Is Griekenland nu gered?
De Griekse schuldenlast daalt met ongeveer 107 miljard, nu voldoende private partijen akkoord zijn gegaan om de Griekse staatsschuld te saneren, door middel van een obligatieruil. Dat was een belangrijke voorwaarde voor de IMF en de eurzone om een volgend deel van de noodlening aan Griekenland te verstrekken. Is Griekenland nu gered?
Neen, maar het akkoord over de schuldensanering geeft het land wel een belangrijke adempauze waardoor een bankroet voorlopig afgewend lijkt. De staatsschuld van Griekenland wordt omlaag gebracht doordat de waarde van de vorderingen van de schuldeisers met ongeveer 75 procent daalt. Daardoor kan Griekenland, volgens berekeningen althans, tot 2014 voldoen aan zijn schuldenverplichtingen.
Voorwaarde
Maar daarmee is het nog niet over. Deze deal is een voorwaarde voor de volgende noodlening van 130 miljard euro, na die van 110 miljard van mei 2010. Overige voorwaarden zijn dat Griekenland moet bezuinigen en hervormen, zodat de staatsschuld in 2020 teruggebracht kan worden tot 120,5 procent. De Europese vereiste is 60 procent, de Griekse staatsschuld bedraagt nu 168 procent.
Om toe te zien op de Griekse vorderingen, is de zogenoemde trojka van de Europese Commissie het IMF en de Europese Centrale Bank permanent aanwezig in Athene. Als Griekenland niet doet wat het beloofd heeft, dan kan de uitbetaling van de noodleningen meteen gestopt worden. Overigens, volgens een analyse van het IMF heeft het land in 2015 mogelijk nog een nieuwe lening nodig.
Obligatieruil
Een deel van de lening die Griekenland nu uitgekeerd krijgt, wordt gebruikt om de Griekse banken te steunen. Dezelfde Griekse banken die gisteren de obligatieruil goedkeurden om de staatsschuld te verminderen.
Vanmiddag overleggen de ministers van de Eurozone telefonisch over de gesloten deal. Maandag moet de ruil van staatsobligaties daadwerkelijk plaatsvinden.