Zondag 21/07/2019

Is gelijk hebben beter dan gelukkig zijn?

Veel koppels zadelen zichzelf met onnodig veel stress op door veel tijd te steken in discussies over wie nu gelijk heeft en wie niet. Is het dan beter om gewoon gelukkig te proberen zijn in plaats van altijd gelijk te willen hebben? Onderzoekers van de Universiteit van Auckland, in Nieuw-Zeeland, deden de test met een getrouwd koppel in hun eigen huis.

De onderzoekers bepaalden dat de vrouw de voorkeur gaf aan gelijk hebben en haar man aan gelukkig zijn. Daartoe werd aan de man gevraagd om elke mening van zijn echtgenote te beamen en elk verzoek zonder klagen in te willigen. Zelfs als hij vond dat ze ongelijk had, moest hij buigen. De vrouw werd niet op de hoogde gebracht van die interventie.

Het onderzoek moest na twaalf dagen worden stopgezet doordat het dreigde te ontsporen. De mannelijke deelnemer merkte dat zijn vrouw almaar meer kritiek had op al wat hij deed. Zijn levenskwaliteit donderde omlaag van een 7 op 10 naar een schamele 3 op 10. De vrouw zag haar levenskwaliteit in zes dagen lichtelijk toenemen van 8 naar 8,5 op 10.

"Het lijkt dat gelijk hebben ertoe leidt dat je je gelukkiger voelt, terwijl iemand gelijk geven terwijl je eigenlijk niet akkoord gaat, aanleiding geeft tot negatieve gevoelens", zeggen de auteurs van de studie, gepubliceerd in BMJ. "Onze test wijst uit dat ongebreidelde macht een zeer grote invloed heeft op de levenskwaliteit van diegene die machteloos is." Conclusie: "Het kan schadelijk zijn dat iemand zijn partner altijd gelijk moet geven. Verder onderzoek moet echter uitwijzen of de mannelijke proefpersoon wel vaker gelijk had."

Hoe lang duurt de ronde van de Kerstman?

Stel dat de Kerstman echt bestaat en hij bij ieder kind op aarde een pakje achterlaat, hoe lang zou hij dan bezig zijn? Professor Larry Silverberg van de North Carolina State University ging op zoek naar het antwoord.

De Kerstman zou langs moeten gaan bij 200 miljoen kinderen. Aangezien er in elk gezin gemiddeld 2,67 kinderen zijn, moet hij 75 miljoen woningen bezoeken. De gemiddelde afstand tussen twee woningen bedraagt 2,63 kilometer, wat betekent dat de Kerstman 196 miljoen kilometer voor de boeg heeft. Om die afstand in 24 uur af te leggen, moet zijn slee liefst voortrazen tegen 8.180 miljoen kilometer per uur. Dat is 130 keer trager dan het licht, zodat het in theorie mogelijk is om zo snel te vliegen.

Maar Silverberg en zijn studenten wijzen er wel op dat de Kerstman nogal dik en oud is, zodat zo'n snelheid misschien toch niet ideaal is. Daarom halen ze de speciale relativiteitstheorie erbij. Als de Kerstman zich - vanuit ons perspectief - zou voortbewegen met een relativistische snelheid, dus bijna zo snel als het licht, zou hij al zijn cadeautjes in enkele maanden kunnen afleveren terwijl er in de 'normale' tijdrekening slechts vijf minuten passeren. "Voor een man die in een slee vliegt, elfen als gezelschap heeft en vliegende rendieren als huisdier, moet het mogelijk zijn om relativistische technologie in te zetten", zegt fysicus Danny Maruyama van de Universiteit van Michigan.

Als de Kerstman het werk zou verdelen onder zijn elfen en 750 sleeën zou inzetten, zou de klus een half jaar in beslag nemen. Vanuit ons perspectief zou het slechts 24 uur duren, maar in de relativistische wolk van de Kerstman hoeven de sleeën dan niet sneller te vliegen dan 129 kilometer per uur.

Als je linkshandig bent, ben je dan ook linksogig?

De meeste mensen zijn rechtshandig, een minderheid geeft de voorkeur aan de linkerhand. Ook bij voeten hebben mensen een voorkeur. Maar hebben we ook een dominant oog en is er dan een verband met onze voeten en handen?

De voorkeur voor een hand of een voet, ook wel lateraliteit of hemisferische specialisatie, is al vaak onderzocht omdat het verband houdt met taalontwikkeling. Bij rechtshandige mensen is de linkse hersenhelft dominant en daar zit doorgaans ook het taalknooppunt. Ook is aangetoond dat er een redelijk sterke link is tussen de voorkeur voor een voet en voor een hand. Maar bij ogen is dat veel ambiguër.

Een Indiase studie die onlangs werd gepubliceerd in The International Journal of Pharmaceutical and Biomedical Research vond geen significant verband tussen het dominante oog en de dominante hand. Een studie die in 1983 gepubliceerd werd in The International Journal of Neuroscience onderzocht hetzelfde vraagstuk bij 7.364 kinderen. Slechts 40 procent toonde een consistente laterale voorkeur voor voet, hand en oog. Ongeveer 37 procent was rechts, 3 procent prefereerde de linkerkant. Bij de grote meerderheid werden tot wel tien vormen ontdekt van laterale voorkeur.

Waarom zijn sommige ijspegels geribbeld en andere glad?

De ene ijspegel is de andere niet. Je hebt scherpe pieken die zo glad zijn dat ze gepolijst lijken en geribbelde kegels die een ergonomisch handvat nadoen. Vanwaar dat verschil? Fysici Antony Szu-Han Chen en Stephen Morris, van de Universiteit van Toronto, zochten het uit. Hun conclusie: keukenzout is de sleutel.

Wanneer je natriumchloride toevoegt aan water ontstaan er door de aanwezigheid van positief en negatief geladen atomen kleine ionaire onzuiverheden. Het zijn precies die onzuiverheden die het geribbelde effect veroorzaken.

In hun lab lieten de twee wetenschappers 67 ijspegels groeien met gedistilleerd water waar telkens een andere hoeveelheid zout aan was toegevoegd. Hoe meer zout er in het water zat, hoe groter de ribbels aan het oppervlak. Andere onzuiverheden, bijvoorbeeld door gassen in het water op te lossen, bleken geen effect te hebben op de ribbelvorming.

Drie jaar geleden al ontdekten Chen en Morris dat ijspegels die in windstille omstandigheden groeien sneller vertakken dan de pieken die we in de natuur zien verschijnen. Ook bleken pegels uit kraantjeswater grilliger vormen aan te nemen dan pegels uit gedistilleerd water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden