dozijn andere medeplichtigen, waaronder een cel in Schaarbeek. Daar bereidden twee teams de bommen voor die de ravage in Zaventem en de metro aanrichtten.

De intense geur die gepaard gaat met het verfijnen en stockeren van TATP werd weken voor de aanslagen al opgemerkt door de eigenaar van het gebouw, stellen de Belgische autoriteiten. Hij meldde dit echter pas na de feiten van 22 maart.

Terwijl elke bommengordel in Parijs nauwelijks een halve kilo TATP bevatte, wordt door experts geschat dat de bommen die gebruikt werden bij de aanslagen in Brussel elk ongeveer 13 tot 27 kilo wogen. Dit wijst opnieuw op een enorme stap vooruit van de terroristen: hoe meer TATP, hoe groter de impact van de bom.

Toch konden de aanslagen van vorige week nog erger geweest zijn. De Belgische politie bevestigt dat in het appartement waar de daders verbleven nog ettelijke liters aceton en waterstofperoxide werden aangetroffen, net als een koffer met meer dan 13 kilo al vervaardigde TATP.

Het enige waar de daders geen rekening mee hadden gehouden, was dat er slechts plaats was voor drie koffers in de taxi die hen naar de luchthaven zou brengen. De vierde werd daarom - gelukkig maar - achtergelaten in het appartement. De taxichauffeur getuigde dat de daders hem niet toelieten de nochtans zware koffers te helpen dragen, en dat er een gespannen stilte heerste tijdens de rit. Hij merkte ook een sterke geur op die vanuit de koffer opsteeg.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234