Zaterdag 21/09/2019

IS grootste zorg voor NAVO

West-Europa heeft nog meer prioriteiten dan Russische agressie tegenover Oekraïne. De kans dat jihadisten een aanslag plegen in Brussel, Parijs of Berlijn, is aanzienlijk groter dan dat de Russen binnenvallen. Dat was de teneur op de eerste dag van de NAVO-top in Wales.

West-Europese NAVO-landen komen tegemoet aan de oproep van de Amerikaanse president Obama om meer te investeren in de militaire kracht van de NAVO. Maar zij wijzen Obama's suggestie af om het conflict met de Russen op de spits te drijven door Oekraïne nu al toe te laten als NAVO-lid of door wapens te leveren aan Kiev. Een mogelijk staakt-het-vuren vandaag verklaart de terughoudendheid van de NAVO. Wat meespeelt: West-Europa heeft nog meer aan het hoofd, zoals de dreiging van jihadisten. Misschien is Rusland zelfs ooit nog nodig in de strijd tegen het terrorisme in het Midden-Oosten.

Het zorgt voor verdriet bij de Oost-Europeanen op de tweedaagse NAVO-top in Wales. Zij zien de Russen bijna letterlijk in hun achtertuin staan en voelen zich bedreigd. Zo toonde Polen toonde zich 'verrast' dat Duitsland erover twijfelt om in te stemmen met een uitbreiding van de NAVO-troepenmacht in de oostelijke lidstaten. Zowel Polen als de drie Baltische staten willen meer NAVO-militairen op hun grondgebied om zo de Russen af te schrikken. "Een inwoner van Riga kijkt nou eenmaal anders naar de dreiging vanuit Moskou dan een inwoner van Den Haag", zei de Nederlandse oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer voorafgaand aan de top al.

West-Europa wil de directe militaire strijd met Moskou vooralsnog niet aangaan. Geen van die lidstaten levert zelfs maar wapens aan de Russische vijand Oekraïne.

De oostelijke NAVO-lidstaten moet wel "extra zekerheid" krijgen, vindt het bondgenootschap. Vandaar dat de Amerikanen, Britten, Fransen en Nederlanders vanaf begin 2015 een nieuwe 'NAVO-flitsmacht' oprichten die binnen 48 uur kan optreden. Daarnaast krijgt het verzwakte Oekraïense leger hulp om "verder te professionaliseren en te hervormen".

Voor ontslagnemend premier Elio Di Rupo moet de prioriteit in het oplossen van het Oekraïnedossier gaan naar de de-escalatie van het conflict en moet worden vermeden dat er een "contraproductieve spiraal" tot stand komt. Di Rupo lichtte daarbij toe dat niet zomaar het Oekraïense leger mag worden bewapend. Hij noemde het ook "onaanvaardbaar" dat Rusland de soevereiniteit en territoriale integriteit van zijn buurland heeft geschonden. De Russische aanwezigheid in Oekraïne is bewezen door "talloze waarnemers", luidde het.

West-Europa heeft echter nog meer prioriteiten dan Russische agressie tegenover de oosterburen. De kans dat jihadisten een aanslag plegen in Brussel, Parijs of Berlijn, is aanzienlijk groter dan dat de Russen binnenvallen. Oost-Europese landen als Polen, Hongarije en Roemenië hebben op hun beurt nauwelijks te kampen met radicaal-islamitische landgenoten die op jihad gaan en terugkeren voor een terreuraanslag.

Tijdens een informeel diner op donderdagavond spraken westerse regeringsleiders vooral over de dreiging die uitgaat van IS-jihadisten in Irak en Syrië, en niet over Oekraïne. Volgens NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen zullen de bondgenoten een eventueel verzoek van Irak om IS-strijders te bestrijden 'serieus overwegen'. Zowel Obama als de Britse premier Cameron hebben gesuggereerd dat NAVO-militairen behalve in Oost-Europa, tevens ingezet kunnen ter bestrijding van de Islamitische Staat.

Di Rupo zei de acties van de Verenigde Staten in Irak te steunen - de VS bombarderen er IS-stellingen en droppen hulpgoederen - en benadrukte de globale dreiging die van de extremisten uitgaat. Vooral de buitenlandse strijders baren hem zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234