Maandag 06/12/2021

Is er voor LDD leven na N-VA?

Geen LDD'er die wil toegeven dat het einde van de partij in zicht is. 'Wat nu nog overschiet is een solide kern. Die zal niet verder afkalven.' Maar toch: 'Die kern zal ook moeten beslissen wat er in 2014 gebeurt.' Worden de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober dan toch de laatste?

Goed nieuws ter hoogte van LDD Oostende deze week: in plaats van de naar Middelkerke verhuisde Jean-Marie Dedecker, heeft de partij nu met Linda De Munter opnieuw een 'gezicht' in de rangen. De Munter zou u namelijk kunnen kennen van haar deelname aan een rist televisieprogramma's, gaande van Boer zkt Vrouw over The Block Oostende tot Komen Eten. Tot daar de goede tijdingen over de partij, want voor het overige verdringt de jongste weken het ene artikel over lokale kommer en kwel het andere.

Tussenstand op twee maanden voor de verkiezingen: in een veertigtal gemeenten zal de partij een rolletje trachten te spelen. "Maar dat gebeurt lang niet overal onder de eigen vlag", geeft voorzitter Jean-Marie Dedecker toe. "In vijftientottwintig gemeenten zal LDD of de oude naam Lijst Dedecker op het blad staan." De rest zijn kartellijsten met een andere partij of gemengde gemeentelijsten van lokale groeperingen onder een gemeenschappelijke noemer.

Dat dat geen vetpot is, dat beseft de voorzitter maar al te goed. Maar de gouden jaren van de partij liggen dan ook al even achter ons. Wie kan zich nog voorstellen dat de partij ooit als incountournabele regeringspartner ingeschat werd? Dat Open Vld in de aanloop naar de stembusslag van 2009 met de daver op het lijf zat voor hun ex-enfant terrible? Dedecker scoorde toen overigens zijn grootste overwinning: acht zetels in het Vlaams parlement en een vertegenwoordiger in het Europese. Die regeringsdeelname kwam er niet van.

Om en bij de 8.000 leden telde de partij toen. Een naamsverandering (Lijst De Decker werd Libertair, Direct, Democratisch), een desastreuze federale verkiezing in 2010 en veel interne miserie later schieten er daar nu nog een 2.300-tal van over. Dat de partij dat zelf "nog wel ok" vindt, zegt veel. De schuldige? De N-VA. "Die heeft onze ruggengraat weggevreten", foetert Dedecker. Maar tegelijkertijd put LDD ook moed uit de partij van Bart De Wever. "Ons grote voordeel is dat politiek enorm volatiel is", zegt Vlaams fractieleider Lode Vereeck. "In oktober 2008 stond N-VA op 3 procent in de peilingen, in juni 2010 halen ze er bijna dertig. Dan kan je alleen maar concluderen dat alles mogelijk is."

Al geeft Vereeck toe dat het moeilijk is voor LDD om zich te profileren. "In de perceptie is de N-VA liberaal. Het is niet makkelijk om je dan als derde liberale partij te profileren."

Harde kern van doorbijters

Van opgeven is hoe dan ook geen sprake, luidt het unisono. "Er zijn veel mensen afgevallen, maar wat overschiet is een harde, solide kern. Die zal niet verder afkalven", maakt Vlaams volksvertegenwoordiger en lid van het eerste uur Boudewijn Bouckaert zich sterk. "Doorbijters", noemt Vereeck ze. Maar wie zegt dat die volhouders straks toch geen eieren voor hun geld kiezen? "De verwachting is dat wat nog overschiet, zal uitzwermen naar andere partijen", weet politicoloog Carl Devos (UGent). "Wellicht zelfs vroeger dan 2014, want anders kan je geen geloofwaardige kandidaat zijn."

Het heeft er alle schijn van weg dat oktober de laatste verkiezingen zullen worden met LDD, zegt Devos. "Dat beseft men binnen de partij ook heel goed hoor. Want waar zie je signalen dat de partij er over twee jaar nog kan staan? Nergens toch?"

Bouckaert wil dat zo niet gezegd hebben. Maar tegenspreken doet hij de voorspelling ook niet. "De kern die nu nog overblijft zal in 2014 beslissen wat er moet gebeuren." Een partijgenoot stelt het scherper. "Halen we begin 2014 in de peilingen 1 procent, zoals al ooit het geval was, dan heeft het geen zin om voort te gaan. Maar zitten we tegen de 3,5 à 4 procent, dan zie ik niet waarom we het niet zouden riskeren." De voorzitter lijkt zich daarin te kunnen vinden. "Een ding staat vast: ik ga me niet in een positie laten wringen zoals Bert Anciaux destijds, aan een Spirit-scenario doe ik niet mee. Opgeven doe ik niet, maar me laten afslachten evenmin."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234